Wat zijn Eetwissels?

Vandaag de dag wordt er veel aan gedaan om jou gezonder te laten eten, met oog voor het milieu én jouw lichaam. Ook op televisie zie je reclames van bijvoorbeeld de Eetwissel van het Voedingscentrum.

Maar wat is een Eetwissel? Hebben we het wel echt nodig?

Wat zijn Eetwissels?

Met een Eetwissel maak je jouw favoriete snack of recept gezonder én duurzamer. Zo zorg je met elke Eetwissel beter voor jou én het milieu! Het is in 2019 geïntroduceerd door het Voedingscentrum.

Kaasstengels en komkommer.
Voorbeeld van een Eetwissel

Met behulp van de Eetwissels zet je kleine stapjes richting de Schijf van Vijf, want ook de Schijf van Vijf is van het Voedingscentrum en is er voor bedoeld om mensen betere keuzes te laten maken op het gebied van voeding. Dit gebeurt in kleine stapjes, want grote veranderingen zijn vaak moeilijker vol te houden dan kleine veranderingen.

Voorbeelden van Eetwissels zijn water drinken in plaats van cola, volkorenbrood eten in plaats van witbrood en gegrilde groente eten in plaats van ham.

De Schijf van Vijf

De Eetwissels zijn gebaseerd op de Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf is een model dat in 1953 ontwikkeld is door het Voedingscentrum. Het is bedoeld als hulpmiddel om gezonder te eten.

Het bevat vijf vakken, een voor groenten en fruit, een voor drinken (water, thee), een voor granen en aardappelen, een voor olie en vet en een voor zuivel, vlees en vis.

Als je elke dag volgens de Schijf van Vijf eet, krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen. Het is dus niet zo gek dat de Eetwissels hierop gebaseerd zijn.

De Schijf van Vijf.
De Schijf van Vijf met de vijf vakken

Ook in het buitenland zijn er vergelijkbare modellen, zoals de ‘Healthy Food Pyramid’ in de Verenigde Staten.

Zijn Eetwissels wel echt goed?

Sommige mensen twijfelen aan het nut van de Eetwissels. Zijn ze wel echt goed voor ons?

Natuurlijk is het Voedingscentrum deskundig, maar toch zitten ze er weleens naast, zoals met het verhaal over suiker tijdens de zwangerschap. Kan het dan zijn dat het Voedingscentrum er ook nu naast zit?

Nee, het Voedingscentrum zit er zeker niet naast. De Eetwissels zijn een bewezen strategie om mensen gezonder te laten eten en drinken.

Zoals hierboven al staat, is elke Eetwissel die je maakt beter voor jouzelf én het milieu. Dat komt omdat alle Eetwissels grotendeels natuurlijke producten zijn. Neem bijvoorbeeld de Eetwissel sap naar water. Sap is bewerkt in de fabriek, water komt uit de natuur. Natuurlijk is water ook gereinigd, maar dat is minder vervuilend dan het produceren van sap.

Daarnaast is water beter voor je lichaam. In sap zitten namelijk allerlei zuren en toegevoegde stofjes (e-nummers). De zuren zijn slecht voor je tanden en de stofjes zijn vaak onnatuurlijk en horen niet in je lichaam thuis. In water zitten daarentegen geen schadelijke stofjes voor je lichaam.

Een andere Eetwissel is chips naar noten. Noten zijn over het algemeen gezonder voor de meeste mensen dan chips, mits het ongezouten noten zijn. Ook met het oog op het milieu kun je beter noten eten, want noten zijn een natuurproduct en chips moet geproduceerd worden in een vervuilende fabriek.

Als je een notenallergie hebt, kun je noten natuurlijk beter laten liggen, maar ook chips kun je beter laten liggen in de supermarkt. Er zijn ook andere alternatieven voor chips, zoals groenten met een lekker dipsausje bijvoorbeeld.

Over het algemeen zijn Eetwissels dus goed voor de gezondheid én het milieu, maar dat geldt natuurlijk niet voor allemaal. Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld een allergie hebt voor iets, of dat je overgevoelig bent voor bepaalde stofjes in het voedsel.

Als je ervoor kiest om Eetwissels toe te passen, doe dan niet in een keer heel veel, maar neem kleine stapjes. Kleine veranderingen zijn namelijk makkelijker vol te houden dan grote veranderingen.

Conclusie

Met een Eetwissel maak je jouw favoriete snack of recept gezonder én duurzamer. Zo zorg je met elke Eetwissel beter voor jou én het milieu! Het is in 2019 geïntroduceerd door het Voedingscentrum.

Met behulp van de Eetwissels zet je kleine stapjes richting de Schijf van Vijf, want ook de Schijf van Vijf is van het Voedingscentrum en is er voor bedoeld om mensen betere keuzes te laten maken op het gebied van voeding. Dit gebeurt in kleine stapjes, want grote veranderingen zijn vaak moeilijker vol te houden dan kleine veranderingen.

Elke Eetwissel die je maakt is beter voor jouzelf én het milieu. Dat komt omdat alle Eetwissels grotendeels natuurlijke producten zijn. Neem bijvoorbeeld de Eetwissel sap naar water. Sap is bewerkt in de fabriek, water komt uit de natuur. Natuurlijk is water ook gereinigd, maar dat is minder vervuilend dan het produceren van sap.

Daarnaast is water beter voor je lichaam. In sap zitten namelijk allerlei zuren en toegevoegde stofjes (e-nummers). De zuren zijn slecht voor je tanden en de stofjes zijn vaak onnatuurlijk en horen niet in je lichaam thuis. In water zitten daarentegen geen schadelijke stofjes voor je lichaam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: