Is duurzaam eten ook gezond eten? Hoe kun je makkelijk duurzaam eten?

In deze tijd ontkom je er bijna niet meer aan: het woord duurzaam. Alles moet duurzaam zijn. Er verandert dus veel in de maatschappij. Er komen steeds meer elektrische auto’s, windmolens, zonnepanelen, etc. Ook in de toekomst staan er veel nieuwe ontwikkelingen op ons te wachten.

Op het gebied van voedsel lijkt er niet zoveel te veranderen, maar ook dat wordt steeds duurzamer geproduceerd. Maar is dit dan ook beter voor onze gezondheid?

Wat is duurzaam?

Allereerst: wat is duurzaamheid eigenlijk?

Duurzaamheid betekent in het kort dat mens, economie en milieu met elkaar in evenwicht zijn. In deze tijd is dat niet zo door de spullen die we kopen en omdat we in auto’s rijden.

Handen die plantje in aarde vasthouden.

People (mens), Planet (planeet, aarde), Profit (economie) (oftewel de 3 P’s) werd bedacht door John Elkington, een adviseur op het terrein van duurzame ontwikkeling. Deze moeten met elkaar in evenwicht zijn om duurzaamheid te bereiken.

Voor de Wereldtop over duurzame ontwikkeling in Johannesburg (2002) werd de P van Profit veranderd in ‘Prosperity’ (welvaart), om naast economische winst ook de maatschappelijke winst mee te wegen.

Wordt ons voedsel duurzaam gemaakt?

Je weet nu wat duurzaamheid is, maar wordt ons voedsel ook duurzaam geproduceerd?

Het antwoord is nee. Veel van ons voedsel wordt niet duurzaam geproduceerd en komt er veel co2 vrij.

Neem bijvoorbeeld een zak chips. De aardappelen worden in Nederland verbouwt, dat is wel beter voor het milieu dan als je het uit een ander land haalt. Toch komt hier ook co2 vrij. Van de landbouwmachines bijvoorbeeld, maar ook tijdens het vervoeren van de aardappelen naar een fabriek. Eenmaal in de fabriek worden de aardappelen bewerkt tot chips. Dit gebeurt met machines. Maar wat gebeurt er in een fabriek? De rook (co2 en andere stoffen) wordt via een enorme schoorsteen naar buiten geleid.

Vervuilende fabriek.
Fabriek

Bij de productie van chips komt dus veel co2 vrij en die co2 wordt minder goed opgenomen door de vele bomen die gekapt worden in de oerwouden. Zo ontstaat er dus een broeikaseffect.

Om de aarde minder uit te putten is het dus van belang dat we anders gaan eten. Meer natuurlijke producten en minder bewerkte producten. Dat is ook nog eens beter voor onze gezondheid. Een win-win situatie dus!

Wat is het broeikaseffect?

Van nature komen er broeikasgassen zoals co2 voor in de atmosfeer. Dat is maar goed ook, want anders zou het op aarde veel kouder zijn. Broeikasgassen zorgen er namelijk voor dat de warmte van de zon wordt vastgehouden.

Broeikasgassen worden uitgestoten en houden meer warmte vast. Hoe meer broeikasgassen er in de lucht hangen, hoe warmer het wordt op aarde.

Broeikaseffect

De mens is dus de belangrijkste oorzaak van de opwarming van de aarde. Door activiteiten als bossen kappen op grote schaal, veehouderij en het gebruiken van fossiele brandstoffen zit er nu ongeveer 40% meer co2 in de lucht dan 250 jaar geleden.

Dat is zorgelijk, want daardoor wordt het steeds warmer en droger op aarde en dat is slecht voor groente- en fruittelers. Door het warme klimaat willen bepaalde soorten groente en fruit niet meer groeien.

Om dat te voorkomen kun je zelf ook dingen doen, zoals minder vlees eten, minder zuivel drinken, meer fietsen in plaats van de auto pakken en lokaal geproduceerd voedsel kopen.

Is duurzaam ook gezond?

Het klimaat staat dus onder druk en we moeten klimaatverandering tegengaan door ons voedsel duurzamer te produceren. Efficiënter gebruik maken van een akker bijvoorbeeld, maar ook geen co2 uitstoot tijdens de productie.

Maar dan rijst de volgende vraag: is duurzaam voedsel ook gezond voedsel?

Meestal is duurzamer eten en drinken ook gezonder. Frisdrank vervangen voor kraanwater bijvoorbeeld is beter voor het milieu én voor ons! Ook minder koek of chips eten is gezonder voor ons, maar ook voor het milieu, want er wordt dan minder geproduceerd (vraag en aanbod).

Vlees vervangen voor plantaardig voedsel is ook een voorbeeld van wat beter is voor ons én het milieu. Peulvruchten, fruit, groenten, paddenstoelen, volkorengranen, noten en zaden zitten namelijk vol vitaminen en mineralen en zijn tevens milieuvriendelijk.

Tips om duurzamer te eten

Duurzamer eten is dus ook meestal gezonder eten. Dat lijkt een win win situatie, toch? Daarom staat hieronder een lijstje met tips om duurzamer en dus ook gezonder te eten.

  • Gooi geen eten weg. Voorkom voedselverspilling, dat is de belangrijkste tip die wij kunnen geven. Door minder voedsel te kopen en weg te gooien, bespaar je niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee. Je kunt namelijk zo’n €120,- per jaar besparen door geen voedsel weg te gooien. Door voedsel onnodig weg te gooien is het voor niks geproduceerd en was er dus voor niks co2 uitstoot. Ook heb je onnodig geld uitgegeven.
  • Eet niet te veel. Een veel voorkomend probleem in Nederland is dat we te veel eten. Dit is slecht voor je lichaam met een grotere kans op diabetes, overgewicht, enzovoort, maar ook voor het milieu, want dan moet er meer geproduceerd worden waardoor er meer broeikasgassen vrijkomen. Probeer ook zoveel mogelijk vlees te vervangen voor bijvoorbeeld tofu of groene bladgroenten.
  • Eet gevarieerd. Dit zie je vaker voorbij komen: eet gevarieerd. Voor je lichaam is dat natuurlijk ontzettend belangrijk, want in elke groente- of fruitsoort zitten andere vitaminen en mineralen. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat gevarieerd eten ook bijdraagt aan een beter milieu. Dit is omdat gevarieerd eten bijdraagt aan gevarieerde landbouw, waardoor de biodiversiteit verbetert. Ook voor de insecten is er dan meer variatie, en dat is vooral voor bijen en vlinders (en uiteindelijk voor ons) belangrijk.
  • Vermijd snoep en snacks. Kiezen voor noten, groente en fruit in plaats van snoep en snacks is beter voor je gezondheid, dat weet iedereen wel. Maar wist je dat dat ook minder belastend is voor het milieu? De (plastic)verpakkingen moeten namelijk geproduceerd en vervoerd worden waarbij veel broeikasgassen vrijkomen. Ook het voedsel zelf moet geproduceerd en vervoerd worden waarbij ook weer veel broeikasgassen vrijkomen. En oh ja: na de consumptie wordt de verpakking weggegooid. Dit afval komt vaak in de natuur terecht waardoor nog extra vervuild raakt. Het andere afval wordt verbrand of hergebruikt waarbij ook weer broeikasgassen vrijkomen. Kies dus voor groente en fruit in plaats van snoep en snacks voor een gezonder lichaam én een gezondere planeet!
  • Koop lokale seizoensproducten. Seizoensproducten zijn beter voor het milieu, want die gaan rechtstreeks van het land naar de winkel. Dit is dus minder belastend. Producten die uit het buitenland komen met het vliegtuig zijn natuurlijk veel minder duurzaam, want er wordt veel uitgestoten. Koop dus seizoensproducten die lokaal verbouwd zijn.
  • Drink meer kraanwater. Water is beter voor je lichaam dan frisdrank en sappen, zover waren we al, maar frisdrank en sappen vervangen voor water is ook nog eens veel beter voor het milieu. Dit is omdat er voor frisdrank ook verpakkingen geproduceerd moeten worden en die moeten vervoerd worden. Dit is dus veel uitstoot en vervuiling van de verpakkingen die in de natuur terecht komen, terwijl je dat makkelijk kunt vermijden door meer kraanwater te drinken!
  • Koop producten met een keurmerk. Er zijn vele duurzaamheidskeurmerken. Voorbeelden hiervan zijn Beter Leven voor vlees en eieren, Fairtrade, UTZ en Rainforest Alliance voor koffie en chocolade en MSC en ASC voor vis. Ook On The Way To Planet Proof is een bekend keurmerk. Dit is veel minder belastend voor het milieu, want die producten zijn duurzamer geproduceerd door de dieren bijvoorbeeld een beter leven te geven. Uiteindelijk is dit ook beter voor ons. Als we namelijk goed met de aarde omgaan, komt er minder vervuiling in de natuur (en dus ons voedsel) terecht.

Conclusie

Duurzaamheid betekent in het kort dat mens, economie en milieu met elkaar in evenwicht zijn. In deze tijd is dat niet zo door de spullen die we kopen en omdat we in auto’s rijden.

People (mens), Planet (planeet, aarde), Profit (economie) (oftewel de 3 P’s) werd bedacht door John Elkington, een adviseur op het terrein van duurzame ontwikkeling. Deze moeten met elkaar in evenwicht zijn om duurzaamheid te bereiken.

Meestal is duurzamer eten en drinken ook gezonder. Frisdrank vervangen voor kraanwater bijvoorbeeld is beter voor het milieu én voor ons! Ook minder koek of chips eten is gezonder voor ons, maar ook voor het milieu, want er wordt dan minder geproduceerd (vraag en aanbod).

Wil je gezonder eten? Dat is verstandig, want dat verkleint de kans op diabetes en overgewicht.

Een kookboek die jou kan helpen gezonder én natuurlijker te eten in de zomer, is ‘Food Porn Summer Edition’. Dit kookboek bevat gerechten waarbij je je vinger aflikt en zijn enkel gemaakt met natuurlijke ingrediënten. Dit is dus beter voor jou én het milieu!

Koop het kookboek nu voor €25,- en leef gezonder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: