Kraanwater, bronwater of mineraalwater? Hier heb je het antwoord!

Waterdruppeltjes.

Je leest van alles over kraanwater dat gezonder is dan bronwater en mineraalwater, maar is dat wel zo? Wij onderzochten het uitgebreid en hieronder vind je het antwoord!

Is kraanwater beter voor je dan bronwater en mineraalwater?

Laten we meteen bij het antwoord komen: kraanwater is gezonder voor je dan mineraalwater. Dat komt vooral omdat er in kraanwater meestal minder zout zit en het kraanwater wordt in Nederland en België erg streng gecontroleerd, vaak nog strenger dan mineraalwater. Dit komt omdat er in Nederland een Drinkwaterwet is. Daarin is vastgelegd dat drinkwaterbedrijven veilig en betrouwbaar drinkwater moeten leveren.

In landen als Spanje en Portugal is het echter wel beter om fleswater te drinken, want in die landen is het kraanwater van veel mindere kwaliteit dan in Nederland.

Wat is het verschil tussen bronwater en mineraalwater?

Je hebt je vast weleens afgevraagd wat het verschil is tussen bronwater en mineraalwater. Het belangrijkste verschil is dat mineraalwater meteen in flessen wordt gestopt als het uit de grond komt en bronwater wordt eerst vervoerd en dan pas in flessen gestopt.

Fles water giet water in glas.

Ook mag de samenstelling van mineralen van het mineraalwater niet veranderen tijdens het bottelen. Bij bronwater zijn hier geen eisen voor gesteld. Zo behoudt mineraalwater zijn natuurlijke samenstelling van mineralen (zoals ijzer, zout en magnesium). Om die reden is mineraalwater vaak ook wel wat zouter. Het is overigens niet zo dat dit water per se méér mineralen bevat dan bron- of kraanwater.

Kraanwater is het meest duurzaam

Dan komen we bij de duurzaamheid, want alles moet tegenwoordig duurzaam zijn. Ook in dat opzicht kun je het beste kraanwater drinken, want je bespaart niet alleen veel geld door het drinken van kraanwater, het is ook veel beter voor het milieu!

Waarom is kraanwater drinken dan duurzamer?

Kraanwater is het duurzaamste drankje dat er is. Het wordt dagelijks vers opgepompt bij een bron in de buurt, gezuiverd en via waterleidingen bij jou thuis gebracht. Ook zit het in tegenstelling tot mineraal- en bronwater niet in flessen, waardoor het ook vervuiling tegengaat.

Glas wordt gevuld met water.

Ook moet mineraal- en bronwater getransporteerd worden in vrachtwagens, vliegtuigen en schepen. Dit probleem heb je niet bij kraanwater.

Verder bespaar je met kraanwater ook geld. Als je uitgaat van 1,5 liter per persoon per dag, kun je voor 1 euro het hele jaar water drinken. Met flessenwater ben je meer dan 150 keer duurder uit.

Conclusie

Dus is het beter om kraanwater te drinken dan fleswater? Ja dat is het, maar dan wel in landen als Nederland, Oostenrijk en België, want in die landen wordt het streng gecontroleerd. Maar in landen als Spanje en Portugal kun je kraanwater maar beter laten en fleswater kopen, want daar is het water van veel mindere kwaliteit.

Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee! En als je dan toch fleswater koopt, koop dan statiegeldflessen in plaats van wegwerpflessen, zo bespaar je het milieu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: