Onderzoek: zijn suikervrije producten inderdaad beter?

No sugar tekst met suikerklontjes erom heen.

Je ziet het steeds meer in de supermarkten: suikervrije producten. Je hebt suikervrij snoep, suikervrije kauwgom, eigenlijk bijna alles wat je je kunt bedenken is er ook suikervrij. Maar zijn suikervrije producten ook daadwerkelijk beter voor je dan ‘normale’ producten? Daar lees je op internet van alles over, maar vaak is zo’n onderzoek niet onafhankelijk. Wij doen dat natuurlijk anders! Dit is een 100% onafhankelijk en eerlijk onderzoek.

Suikervrij snoep

Je bent het vast weleens tegengekomen in de supermarkt: suikervrij snoep. Het ligt namelijk in elke supermarkt. Je kunt er eigenlijk bijna niet omheen. Maar waarom zou je dit kopen als ‘normaal’ snoep misschien nog wel lekkerder en goedkoper is dan suikervrij snoep? En is suikervrij snoep wel echt beter voor je? Is suikervrij snoep wel echt suikervrij? Wij zoeken het uit.

Is suikervrij snoep wel echt suikervrij?

Nee, dat is het niet. De term ‘suikervrij’ betekent dat er geen toegevoegde suikers in zitten. Maar de meeste producten zoals groente en fruit bevatten automatisch natuurlijke suikers. Dus lang niet alle producten zijn ook echt 100% suikervrij, maar dat hoeft ook niet, want je lichaam heeft suikers nodig om goed te kunnen functioneren.

Dus suikervrij snoep is niet altijd 100% suikervrij, want meestal zitten er wel natuurlijke suikers in.

Is suikervrij snoep beter voor je dan ‘normaal’ snoep?

Gekleurde snoepjes.

Nee, suikervrij snoep is niet per definitie beter dan normaal snoep, want snoep is zoet, of er nou suiker in zit of niet. Om snoep zo zoet mogelijk te maken, worden er veel kunstmatige zoetstoffen in gedaan, zoals aspartaam.

Suikervrij snoep bevat net als normaal snoep ook veel calorieën, koolhydraten en vet. Ook zijn de andere toegevoegde stofjes slecht voor je lichaam.

Die stofjes worden eraan toegevoegd om het snoep toch zoet te maken. Suikervrij snoep is dus niet per definitie beter voor je dan ‘normaal’ snoep. Zo is het met alle suikervrije producten.

Er zijn ook suikerarme producten (light producten). Daar lees je hier meer over.

Waarom zou je suikervrij snoep kopen?

Maar waarom zou je het dan kopen, als het toch niet per definitie beter is?

Eigenlijk maakt het niet zo veel uit wat je koopt, als je er maar niet teveel van eet. Je mag snoep eten, maar met mate. Zo is het ook met suikervrij snoep.

Onze tip is: blijf gewoon lekker eten wat je lekker vindt en doe dit met mate. Laatstgenoemde is belangrijk, want als je er te veel van eet, kan dat voor ernstige gevolgen zorgen, zoals de meeste mensen wel weten. 🙂

%d bloggers liken dit: