Zijn zoetstoffen gezonder dan suiker?

Suiker verdwijnt steeds meer uit onze dagelijkse voeding. Vaak wordt dit vervangen door zoetstoffen. Wat zijn zoetstoffen? Zijn ze echt beter dan suiker of is dit maar een verkooppraatje?

Dat lees je in dit artikel!

Wat zijn zoetstoffen?

Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Sommige zoetstoffen komen in de natuur voor, andere worden in de fabriek gemaakt. Alle zoetstoffen hebben een e-nummer.

De letters ‘NO SUGAR’ met suikerklontjes eromheen.

Zoetstoffen zijn bedoeld voor het vervangen van suiker, waardoor er ook minder calorieën in het product zitten, want zoetstoffen bevatten minder calorieën dan suiker.

Je kunt zoetstoffen ook los kopen in de supermarkt, als zoetjes of poeder.

Zijn zoetstoffen beter dan suiker?

Het verschil tussen suiker en zoetstof is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten. Dit is een voordeel voor mensen die op hun gewicht moeten letten. Voor deze mensen kan het verstandig zijn om zoetstoffen te gebruiken in plaats van suiker.

Polyolen zijn voorbeelden van een zoetstof. Polyolen zijn natuurlijke stoffen, maar ze zijn kunstmatig bewerkt. Sommige polyolen worden niet helemaal afgebroken in het lichaam, dus kan het in de darmen gaan zitten. Dit kan diarree veroorzaken.

Polyolen bevatten veel minder calorieën dan suiker; sommige bevatten zelfs helemaal geen calorieën.

Het vervangen van suiker door zoetstoffen kan een positief effect op je lichaam hebben. Dit komt doordat er minder calorieën in zitten. Wel moet je met beide rekening houden dat je het met mate neemt. Te veel is nooit goed, ook niet met zoetstoffen.

Het gevaar van zoetstoffen is dat je denkt dat je gezonder bezig bent waardoor je er misschien (onbewust) meer van gaat eten. Zoals net hierboven genoemd is, te veel is nooit goed. Let hier dus op.

Stevia

Stevia plant.
Stevia plant

Tegenwoordig kom je in producten steeds vaker stevia tegen. Stevia is een natuurlijke zoetstof die niet wordt afgebroken door het lichaam. Hierdoor komt het er via de ontlasting gewoon weer uit.

Stevia is tot wel 250 keer zoeter dan suiker, dus heb je er maar een klein beetje van nodig. Ook heeft stevia geen nadelige effecten voor de gezondheid voor de meeste mensen.

Om deze redenen zou stevia een goed alternatief voor zoetstoffen én suikers kunnen zijn.

Conclusie

Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Sommige zoetstoffen komen in de natuur voor, andere worden in de fabriek gemaakt. Alle zoetstoffen hebben een e-nummer.

Het verschil tussen suiker en zoetstof is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.

Het vervangen van suiker voor zoetstoffen kan een positief effect op je lichaam hebben. Dit komt doordat er minder calorieën in zitten. Wel moet je met beide rekening houden dat je het met mate neemt. Te veel is nooit goed, ook niet met zoetstoffen.

Het gevaar van zoetstoffen is dat je denkt dat je gezonder bezig bent waardoor er misschien (onbewust) meer van gaat eten. Zoals net hierboven genoemd is, te veel is nooit goed. Let hier dus op.

Een natuurlijke vervanger van beide zou stevia kunnen zijn. Stevia is een natuurlijke zoetstof die niet wordt afgebroken door het lichaam.

Uiteindelijk maakt het heel veel uit wat je kiest. Blijf suiker eten als je dat lekkerder vindt dan zoetstoffen, of andersom. Kies wat je lekker vindt, maar doe dit met mate!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: