Zó slecht is suiker tijdens de zwangerschap!

We weten allemaal waarschijnlijk wel dat suiker slecht is. Voor de een is het gevaarlijker dan voor de ander, maar te veel suiker is nooit goed, zeker niet tijdens de zwangerschap.

Maar waarom is dat? Is het wel waar? Je leest het hier!

Wat is suiker?

Voordat we beginnen met het onderwerp van dit artikel (namelijk of suiker slecht is voor de zwangerschap) leggen we eerst uit wat suiker nou eigenlijk is.

Suiker is een zoete stof. Het komt van nature voor in voedingsmiddelen, zoals fruit (fruitsuikers) en suikerriet of suikerbiet (kristalsuiker of tafelsuiker). Suiker behoort tot de koolhydraten.

Er zijn twee soorten suiker, namelijk monosachariden en disachariden. Die termen zul je niet vaak tegenkomen op verpakkingen, want door fabrikanten wordt er vaak een schuilnaam gebruikt voor suiker, zoals dextrose, melasse of turbinado. Er zijn nog veel meer schuilnamen voor suiker.

Houten lepel met suikerklontjes erop.

Suiker wordt geproduceerd van suikerbiet en suikerriet. Dit wordt ook wel kristalsuiker of tafelsuiker genoemd.

De rietsuiker is afkomstig uit de sap van de stengel van het suikerriet. Suikerriet wordt voornamelijk verbouwd in Brazilië, India en China. Kristalsuiker komt uit de wortel van de suikerbieten. Suikerbieten worden in Nederland verbouwd, maar voornamelijk in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Rietsuiker is vaak donkerder van kleur dan kristalsuiker, dit komt omdat rietsuiker korter wordt gecentrifugeerd dan kristalsuiker waardoor er een bruine siroop ontstaat.

Is suiker schadelijk tijdens de zwangerschap?

Nu je weet wat suiker eigenlijk is, kunnen we ons richten op het eigenlijke onderwerp van deze tekst, namelijk: is suiker schadelijk tijdens de zwangerschap?

Suiker is niet goed voor ons, maar helemaal niet voor de baby. Dit weten we na een onderzoek van de University of Southern California. Dit onderzoek toonde aan dat ‘tweedehands suikers’ net zo slecht zijn voor je baby als ‘tweedehands sigarettenrook’. Dit houdt in dat als een moeder suiker consumeert tijdens de zwangerschap, dat de baby een grotere kans op obesitas heeft. Verder verscheen er een keer een artikel dat te veel suiker luchtweg problemen kan veroorzaken bij het kind.

Genoeg risico’s dus, hoewel het Voedingscentrum zegt dat suiker tijdens de zwangerschap niet per se slecht is.

Maar is het dan wel waar?

Dat weten we nog niet goed, maar ook wij denken dat suiker wel degelijk gevaarlijk kan zijn voor ongeboren kinderen. Ons advies is dus: ben je zanger? Vermijd dan zoveel mogelijk suiker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: