Wat zijn e-nummers? Zijn ze slecht?

Je bent het vast weleens tegengekomen op een etiket van een product: e-nummers. Er is een groep mensen die beweert dat e-nummers slecht en onnatuurlijk zijn. Maar klopt dit wel? Wat zijn e-nummers eigenlijk? Waarom zijn er zoveel e-nummers?

Je leest het in dit artikel!

Wat zijn e-nummers?

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om de kwaliteit te verbeteren. Voorbeelden van e-nummers zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveringsmiddelen.

Ondanks dat veel mensen tegen e-nummers zijn en denken dat ze gevaarlijk zijn, zijn e-nummers juist bedoeld om de consument te beschermen tegen voedselfraude. Voor het e-nummer- tijdperk was er veel voedselfraude. Dit wilde de Europese Unie (EU) oplossen door het invoeren van e-nummers.

E-nummers zijn ook niet altijd kunstmatig gemaakt. Sommige komen uit de natuur. In een appel zitten bijvoorbeeld ook e-nummers, daarom heeft het de rood-gele of groene kleur en de zoete of zure smaak. Je lichaam kent het verschil niet tussen kunstmatige en natuurlijke e-nummers.

Appel met prikkers erin.
Ook appels bevatten e-nummers

Dat veel mensen denken dat e-nummers ongezond zijn lijkt dus onterecht, maar ze hebben wel degelijk gelijk. E-nummers zijn namelijk gevaarlijk voor mensen met bepaalde aandoeningen. Voor mensen met de aandoening fenylketonurie is aspartaam (E951 en E962) gevaarlijk en aspartaam is een e-nummer.

Ook voor mensen met een overgevoeligheid voor sulfieten is de hoeveelheid sulfiet benadrukt op de verpakking. Sulfiet is ook een voorbeeld van een e-nummer.

Er zijn vele soorten e-nummers. Hieronder hebben wij een lijstje samengesteld van alle soorten.

Soorten e-nummers

 • Antiklontermiddelen. Antiklontermiddelen zijn e-nummers. Ze gaan het klonteren van poedervormige levensmiddelen tegen. Ze kunnen voorkomen in melkpoeder, zout en kruiden en specerijen.
 • Antioxidanten. Antioxidanten beschermen producten tegen aantasting door de zuurstof in de lucht, waardoor smaakbederf en kleurverandering wordt tegengegaan. Ze kunnen voorkomen in vlees, sauzen en koekjes.
 • Antischuimmiddelen. Antischuimmiddelen voorkomen of verminderen dat een product gaat schuimen tijdens bereiding of gebruik. Ze kunnen voorkomen in onder andere soep en ananassap.
 • Complexvormers. Complexvormers worden gebruikt om metalen te binden. Ze kunnen bijvoorbeeld in frisdranken, kaas en sauzen voorkomen.
 • Conserveermiddelen. Conserveermiddelen gaan bederf door bacteriën en schimmels tegen. Ze verlengen de houdbaarheid. Ze komen in bijna alle producten voor.
 • Draagstoffen. Draagstoffen worden gebruikt als hulpstof voor andere stoffen, bijvoorbeeld om ze makkelijker te laten oplossen. Ze kunnen voorkomen in bijvoorbeeld kauwgom, zoetjes en voedingssupplementen.
 • Drijfgassen. Drijfgassen worden gebruikt om in verpakkingen druk te vormen, zodat als je op de knop drukt, het product eruit komt. Denk aan slagroom in een spuitfles.
 • Emulgatoren. Emulgatoren maken het mogelijk vet en water te vermengen tot één geheel (emulsie). Ze kunnen voorkomen in onder andere ijs, chocolade en sauzen.
 • Geleermiddelen. Geleermiddelen zijn verdikkingsmiddelen voor het steviger maken van bijvoorbeeld zuivelproducten en dranken.
 • Geur-en smaakstoffen. Geur-en smaakstoffen (ook wel aromastoffen genoemd) geven een product een bepaalde geur of smaak. Ze zitten bijvoorbeeld in snoep, frisdranken en toetjes.
 • Glansmiddelen. Glansmiddelen geven een glanzend of afdekkend laagje. Ze zitten bijvoorbeeld op de schil van vruchten, op chocolade of koffiebonen.
 • Kleurstoffen. Kleurstoffen worden gebruikt voor het kleuren van levensmiddelen. Ze zitten bijvoorbeeld in snoep, groente en fruit in blik of glas en dranken.
 • Meelverbeteraars. Meelverbeteraars worden aan meel of deeg toegevoegd om de bakeigenschappen te verbeteren of meel witter te maken.
 • Rijsmiddelen. Rijsmiddelen laten gas vrijmaken waardoor het volume van deeg of beslag vergroot wordt, oftewel waardoor het gaat rijzen. Ze zitten in koek en gebak, pizzadeeg en bakpoeder.
 • Schuimmiddelen. Schuimmiddelen worden gebruikt voor de vorming van schuim in dranken.
 • Smaakversterkers. Smaakversterkers zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om een smaak intenser of beter te maken. Ze versterken bijvoorbeeld een zoete of hartige (umami) smaak. Sommige stoffen remmen juist een zoute, zoete of een zure of bittere smaak. Ze komen voor in kauwgom, snacks en frisdranken.
 • Stabilisatoren. Stabilisatoren stabiliseren de toestand waarin een product verkeert. Ze voorkomen bijvoorbeeld het uitdrogen bij vleeswaren, vooral bij ham. In consumptie-ijs gaan ze de vorming van ijskristallen tegen. Ze kunnen verder voorkomen in bijvoorbeeld zuivelproducten, chocolade en sauzen.
 • Verdikkingsmiddelen. Verdikkingsmiddelen maken het product steviger (een soort bindmiddel). Ze zitten in bijvoorbeeld pudding, jam en snoep.
 • Verpakkingsgassen. Verpakkingsgassen worden in verpakkingen van uiteenlopende producten gebruikt om te zorgen dat ze goed blijven.
 • Voedingszuren. Voedingszuren zijn zuren die gebruikt worden voor het inleggen van levensmiddelen in zuur of voor het verhogen van de zure smaak. Ze zitten onder andere in vruchtensappen, groente of fruit in blik of glas en zuivelproducten.
 • Vulstoffen. Vulstoffen worden gebruikt om producten volume te geven. Ze zitten bijvoorbeeld in voedingssupplementen, zoetjes en kauwgom.
 • Zoetstoffen. Zoetstoffen worden toegevoegd om producten zoeter te maken. Ze bevatten minder of (vrijwel) geen calorieën. Ze kunnen voorkomen in bijvoorbeeld snoep, frisdranken en zuivelproducten.
 • Zuurteregelaars. Zuurteregelaars wijzigen of regelen de zuurtegraad van een product. Ze zorgen voor een zuurdere of minder zure smaak. Ze komen voor in mineraalwater, vruchtensappen en groente en fruit in blik en glas.

Zijn e-nummers ongezond?

E-nummers zijn altijd goed onderzocht en moeten worden goedgekeurd voordat ze in de producten gebruikt kunnen worden. Uiteindelijk zijn e-nummers ook bedoeld om de consument te beschermen tegen voedselfraude, ook al gebeurt dit natuurlijk nog steeds.

Er zijn ook mensen die bepaalde e-nummers liever mijden. Er zijn namelijk vele verhalen over dat e-nummers slecht zouden zijn voor de gezondheid. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen en niet gebaseerd op feiten, maar op verkeerde conclusies.

Toch hebben ze wel degelijk gelijk, want er zijn ook mensen die overgevoelig zijn voor bepaalde e-nummers. In de praktijk komt dit heel weinig voor, maar merk jij dat je klachten krijgt na het eten van bepaalde e-nummers? Neem dan contact op met een huisarts om te onderzoeken wat de oorzaak precies is.

Etiket met e-nummers.
Etiket met e-nummers

Volgens voedingskundige Loethe Olthuis zijn E-nummers absoluut niet gevaarlijk, zo schrijft ze in haar boek ‘Zin en onzin in de supermarkt over kopen en eten’. ‘Het zijn de meest onderzochte stoffen in onze voeding en daardoor ook de veiligste.’ Stoffen krijgen niet zomaar een E-nummer toegekend.

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA moet nieuwe stoffen eerst goedkeuren voordat ze een E-nummer krijgen en toegevoegd mogen worden aan ons voedsel. ‘Het is een garantie die aangeeft dat de EU de stoffen goed gecontroleerd heeft en dat het gebruik veilig is’, schrijft het Voedingscentrum daarover. Olthuis: ‘Een stof mag bij de gebruikte hoeveelheden niet schadelijk zijn voor de gezondheid en krijgt pas een E-nummer als dat ook zo blijft als je er wat meer dan bij een normaal voedingspatroon van binnenkrijgt’.

In een lolly zitten bijvoorbeeld veel e-nummers, maar dat is geen reden om het niet te eten. Alleen de suikers zijn misschien een reden om het te vermijden.

Conclusie

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om de kwaliteit te verbeteren. Voorbeelden van e-nummers zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveringsmiddelen.

Ondanks dat veel mensen tegen e-nummers zijn en denken dat ze gevaarlijk zijn, zijn e-nummers juist bedoeld om de consument te beschermen tegen voedselfraude. Voor het e-nummer- tijdperk was er veel voedselfraude. Dit wilde de Europese Unie (EU) oplossen door het invoeren van e-nummers.

E-nummers zijn altijd goed onderzocht en moeten worden goedgekeurd voordat ze in de producten gebruikt kunnen worden. Uiteindelijk zijn e-nummers ook bedoeld om de consument te beschermen tegen voedselfraude, ook al gebeurt dit natuurlijk nog steeds.

Er zijn ook mensen die bepaalde e-nummers liever mijden. Er zijn namelijk vele verhalen over dat e-nummers slecht zouden zijn voor de gezondheid. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen en niet gebaseerd op feiten, maar op verkeerde conclusies.

Uiteindelijk zijn e-nummers niet gezond, maar ook niet ongezond. Het heeft weinig nut om ze te vermijden, dus doe dit ook niet.

2 gedachten over “Wat zijn e-nummers? Zijn ze slecht?

 1. Zeer bizarre omschrijving die je vermeld: “E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om de kwaliteit te verbeteren.”
  De voedingswaren mogen dus van slechte kwaliteit zijn, ze worden beter na toevoeging van rotzooi?!

  De voedselindustrie zit geen barst in met de gezondheid van het mensDom, en de Europese voedsel-gezondheid-organisatie, al evenmin.

  Het heeft weinig nut om ze te vermijden, echt wel, ik doe niet anders.

  Like

  1. Hoi,

   Je hebt gelijk dat het soms wel degelijk nut heeft om ze te vermijden, maar ze zijn veilig en niet schadelijk voor de gezondheid voor de meeste mensen.

   Natuurlijk zijn die voedingsmiddelen wel van goede kwaliteit (meestal), alleen de e-nummers worden eraan toegevoegd om te kwaliteit nóg meer te verbeteren.

   Wij hebben hier grondig onderzoek naar gedaan, wij schrijven echt niet zomaar wat op. 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: