Glutenvrij dieet? Lees eerst dit!

Gluten verbodsbord.

Er zijn mensen in Nederland met coeliakie, dit is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam overgevoelig is voor gluten. Daarom is het van belang dat deze mensen glutenvrij eten. Dat is lastig, want zelfs de kleinste broodkruimeltjes kunnen klachten veroorzaken en als je bijvoorbeeld voor je beroep veel onderweg bent kun je tussendoor niet even snel een broodje halen. Als je per ongeluk iets eet waar ook maar iets van gluten in zit, kun je klachten krijgen. Dat maakt het voor veel mensen lastig.

Maar wat is coeliakie eigenlijk en wat kun je eraan doen? En wat zijn gluten eigenlijk en is het slecht? Lees verder.

Wat zijn gluten?

Gluten is een eiwit dat in bepaalde granen voorkomt, bijvoorbeeld in tarwe en spelt. Gluten zorgen ervoor dat het brooddeeg luchtig wordt.

Voor de meeste mensen zijn gluten helemaal niet ongezond. De darmen en maag verwerken het gewoon, net als alle andere eiwitten.

Maar, voor mensen met coeliakie is het wel ongezond, zoals hierboven beschreven staat. Als deze mensen gluten eten ontstaat er een ontstekingsreactie in de dunne darm.

Zijn gluten slecht?

Gluten zijn niet per definitie slecht voor je, tenzij je coeliakie hebt. Als je geen klachten hebt bij het eten van brood en andere gluten-bevattende producten, is er niks aan de hand als je gluten eet.

Om glutenvrije producten toch lekker te maken, zit er meer suiker, vet en zout in dan in normale producten.

Wit- en bruinbrood op een witte ondergrond.
Als je coeliakie hebt kun je geen brood eten.

Dus als je niet glutenvrij hoeft te eten, doe het dan ook niet, zegt Chris Mak, hoofd Diëtetiek bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging. “Sommige mensen denken dat glutenvrij per definitie beter is, maar voor iemand die gezond is, is dat echt niet zo,” zegt hij.

Dus als je gezond bent en geen klachten krijgt bij het eten van graanproducten, blijf het dan vooral eten. Gluten zijn niet slecht voor je, tenzij je coeliakie hebt.

Wat is coeliakie? Wat kun je er tegen doen?

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam overgevoelig is voor gluten. De precieze oorzaak van coeliakie is nog onbekend. Wel is duidelijk dat erfelijkheid, je microbioom en virusinfecties in de darm een rol lijken te spelen. Waarschijnlijk wordt coeliakie veroorzaakt door een combinatie van genetische (erfelijke) en omgevingsfactoren.

Klachten kunnen heel verschillend zijn. De een heeft veel klachten en de ander niet. De klachten kunnen heel vaag en onduidelijk zijn. Het vermoeden is dat hierdoor veel mensen in Nederland rondlopen met coeliakie, zonder dat zij het zelf weten.

Coeliakie wordt vastgesteld met een bloedonderzoek. Een bloedtest kan vaststellen of er antistoffen tegen gluten in het bloed aanwezig zijn. Bij volwassenen wordt ook het dunne darmslijmvlies onderzocht. Als de diagnose coeliakie is vastgesteld bestaat de behandeling uit het volgen van een levenslang glutenvrij dieet. Er zijn geen medicijnen tegen coeliakie, daarom is het enige wat je kunt doen een glutenvrij dieet nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: