Zó kun je een voedselvergiftiging voorkomen!

Dagelijks zijn er zo’n 2000 Nederlanders die een voedselvergiftiging of een voedselinfectie oplopen. Dit wordt ook vaak buikgriep genoemd, omdat bekende symptomen braken, misselijkheid en diarree zijn.

In dit artikel lees je hoe jij ervoor kunt zorgen dat je geen voedselvergiftiging oploopt door veilig te koken en te letten op wat je koopt in de supermarkt.

Wat is een voedselvergiftiging?

Je kunt een voedselvergiftiging krijgen door giftige stoffen in het voedsel dat je eet. Deze giftige stoffen worden geproduceerd door bacteriën en schimmels.

Een voedselvergiftiging is niet hetzelfde als een voedselinfectie. Bij een voedselinfectie zijn bacteriën, virussen of parasieten in het voedsel de boosdoeners.

Klachten van een voedselvergiftiging en voedselinfectie zijn (heftige) buikkrampen, misselijkheid, diarree en braken. Deze klachten ontstaan meestal binnen 8 uur na de besmetting.

Hoe je het voorkomt

Om een voedselvergiftiging of -infectie voorkomen door netjes en verantwoord te koken. Dit houdt in dat je vlees met een schoon mes en snijplank snijdt en daarna de groenten ook weer met een schoon mes. Zo kunnen de bacteriën en virussen die op rauw vlees zitten (zoals salmonella) niet op de groenten gaan zitten. Het is belangrijk om rauw vlees gescheiden te houden van de rest van het voedsel en het ook niet met je blote huid aan te raken.

Daarnaast is het belangrijk om de groenten (en fruit) goed te wassen onder stromend water.

Ook is het verstandig om voedsel goed te bewaren. Bewaar je voedsel niet in de juiste temperatuur? Dan kan het gaan schimmelen. Dit gebeurt ook als het te lang staat of ligt, dus laat voedsel niet te lang in de (koel)kast staan of liggen. Ons advies is om restjes niet langer dan 2 dagen te laten staan.

Groenten in een rieten mand.

Als voedsel eenmaal beschimmeld is, is het niet verstandig het te eten. Bij kaas bijvoorbeeld kun je het er misschien nog afsnijden en het alsnog eten, maar bij de meeste producten gaat dit niet. Gooi deze producten in de groene container (gft-afval). De verpakkingen gooi je natuurlijk niet hierin, maar in de restafval container of de plasticafval container. Wij van Suikervrijgids vinden het milieu belangrijk, dus zorg goed voor het milieu!

Verder is het belangrijk om voor het koken goed je handen te wassen en ook als je tóch het rauwe vlees hebt aangeraakt.

Ten slotte is het van belang dat je je voedsel goed verhit, vooral bij vlees. Als het vlees nog een rode kleur heeft, is het nog niet gaar. Controleer dit goed voordat je het opeet, ook op deze manier kun je een eventuele voedselinfectie of -vergiftiging voorkomen.

De gevolgen

De gevolgen van een voedselinfectie kunnen hevig zijn. Zoals hierboven al staat vermeld, kan het diarree, buikkrampen en misselijkheid veroorzaken. Ook braken is een veelvoorkomende klacht.

Brakende pompoen.
Braken

Bij een voedselinfectie komen er bacteriën in de darmen terecht. Dit kan de darmwand aantasten. Hiervoor is een behandeling niet nodig, maar het is wel verstandig de onderstaande adviezen op te volgen.

Ook bij een voedselvergiftiging is een behandeling niet nodig, ondanks dat de bovengenoemde klachten soms hevig kunnen zijn.

Kleine kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand zijn het meest kwetsbaar voor een voedselinfectie of -vergiftiging. Bij hen kunnen de gevolgen ernstiger zijn.

De behandeling

Mocht je toch een voedselinfectie of -vergiftiging opgelopen hebben, dan is het verstandig om:

  1. Veel te drinken. Veel drinken is belangrijk vlak na de besmetting, want het zorgt ervoor dat je niet uitdroogt. Als je braakt (overgeeft) is drinken extra belangrijk, want dan verlies je nog meer vocht. Het is wel belangrijk steeds kleine hoeveelheden te drinken, maar in totaal 2 tot 3 liter per dag. Vermijd vruchtensappen en frisdrank, want deze kunnen de klachten verergeren. Drink in plaats daarvan thee, water en eventueel bouillon.
  2. Gezond te eten. Ook gezond (blijven) eten is belangrijk. Hier zitten namelijk veel vitaminen en mineralen in en die zijn belangrijk voor het genezen en het herstellen van het immuunsysteem.
  3. Genoeg vezels te eten. Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezels. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo kan de ontlasting steviger worden.

Naast deze dingen is er dus geen speciale behandeling. Alleen als de diarree of de klachten langer dan een week aanhouden, ga dan even naar de huisarts.

Conclusie

Je kunt een voedselvergiftiging krijgen door giftige stoffen in het voedsel dat je eet. Deze giftige stoffen worden geproduceerd door bacteriën en schimmels.

Een voedselvergiftiging is niet hetzelfde als een voedselinfectie. Bij een voedselinfectie zijn bacteriën, virussen of parasieten in het voedsel de boosdoeners.

Klachten van een voedselvergiftiging en voedselinfectie zijn (heftige) buikkrampen, misselijkheid, diarree en braken. Deze klachten ontstaan meestal binnen 8 uur na de besmetting.

Om een voedselvergiftiging of -infectie voorkomen door netjes en verantwoord te koken. Dit houdt in dat je vlees met een schoon mes en snijplank snijdt en daarna de groenten ook weer met een schoon mes. Zo kunnen de bacteriën en virussen die op rauw vlees zitten (zoals salmonella) niet op de groenten gaan zitten. Het is belangrijk om rauw vlees gescheiden te houden van de rest van het voedsel en het ook niet met je blote huid aan te raken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: