Suiker of zoetjes in de koffie? Dit is ons antwoord!

Veel mensen willen iets zoets in hun koffie. Meestal is dit suiker, maar ook zoetjes zijn tegenwoordig populair. Maar is het ook goed voor je lichaam? Wat kun je beter nemen, suiker of zoetjes?

Je leest het hier!

Wat is suiker?

Voordat we gelijk die vraag gaan beantwoorden is het belangrijk dat je weet wat suiker eigenlijk is. Natuurlijk weten we allemaal dat suikers zoete korreltjes zijn in ‘Jip en Janneke taal’. Maar het is veel meer dan dat. Lees verder.

Suiker is een zoete stof. Het komt van nature voor in voedingsmiddelen, zoals fruit (fruitsuikers) en suikerriet of suikerbiet (kristalsuiker of tafelsuiker). Suiker behoort tot de koolhydraten.

Suikerklontjes liggen op houten lepel.
Suikerklontjes op houten lepel

Er zijn twee soorten suiker, namelijk monosachariden en disachariden. Die termen zul je niet vaak tegenkomen op verpakkingen, want door fabrikanten wordt er vaak een schuilnaam gebruikt voor suiker, zoals dextrose, melasse of turbinado. Er zijn daarnaast nog veel meer schuilnamen voor suiker.

Suiker wordt geproduceerd van suikerbiet en suikerriet. Dit wordt ook wel kristalsuiker of tafelsuiker genoemd.

De rietsuiker is afkomstig uit de sap van de stengel van het suikerriet. Suikerriet wordt voornamelijk verbouwd in Brazilië, India en China. Kristalsuiker komt uit de wortel van de suikerbieten. Suikerbieten worden in Nederland verbouwd, maar voornamelijk in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Rietsuiker is vaak donkerder van kleur dan kristalsuiker, dit komt omdat rietsuiker korter wordt gecentrifugeerd dan kristalsuiker waardoor er een bruine siroop ontstaat.

Wat zijn zoetjes?

Zoetjes zijn kleine pilletjes gemaakt van zoetstoffen. Er zijn zelfs al ‘gezonde’ stevia-zoetjes, gemaakt van de stevia plant.

Zoetjes bevatten veel minder calorieën dan suiker. Daardoor lijken ze gezonder, daarom kiezen veel mensen voor zoetjes in bijvoorbeeld een café of een restaurant, maar is het wel echt gezonder?

Suiker of zoetjes?

Het antwoord op de vraag hierboven is nee. Zoetjes zijn niet per se gezonder en dat komt omdat het je stofwisseling verstoord. Dit is slecht voor je lichaam, want je hebt dan een grotere kans om dik te worden dan met suiker.

Er wordt zelfs gezegd dat zoetjes voor een hogere bloedsuikerspiegel zorgen dan gewone suiker en dat is slecht voor je hart en bloedvaten.

Maar, zoetjes verstoren niet alleen de stofwisseling, maar zijn slecht voor je hele gezondheid. Zoetstoffen (bijvoorbeeld aspartaam) worden in gebracht met veel gezondheidsklachten, zoals een verhoogd risico op kanker.

Verder onderzoek naar het effect van chemische zoetstoffen moet nog plaatsvinden. Om die reden adviseert bijvoorbeeld Harvard Medical School om in ieder geval geen zoetstoffen aan je kinderen te geven. Maar waarom zou je dan zelf wel zoetjes of kunstmatige suikers nemen?

Ten slotte kost het je lichaam ook veel energie. Het moet namelijk al die bloedsuiker-pieken verwerken.

Door zoetjes kun je dus indirect dik worden. Van suiker kun je ook dik worden, daarom is het ook aan te raden om helemaal geen suiker en zoetjes te eten.

Geen suiker of zoetjes

De allerbeste keuze is om helemaal geen suiker of zoetjes te nemen. Ook geen stevia, honing, kokosbloesemsuiker of agavesiroop, want ook deze dingen bevatten suiker en/of zijn erg zoet.

Hand die lepel met suiker tegenhoudt met rode achtergrond.

Begin vandaag nog met gezonder eten. Weer terug naar natuurlijk voedsel en geen zoete ‘troep’ meer. Leer je zoete smaak af, zodat je geen suiker of zoetjes meer nodig hebt. Iedereen kan van zijn suikerverslaving afkomen, ook jij! Het vraagt alleen veel discipline en doorzettingsvermogen.

Je lichaam heeft ongeveer 3 tot 4 weken nodig om te wennen en van de verslaving af te komen. Daarna heb je veel meer energie en voel je je veel energieker en lekkerder in je vel!

Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat je minder snel dik wordt en de kans op bijvoorbeeld kanker verkleind. Dat wil iedereen wel, toch?!

Makkelijk stoppen met suiker eten

Er zijn genoeg andere mensen die vinden en weten dat suiker slecht voor je is. Veel van hen hebben van hun kennis een e-book of cursus gemaakt. Een daarvan is de cursus ‘Natuurlijk Suikervrij’ van ‘Miss Natural’ Eva van Zeeland.

Lees hier meer over die cursus.

Conclusie: suiker of zoetjes?

Suiker is een zoete stof. Het komt van nature voor in voedingsmiddelen, zoals fruit (fruitsuikers) en suikerriet of suikerbiet (kristalsuiker of tafelsuiker). Suiker behoort tot de koolhydraten.

Suiker wordt geproduceerd van suikerbiet en suikerriet. Dit wordt ook wel kristalsuiker of tafelsuiker genoemd.

Zoetjes zijn kleine pilletjes gemaakt van zoetstoffen. Er zijn zelfs al ‘gezonde’ stevia-zoetjes, gemaakt van de stevia plant.

Zoetjes bevatten veel minder calorieën dan suiker. Daardoor lijken ze gezonder, daarom kiezen veel mensen voor zoetjes in bijvoorbeeld een café of een restaurant, maar is het wel echt gezonder?

Het antwoord op die vraag is nee. Zoetjes zijn niet per se gezonder en dat komt omdat het je stofwisseling verstoord. Dit is slecht voor je lichaam, want je hebt dan een grotere kans om dik te worden dan met suiker.

Er wordt zelfs gezegd dat zoetjes voor een hogere bloedsuikerspiegel zorgen dan gewone suiker en dat is slecht voor je hart en bloedvaten.

Door zoetjes kun je dus indirect dik worden. Van suiker kun je ook dik worden, daarom is het ook aan te raden om helemaal geen suiker en zoetjes te eten.

De allerbeste keuze is dan ook om helemaal geen suiker of zoetjes te nemen. Ook geen stevia, honing, kokosbloesemsuiker of agavesiroop, want ook deze dingen bevatten suiker en/of zijn erg zoet. Eet alleen natuurlijk voedsel, want dat is veel beter voor je lichaam én het milieu!

Zin in een ijsje? Maak zelf fruitijsjes!

Iedereen eet weleens ijs, toch? Meestal zijn dit ijsjes vol met suiker, zoals Magnum, Cornetto of verfrissend waterijs.

Kan jij wel wat verkoeling gebruiken, maar wil je niet van dat soort ijsjes met veel suiker? Maak dan zelf ijsjes! In dit artikel lees je hoe je eenvoudig zelf lekkere fruitijsjes kunt maken.

Het e-book

Wij gaan in dit artikel niet alle recepten of de bereidingswijze plaatsen. Daarvoor is het e-bookGezonde Fruitijsjes Recepten’. Dit e-book staat boordevol heerlijke recepten om zelf fruitijsjes, snacks en drankjes te maken!

In het e-book vind je 45 recepten om gezonde fruitijsjes te maken, maar ook koude snacks en drankjes. En dat allemaal zonder geraffineerde suikers en toegevoegde e-nummers!

Gezonde Fruitijsjes en IJskoude Snacks e-book.
Het e-book

Fruit is van nature al zoet en zit vol vezels, mineralen en vitamines. Hierdoor is het niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond, omdat het je de benodigde hoeveelheid energie geeft waardoor je je fit voelt. Deze heerlijke ijsjes, snacks en drankjes zijn dan ook een ideaal tussendoortje voor jouzelf en je kinderen!

Eva van Zeeland

Het is geschreven door Eva van Zeeland, die ook andere e-books geschreven heeft. Die vind je hieronder:

Foto van Eva van Zeeland die voor een boom staat.

Eva noemt zichzelf ook wel ‘Miss Natural’, omdat zij graag zo natuurlijk mogelijk leeft en het liefst zo gezond mogelijk eet.

Een bekende tip van haar is dan ook:

Eet zoveel mogelijk biologisch, zonder geraffineerde suiker en slechte e-nummers. Eet vooral vis, veel noten en gezonde vetten

‘Miss Natural’ Eva van Zeeland

Een recept

Er zijn in totaal wel 45 recepten, maar die gaan we hier niet natuurlijk allemaal prijsgeven. Wel geven we je één recept, namelijk Banaan-sinaasappel ijs. Lees verder!

Wat heb je nodig:

  • 4 pers sinaasappelen
  • 1 banaan
  • 1 limoen

Zo maak je het:

  1. Pers de sinaasappels en limoen uit en giet het sap in de blender.
  2. Pel de banaan en stop ook in de blender.
  3. Mix goed en giet het sap dan in een ijsjesmaker.
  4. Vries het mengsel nu voor minimaal 5 uur in en genieten maar!

Benieuwd naar meer recepten? Koop dan het e-book!

Twijfel je of je dit e-book moet kopen of niet? Aan de prijs ligt in ieder geval niet, aangezien het maar €14,95,- kost.

Is het e-book je geld waard?

Nu weet je de prijs van het e-book en een voorbeeld van de recepten, maar is deze echt je geld waard? Je wilt ten slotte nooit te veel betalen, toch?

Wij vinden dit e-book wel een aanrader, maar de prijs is wel een beetje aan de hoge kant. Dit omdat het e-book eigenlijk alleen relevant is in de zomer. Je gaat waarschijnlijk geen ijs eten in de winter, of wel?

Ondanks dat is het gewoon een prima e-book. Het is in duidelijke taal geschreven door iemand die veel verstand heeft van gezond eten en natuurlijk leven. Het is dus een e-book van zeer goede kwaliteit. De recepten zijn eenvoudig te maken en kosten weinig tijd. Een aanrader dus!

Ben jij overtuigd geraakt en wil je dit e-book kopen? Twijfel dan niet langer en druk op de knop hieronder!

Deze vitamines heb je elke dag nodig!

Je lichaam heeft elke dag veel verschillende vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen nodig om goed te functioneren.

In dit artikel lees je welke vitamines het belangrijkste zijn en die je lichaam elke dag nodig heeft.

Wat zijn vitamines?

Ja, wat zijn vitamines eigenlijk? Je weet vast wel dat ze in fruit en groente zitten, maar vitamines zijn veel meer dan dat.

Fruit in hartjesschaaltjes.
Vitamines zitten voornamelijk in groente en fruit

Er zijn in totaal 13 vitamines die je elke dag in kleine hoeveelheden binnen krijgt via je eten en drinken. Vitamines leveren geen energie. Alle vitamines hebben een eigen functie. Zo zorgen ze voor een goede werking van het lichaam, normale celfunctie- en deling en zorgen ze voor de groei en ontwikkeling van je lichaam.

Vitamines worden ingedeeld in twee categorieën, namelijk vet-oplosbare vitamines en water-oplosbare vitamines.

Vet-oplosbare vitamines zijn vitamines die in vet oplosbaar zijn. Er zijn hier vier soorten van, namelijk vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. Deze vitamines hebben vet nodig om in het bloed opgenomen te worden. Ze worden in de weefsels in het lichaam opgeslagen.

Water-oplosbare vitamines zijn niet in vet, maar in water oplosbaar. In tegenstelling tot de vet-oplosbare vitamines, worden water-oplosbare vitamines niet opgeslagen in het lichaam. Daarom is het belangrijk om ze binnen te krijgen via voedsel. Soorten van water-oplosbare vitamines zijn vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12 en vitamine C.

Welke vitamines je elke dag nodig hebt

Vitamine B8 – Biotine

Biotine (oftewel vitamine B8) heb je nodig om energie uit eten vrij te maken. Het is zó belangrijk dat je bloedarmoede, depressie en huidafwijkingen kan krijgen als je er te weinig van binnen krijgt.

Biotine zit onder andere in eieren, lever, melk, noten en pinda’s.

Vitamine B11 – Foliumzuur

Foliumzuur (oftewel vitamine B11) heeft je lichaam nodig voor de groei en een goede werking van het lichaam en om witte en rode bloedcellen aan te maken. Daarnaast is het belangrijk voor de ontwikkeling van een nog ongeboren kind.

Glas met melk.
Foliumzuur zit in melk (zuivel)

Foliumzuur komt met name voor in groente, brood, vlees en zuivel.

Een tekort aan foliumzuur kan lijden tot bloedarmoede. Daarnaast is de kans op een open ruggetje, een gespleten gehemelte en een ‘hazenlip’ groter bij het ongeboren kind.

Vitamine B3 – Niacine

Niacine (vitamine B3) is belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam en de aanmaak van vetzuren.

Niacine zit in vlees, vis, volkoren graanproducten, groente en aardappelen.

Hoewel de kans op een tekort van niacine zeer klein is, zijn er wel degelijk gevolgen. Zo kun je huidaandoeningen, diarree en dementie krijgen.

Vitamine B5 – Pantotheenzuur

Pantotheenzuur (vitamine B5) is essentieel voor de groei, voortplanting en de normale fysiologische functies. Het is betrokken bij de energieproductie, de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten.

Pantotheenzuur zit in bijna alle voedingsmiddelen (het Griekse woord pantos betekent overal), maar het vitamine B5-gehalte in voeding kan sterk dalen door voedselraffinage, koken, invriezen en inblikken.

Vitamine B2 – Riboflavine

Riboflavine (oftewel vitamine B2) is noodzakelijk voor ons lichaam. Het is namelijk nodig voor de energievoorziening in het lichaam. Riboflavine maakt energie vrij voor het lichaam uit koolhydraten, vetten en eiwitten.

Riboflavine zit vooral in melk en ander zuivel, maar ook in groente, fruit, vlees en graanproducten.

Bij een tekort aan riboflavine kun je huidafwijkingen en ontstekingen in de neus krijgen.

Vitamine B1 – Thiamine

Thiamine (vitamine B1) heeft je lichaam nodig om energie uit je dagelijkse voedsel te halen.

Thiamine komt voor in groente, vlees, noten, graanproducten en gist.

Een tekort aan thiamine kan lijden tot darmziektes en andere chronische aandoeningen.

Vitamine A – Retinol

Ook retinol (vitamine A) is zeer belangrijk voor je lichaam. Dit is omdat vitamine A celbeschadiging bestrijdt. Daarnaast helpt het bij de ontwikkeling van het gezichtsvermogen, een goed zicht en het afweersysteem.

Vitamine A zit vooral in dierlijke producten, maar tegenwoordig wordt het ook toegevoegd aan halvarine en bak- en braadproducten.

Een tekort aan vitamine A kan lijden tot een slecht gebit (bloedend tandvlees), dof haar, nachtblindheid (met eventueel totale blindheid tot gevolg), een droge huid en een verminderde afweer.

Vitaminepillen

Veel mensen slikken vitaminepillen, maar is dit wel goed voor je? Daar zijn de meningen over verdeeld, maar hier geven wij het antwoord.

Witte pillen in een wit doosje.

Het antwoord op deze vraag is helaas niet zo simpel. Dit komt omdat alle vitamine(pillen) andere eigenschappen en functies hebben. Daarnaast is het aanbod van vitaminepillen ENORM en dan zijn ze ook nog allemaal verschillend.

Er zijn onderzoeken die aantonen dat bepaalde vitaminepillen beter en sneller werken dan natuurlijke vitamines via voeding, maar weer andere onderzoeken tonen aan dat (te veel) vitaminepillen slecht zijn voor de gezondheid.

Het antwoord op de vraag ligt eigenlijk aan verschillende factoren, namelijk jouw gezondheidssituatie en de specifieke pil zelf. Vitaminepillen zijn sowieso schadelijk als je er te veel van inneemt. Het is dus belangrijk dat je je aan de maximale dosering houdt. Daarnaast is het sowieso niet slim om vitaminepillen te slikken als je ze niet nodig hebt. Doe dit dan ook niet, je bespaart er ook nog een hoop geld mee.

Wat je nooit moet doen is vitaminepillen zien als vervanging van gezonde voeding (groente en fruit) waar van nature al vitamines in zitten, want dan krijg je weer een tekort van mineralen en andere vitamines.

Neem dus nooit vitaminepillen als je die niet nodig hebt. Neem ze alleen als je ze voorgeschreven krijgt van je (huis)arts.

Kortom: vitaminepillen zijn niet per definitie slecht, mits je er niet te veel van inneemt. Ons advies is om ze niet in te nemen, tenzij je ze voorgeschreven krijgt van je (huis)arts of écht een vitaminetekort hebt. Als je tóch vitaminepillen gaat innemen, blijf dan wel gezond eten, zodat je ook natuurlijke vitamines en mineralen via je voedsel binnen krijgt.

Weet jij van jezelf dat je te weinig van een van deze vitamines eet? Of heb jij een van de klachten/symptomen? Zorg dan dat je elke dag ál deze vitamines binnenkrijgt en het gaat vanzelf weer weg.

Conclusie

Er zijn in totaal 13 vitamines die je elke dag in kleine hoeveelheden binnen krijgt via je eten en drinken. Vitamines leveren geen energie. Alle vitamines hebben een eigen functie. Zo zorgen ze voor een goede werking van het lichaam, normale celfunctie- en deling en zorgen ze voor de groei en ontwikkeling van het lichaam.

Vitamines worden ingedeeld in twee categorieën, namelijk vet-oplosbare vitamines en water-oplosbare vitamines.

Er zijn onderzoeken die aantonen dat bepaalde vitaminepillen beter en sneller werken dan natuurlijke vitamines via voeding, maar weer andere onderzoeken tonen aan dat (te veel) vitaminepillen slecht zijn voor de gezondheid.

Het antwoord op de vraag ligt eigenlijk aan verschillende factoren, namelijk jouw gezondheidssituatie en de specifieke pil zelf. Vitaminepillen zijn sowieso schadelijk als je er te veel van inneemt. Het is dus belangrijk dat je je aan de maximale dosering houdt. Daarnaast is het sowieso niet slim om vitaminepillen te slikken als je ze niet nodig hebt. Doe dit dan ook niet, je bespaart er ook nog een hoop geld mee.

Wat je nooit moet doen is vitaminepillen zien als vervanging van gezonde voeding (groente en fruit) waar van nature al vitamines in zitten, want dan krijg je weer een tekort van mineralen en andere vitamines.

Wat zijn Eetwissels?

Vandaag de dag wordt er veel aan gedaan om jou gezonder te laten eten, met oog voor het milieu én jouw lichaam. Ook op televisie zie je reclames van bijvoorbeeld de Eetwissel van het Voedingscentrum.

Maar wat is een Eetwissel? Hebben we het wel echt nodig?

Wat zijn Eetwissels?

Met een Eetwissel maak je jouw favoriete snack of recept gezonder én duurzamer. Zo zorg je met elke Eetwissel beter voor jou én het milieu! Het is in 2019 geïntroduceerd door het Voedingscentrum.

Kaasstengels en komkommer.
Voorbeeld van een Eetwissel

Met behulp van de Eetwissels zet je kleine stapjes richting de Schijf van Vijf, want ook de Schijf van Vijf is van het Voedingscentrum en is er voor bedoeld om mensen betere keuzes te laten maken op het gebied van voeding. Dit gebeurt in kleine stapjes, want grote veranderingen zijn vaak moeilijker vol te houden dan kleine veranderingen.

Voorbeelden van Eetwissels zijn water drinken in plaats van cola, volkorenbrood eten in plaats van witbrood en gegrilde groente eten in plaats van ham.

De Schijf van Vijf

De Eetwissels zijn gebaseerd op de Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf is een model dat in 1953 ontwikkeld is door het Voedingscentrum. Het is bedoeld als hulpmiddel om gezonder te eten.

Het bevat vijf vakken, een voor groenten en fruit, een voor drinken (water, thee), een voor granen en aardappelen, een voor olie en vet en een voor zuivel, vlees en vis.

Als je elke dag volgens de Schijf van Vijf eet, krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen. Het is dus niet zo gek dat de Eetwissels hierop gebaseerd zijn.

De Schijf van Vijf.
De Schijf van Vijf met de vijf vakken

Ook in het buitenland zijn er vergelijkbare modellen, zoals de ‘Healthy Food Pyramid’ in de Verenigde Staten.

Zijn Eetwissels wel echt goed?

Sommige mensen twijfelen aan het nut van de Eetwissels. Zijn ze wel echt goed voor ons?

Natuurlijk is het Voedingscentrum deskundig, maar toch zitten ze er weleens naast, zoals met het verhaal over suiker tijdens de zwangerschap. Kan het dan zijn dat het Voedingscentrum er ook nu naast zit?

Nee, het Voedingscentrum zit er zeker niet naast. De Eetwissels zijn een bewezen strategie om mensen gezonder te laten eten en drinken.

Zoals hierboven al staat, is elke Eetwissel die je maakt beter voor jouzelf én het milieu. Dat komt omdat alle Eetwissels grotendeels natuurlijke producten zijn. Neem bijvoorbeeld de Eetwissel sap naar water. Sap is bewerkt in de fabriek, water komt uit de natuur. Natuurlijk is water ook gereinigd, maar dat is minder vervuilend dan het produceren van sap.

Daarnaast is water beter voor je lichaam. In sap zitten namelijk allerlei zuren en toegevoegde stofjes (e-nummers). De zuren zijn slecht voor je tanden en de stofjes zijn vaak onnatuurlijk en horen niet in je lichaam thuis. In water zitten daarentegen geen schadelijke stofjes voor je lichaam.

Een andere Eetwissel is chips naar noten. Noten zijn over het algemeen gezonder voor de meeste mensen dan chips, mits het ongezouten noten zijn. Ook met het oog op het milieu kun je beter noten eten, want noten zijn een natuurproduct en chips moet geproduceerd worden in een vervuilende fabriek.

Als je een notenallergie hebt, kun je noten natuurlijk beter laten liggen, maar ook chips kun je beter laten liggen in de supermarkt. Er zijn ook andere alternatieven voor chips, zoals groenten met een lekker dipsausje bijvoorbeeld.

Over het algemeen zijn Eetwissels dus goed voor de gezondheid én het milieu, maar dat geldt natuurlijk niet voor allemaal. Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld een allergie hebt voor iets, of dat je overgevoelig bent voor bepaalde stofjes in het voedsel.

Als je ervoor kiest om Eetwissels toe te passen, doe dan niet in een keer heel veel, maar neem kleine stapjes. Kleine veranderingen zijn namelijk makkelijker vol te houden dan grote veranderingen.

Conclusie

Met een Eetwissel maak je jouw favoriete snack of recept gezonder én duurzamer. Zo zorg je met elke Eetwissel beter voor jou én het milieu! Het is in 2019 geïntroduceerd door het Voedingscentrum.

Met behulp van de Eetwissels zet je kleine stapjes richting de Schijf van Vijf, want ook de Schijf van Vijf is van het Voedingscentrum en is er voor bedoeld om mensen betere keuzes te laten maken op het gebied van voeding. Dit gebeurt in kleine stapjes, want grote veranderingen zijn vaak moeilijker vol te houden dan kleine veranderingen.

Elke Eetwissel die je maakt is beter voor jouzelf én het milieu. Dat komt omdat alle Eetwissels grotendeels natuurlijke producten zijn. Neem bijvoorbeeld de Eetwissel sap naar water. Sap is bewerkt in de fabriek, water komt uit de natuur. Natuurlijk is water ook gereinigd, maar dat is minder vervuilend dan het produceren van sap.

Daarnaast is water beter voor je lichaam. In sap zitten namelijk allerlei zuren en toegevoegde stofjes (e-nummers). De zuren zijn slecht voor je tanden en de stofjes zijn vaak onnatuurlijk en horen niet in je lichaam thuis. In water zitten daarentegen geen schadelijke stofjes voor je lichaam.

Pringles: de geschiedenis en gevolgen voor de gezondheid

We kennen het allemaal wel waarschijnlijk: de kleurrijke verpakkingen van Pringles. Deze chips is gelanceerd in 1967 in Amerika en in 2000 in Nederland.

Hier lees je de geschiedenis en de gevolgen voor de gezondheid van Pringles.

Wat is Pringles?

Pringles is een in 2012 voor 2,7 miljard dollar door de Kellogg Company overgenomen Amerikaans bedrijf. De chips worden ‘Pringles’ genoemd, als meervoud van ‘Pringle’.

De Pringles staan bekend om de paraboloïde-vorm. Dit kun je vergelijken met een zadel.

Pringles logo.

Een interessant feitje is dat in het Verenigd Koninkrijk de Pringles wettelijk als koekjes worden beschouwd, waardoor het bedrijf minder belasting hoeft te betalen.

Tot 1980 waren alleen de ‘Original’-chips te koop. Daarna kwamen er steeds meer smaken, zoals Salt en Vinegar, Paprika, Cheese & Union, Hot & Spicy en Sweet Chili. Ook zijn er tijdens een EK- of WK-voetbal zogenaamde ‘Pringoooals’ te koop. Dit is een speciale voetbal-editie voor het Nederlandse of Belgische voetbalelftal.

De geschiedenis

De Pringles hebben een lange geschiedenis. Zo werd het bedrijf in 1967 opgericht in de Verenigde Staten door Procter & Gamble.

Procter & Gamble is een Amerikaans bedrijf met het hoofdkantoor in de stad Cincinatti. De oprichters van dit bedrijf zijn William Procter en James Gamble.

Logo van het bedrijf Procter & Gamble.

Het bedrijf produceert veel verschillende producten, zoals tandenborstels, schoonmaakproducten, batterijen, etc. Merken als Gillette, Duracell, Braun en Oral-B horen bij het bedrijf.

Zoals gezegd waren tot 1980 alleen de ‘Original’-chips te koop. Daarna werden steeds nieuwe smaken uitgebracht, zoals Salt en Vinegar, Paprika, Cheese & Union, Hot & Spicy en Sweet Chili.

Zijn de Pringles slecht?

Nu zijn we bij de belangrijkste vraag aanbeland: zijn de Pringles slecht voor je lichaam?

Natuurlijk is chips altijd slecht voor je lichaam. Dit komt door de enorme hoeveelheid vet en zout die er in zit. Eet het daarom niet elke dag, maar een keertje kan natuurlijk geen kwaad.

In een zak chips van 200 gram zitten ongeveer 1000 calorieën en 50 gram vet. Dat maakt dat chips geen gezonde voeding is. Daarnaast zit er natuurlijk erg veel zout in en zout is verslavend, waardoor je ervan blijft eten. Ten slotte zitten er veel e-nummers in chips en niet alle e-nummers zijn even goed voor je gezondheid.

Aardappelchips.

Omdat je vaak veel chips in een keer eet (omdat het verslavend werkt), krijg je een grote hoeveelheid van die stoffen binnen en loop je het risico om verslaafd te raken aan chips. Je begrijpt vast wel dat verslaafd zijn aan chips niet goed is, want dan blijf je chips eten, soms zelfs avonden achter elkaar!

Daar wil je vanaf, maar hoe?

Dat doe je door simpelweg geen chips meer te kopen. Maar ja, je wilt toch wat te knabbelen hebben tijdens de film of serie, dus wat neem je dan?

Noten, bijvoorbeeld, of een handje popcorn. Ook worteltjes of komkommertjes zijn lekker én gezond tijdens de film! Daarnaast kun je andere groenten (zoals paprika) dippen in een lekkere avocadodip of een ander lekker sausje.

Ook andere dingen doen tijdens de film kan helpen je van de chips-verslaving af te komen. Doe bijvoorbeeld sit-ups of andere oefeningen, dit is niet alleen goed voor je chips-verslaving, maar voor je hele lichaam! Je kunt ook een voetenbad nemen in plaats van chips eten. Dit helpt je om de gewoonte om chips te eten te doorbreken.

Conclusie

Tot 1980 waren alleen de ‘Original’-chips te koop. Daarna kwamen er steeds meer smaken, zoals Salt en Vinegar, Paprika, Cheese & Union, Hot & Spicy en Sweet Chili. Ook zijn er tijdens een EK- of WK-voetbal zogenaamde ‘Pringoooals’ te koop. Dit is een speciale voetbal-editie voor het Nederlandse of Belgische voetbalelftal.

Natuurlijk is chips altijd slecht voor je lichaam. Dit komt door de enorme hoeveelheid vet en zout die er in zit. Eet het daarom niet elke dag, maar een keertje kan natuurlijk geen kwaad.

Omdat je vaak veel chips in een keer eet (omdat het verslavend werkt), krijg je een grote hoeveelheid van die stoffen binnen en loop je het risico om verslaafd te raken aan chips. Je begrijpt vast wel dat verslaafd zijn aan chips niet goed is, want dan blijf je chips eten, soms zelfs elke avonden achter elkaar!

Hier kom je vanaf door simpelweg geen chips meer te kopen. Maar ja, je wilt toch wat te knabbelen hebben tijdens de film of serie, dus wat neem je dan?

Noten, bijvoorbeeld, of een handje popcorn. Ook worteltjes of komkommertjes zijn lekker én gezond tijdens de film! Daarnaast kun je andere groenten (zoals paprika) dippen in een lekkere avocadodip of een ander lekker sausje.

Ook andere dingen doen tijdens de film kan helpen je van de chips-verslaving af te komen. Doe bijvoorbeeld sit-ups of andere oefeningen, dit is niet alleen goed voor je chips-verslaving, maar ook voor je lichaam! Je kunt ook een voetenbad nemen in plaats van chips eten. Dit helpt je om de gewoonte om chips te eten te doorbreken.

Zó slecht is suiker tijdens de zwangerschap!

We weten allemaal waarschijnlijk wel dat suiker slecht is. Voor de een is het gevaarlijker dan voor de ander, maar te veel suiker is nooit goed, zeker niet tijdens de zwangerschap.

Maar waarom is dat? Is het wel waar? Je leest het hier!

Wat is suiker?

Voordat we beginnen met het onderwerp van dit artikel (namelijk of suiker slecht is voor de zwangerschap) leggen we eerst uit wat suiker nou eigenlijk is.

Suiker is een zoete stof. Het komt van nature voor in voedingsmiddelen, zoals fruit (fruitsuikers) en suikerriet of suikerbiet (kristalsuiker of tafelsuiker). Suiker behoort tot de koolhydraten.

Er zijn twee soorten suiker, namelijk monosachariden en disachariden. Die termen zul je niet vaak tegenkomen op verpakkingen, want door fabrikanten wordt er vaak een schuilnaam gebruikt voor suiker, zoals dextrose, melasse of turbinado. Er zijn nog veel meer schuilnamen voor suiker.

Houten lepel met suikerklontjes erop.

Suiker wordt geproduceerd van suikerbiet en suikerriet. Dit wordt ook wel kristalsuiker of tafelsuiker genoemd.

De rietsuiker is afkomstig uit de sap van de stengel van het suikerriet. Suikerriet wordt voornamelijk verbouwd in Brazilië, India en China. Kristalsuiker komt uit de wortel van de suikerbieten. Suikerbieten worden in Nederland verbouwd, maar voornamelijk in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Rietsuiker is vaak donkerder van kleur dan kristalsuiker, dit komt omdat rietsuiker korter wordt gecentrifugeerd dan kristalsuiker waardoor er een bruine siroop ontstaat.

Is suiker schadelijk tijdens de zwangerschap?

Nu je weet wat suiker eigenlijk is, kunnen we ons richten op het eigenlijke onderwerp van deze tekst, namelijk: is suiker schadelijk tijdens de zwangerschap?

Suiker is niet goed voor ons, maar helemaal niet voor de baby. Dit weten we na een onderzoek van de University of Southern California. Dit onderzoek toonde aan dat ‘tweedehands suikers’ net zo slecht zijn voor je baby als ‘tweedehands sigarettenrook’. Dit houdt in dat als een moeder suiker consumeert tijdens de zwangerschap, dat de baby een grotere kans op obesitas heeft. Verder verscheen er een keer een artikel dat te veel suiker luchtweg problemen kan veroorzaken bij het kind.

Genoeg risico’s dus, hoewel het Voedingscentrum zegt dat suiker tijdens de zwangerschap niet per se slecht is.

Maar is het dan wel waar?

Dat weten we nog niet goed, maar ook wij denken dat suiker wel degelijk gevaarlijk kan zijn voor ongeboren kinderen. Ons advies is dus: ben je zanger? Vermijd dan zoveel mogelijk suiker!

Waarom baby- en peuterkoekjes slecht zijn

In de supermarkt liggen de schappen er vol mee: koekjes en snoepjes. We weten allemaal dat ze niet goed zijn voor ons, maar toch kopen veel mensen het regelmatig. Ook babykoekjes worden veel verkocht.

Hier lees je waarom deze koekjes niet goed zijn, terwijl wel beweerd wordt dat ze goed zijn.

Wat zijn baby- en peuterkoekjes?

Baby- en peuterkoekjes zijn koekjes speciaal gemaakt voor jonge kinderen. In deze koekjes zit vaak minder suiker, want dat is slecht voor zulke jonge kinderen (zoals het slecht is voor iedereen).

Babykoekjes van Nestlé.
Een voorbeeld van babykoekjes van Nestlé

Waarom vermijden?

Als ouder wil je dat je kind gezond eet. Daarom kijk je in de supermarkt naar producten die het beste zijn voor je kind. Maar je kunt ook makkelijk verleidt worden om producten te kopen die eigenlijk helemaal niet goed zijn.

Fabrikanten proberen je altijd van alles te verkopen, of het nou goed voor je is of niet. Dit is ook zo met baby- en peuterkoekjes. Babykoekjes zijn namelijk helemaal niet goed voor kleine kinderen, want uit onderzoek is gebleken dat kinderen op jonge leeftijd zoveel suikers helemaal niet nodig hebben. Kinderen hebben überhaupt geen tussendoortje nodig. Wil je ze toch een tussendoortje geven? Geef dan fruit of een stukje groente (komkommer, tomaat), dan krijgen ze de nodige dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen.

Fabrikanten proberen je hiermee te misleiden. Ze proberen je te vertellen dat de koekjes wél goed zijn voor de kinderen, maar wij weten wel beter.

Kortom: de koekjes zijn slecht omdat jonge kinderen geen tussendoortje nodig hebben, en al helemaal niet met zo veel suiker.

Zijn zoetstoffen gezonder dan suiker?

Suiker verdwijnt steeds meer uit onze dagelijkse voeding. Vaak wordt dit vervangen door zoetstoffen. Wat zijn zoetstoffen? Zijn ze echt beter dan suiker of is dit maar een verkooppraatje?

Dat lees je in dit artikel!

Wat zijn zoetstoffen?

Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Sommige zoetstoffen komen in de natuur voor, andere worden in de fabriek gemaakt. Alle zoetstoffen hebben een e-nummer.

De letters ‘NO SUGAR’ met suikerklontjes eromheen.

Zoetstoffen zijn bedoeld voor het vervangen van suiker, waardoor er ook minder calorieën in het product zitten, want zoetstoffen bevatten minder calorieën dan suiker.

Je kunt zoetstoffen ook los kopen in de supermarkt, als zoetjes of poeder.

Zijn zoetstoffen beter dan suiker?

Het verschil tussen suiker en zoetstof is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten. Dit is een voordeel voor mensen die op hun gewicht moeten letten. Voor deze mensen kan het verstandig zijn om zoetstoffen te gebruiken in plaats van suiker.

Polyolen zijn voorbeelden van een zoetstof. Polyolen zijn natuurlijke stoffen, maar ze zijn kunstmatig bewerkt. Sommige polyolen worden niet helemaal afgebroken in het lichaam, dus kan het in de darmen gaan zitten. Dit kan diarree veroorzaken.

Polyolen bevatten veel minder calorieën dan suiker; sommige bevatten zelfs helemaal geen calorieën.

Het vervangen van suiker door zoetstoffen kan een positief effect op je lichaam hebben. Dit komt doordat er minder calorieën in zitten. Wel moet je met beide rekening houden dat je het met mate neemt. Te veel is nooit goed, ook niet met zoetstoffen.

Het gevaar van zoetstoffen is dat je denkt dat je gezonder bezig bent waardoor je er misschien (onbewust) meer van gaat eten. Zoals net hierboven genoemd is, te veel is nooit goed. Let hier dus op.

Stevia

Stevia plant.
Stevia plant

Tegenwoordig kom je in producten steeds vaker stevia tegen. Stevia is een natuurlijke zoetstof die niet wordt afgebroken door het lichaam. Hierdoor komt het er via de ontlasting gewoon weer uit.

Stevia is tot wel 250 keer zoeter dan suiker, dus heb je er maar een klein beetje van nodig. Ook heeft stevia geen nadelige effecten voor de gezondheid voor de meeste mensen.

Om deze redenen zou stevia een goed alternatief voor zoetstoffen én suikers kunnen zijn.

Conclusie

Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Sommige zoetstoffen komen in de natuur voor, andere worden in de fabriek gemaakt. Alle zoetstoffen hebben een e-nummer.

Het verschil tussen suiker en zoetstof is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.

Het vervangen van suiker voor zoetstoffen kan een positief effect op je lichaam hebben. Dit komt doordat er minder calorieën in zitten. Wel moet je met beide rekening houden dat je het met mate neemt. Te veel is nooit goed, ook niet met zoetstoffen.

Het gevaar van zoetstoffen is dat je denkt dat je gezonder bezig bent waardoor er misschien (onbewust) meer van gaat eten. Zoals net hierboven genoemd is, te veel is nooit goed. Let hier dus op.

Een natuurlijke vervanger van beide zou stevia kunnen zijn. Stevia is een natuurlijke zoetstof die niet wordt afgebroken door het lichaam.

Uiteindelijk maakt het heel veel uit wat je kiest. Blijf suiker eten als je dat lekkerder vindt dan zoetstoffen, of andersom. Kies wat je lekker vindt, maar doe dit met mate!

Zó kun je een voedselvergiftiging voorkomen!

Dagelijks zijn er zo’n 2000 Nederlanders die een voedselvergiftiging of een voedselinfectie oplopen. Dit wordt ook vaak buikgriep genoemd, omdat bekende symptomen braken, misselijkheid en diarree zijn.

In dit artikel lees je hoe jij ervoor kunt zorgen dat je geen voedselvergiftiging oploopt door veilig te koken en te letten op wat je koopt in de supermarkt.

Wat is een voedselvergiftiging?

Je kunt een voedselvergiftiging krijgen door giftige stoffen in het voedsel dat je eet. Deze giftige stoffen worden geproduceerd door bacteriën en schimmels.

Een voedselvergiftiging is niet hetzelfde als een voedselinfectie. Bij een voedselinfectie zijn bacteriën, virussen of parasieten in het voedsel de boosdoeners.

Klachten van een voedselvergiftiging en voedselinfectie zijn (heftige) buikkrampen, misselijkheid, diarree en braken. Deze klachten ontstaan meestal binnen 8 uur na de besmetting.

Hoe je het voorkomt

Om een voedselvergiftiging of -infectie voorkomen door netjes en verantwoord te koken. Dit houdt in dat je vlees met een schoon mes en snijplank snijdt en daarna de groenten ook weer met een schoon mes. Zo kunnen de bacteriën en virussen die op rauw vlees zitten (zoals salmonella) niet op de groenten gaan zitten. Het is belangrijk om rauw vlees gescheiden te houden van de rest van het voedsel en het ook niet met je blote huid aan te raken.

Daarnaast is het belangrijk om de groenten (en fruit) goed te wassen onder stromend water.

Ook is het verstandig om voedsel goed te bewaren. Bewaar je voedsel niet in de juiste temperatuur? Dan kan het gaan schimmelen. Dit gebeurt ook als het te lang staat of ligt, dus laat voedsel niet te lang in de (koel)kast staan of liggen. Ons advies is om restjes niet langer dan 2 dagen te laten staan.

Groenten in een rieten mand.

Als voedsel eenmaal beschimmeld is, is het niet verstandig het te eten. Bij kaas bijvoorbeeld kun je het er misschien nog afsnijden en het alsnog eten, maar bij de meeste producten gaat dit niet. Gooi deze producten in de groene container (gft-afval). De verpakkingen gooi je natuurlijk niet hierin, maar in de restafval container of de plasticafval container. Wij van Suikervrijgids vinden het milieu belangrijk, dus zorg goed voor het milieu!

Verder is het belangrijk om voor het koken goed je handen te wassen en ook als je tóch het rauwe vlees hebt aangeraakt.

Ten slotte is het van belang dat je je voedsel goed verhit, vooral bij vlees. Als het vlees nog een rode kleur heeft, is het nog niet gaar. Controleer dit goed voordat je het opeet, ook op deze manier kun je een eventuele voedselinfectie of -vergiftiging voorkomen.

De gevolgen

De gevolgen van een voedselinfectie kunnen hevig zijn. Zoals hierboven al staat vermeld, kan het diarree, buikkrampen en misselijkheid veroorzaken. Ook braken is een veelvoorkomende klacht.

Brakende pompoen.
Braken

Bij een voedselinfectie komen er bacteriën in de darmen terecht. Dit kan de darmwand aantasten. Hiervoor is een behandeling niet nodig, maar het is wel verstandig de onderstaande adviezen op te volgen.

Ook bij een voedselvergiftiging is een behandeling niet nodig, ondanks dat de bovengenoemde klachten soms hevig kunnen zijn.

Kleine kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand zijn het meest kwetsbaar voor een voedselinfectie of -vergiftiging. Bij hen kunnen de gevolgen ernstiger zijn.

De behandeling

Mocht je toch een voedselinfectie of -vergiftiging opgelopen hebben, dan is het verstandig om:

  1. Veel te drinken. Veel drinken is belangrijk vlak na de besmetting, want het zorgt ervoor dat je niet uitdroogt. Als je braakt (overgeeft) is drinken extra belangrijk, want dan verlies je nog meer vocht. Het is wel belangrijk steeds kleine hoeveelheden te drinken, maar in totaal 2 tot 3 liter per dag. Vermijd vruchtensappen en frisdrank, want deze kunnen de klachten verergeren. Drink in plaats daarvan thee, water en eventueel bouillon.
  2. Gezond te eten. Ook gezond (blijven) eten is belangrijk. Hier zitten namelijk veel vitaminen en mineralen in en die zijn belangrijk voor het genezen en het herstellen van het immuunsysteem.
  3. Genoeg vezels te eten. Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezels. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo kan de ontlasting steviger worden.

Naast deze dingen is er dus geen speciale behandeling. Alleen als de diarree of de klachten langer dan een week aanhouden, ga dan even naar de huisarts.

Conclusie

Je kunt een voedselvergiftiging krijgen door giftige stoffen in het voedsel dat je eet. Deze giftige stoffen worden geproduceerd door bacteriën en schimmels.

Een voedselvergiftiging is niet hetzelfde als een voedselinfectie. Bij een voedselinfectie zijn bacteriën, virussen of parasieten in het voedsel de boosdoeners.

Klachten van een voedselvergiftiging en voedselinfectie zijn (heftige) buikkrampen, misselijkheid, diarree en braken. Deze klachten ontstaan meestal binnen 8 uur na de besmetting.

Om een voedselvergiftiging of -infectie voorkomen door netjes en verantwoord te koken. Dit houdt in dat je vlees met een schoon mes en snijplank snijdt en daarna de groenten ook weer met een schoon mes. Zo kunnen de bacteriën en virussen die op rauw vlees zitten (zoals salmonella) niet op de groenten gaan zitten. Het is belangrijk om rauw vlees gescheiden te houden van de rest van het voedsel en het ook niet met je blote huid aan te raken.

Zo ongezond is zout voor je lichaam. De waarheid over zout

Zout: we gebruiken het allemaal. Op de patat, ei, enzovoort. Wist je dat sommige mensen zelfs bijna overal zout op doen? Dat lijkt erg ongezond, maar is dat wel zo? Wat is zout eigenlijk?

Wij zochten het uit en hier lees je het antwoord!

Wat is zout?

Zout is een natuurlijk mineraal die oorspronkelijk uit de zee komt en is een van de vijf basissmaken (zoet, zout, bitter, umami (hartig) en zuur) die we kunnen waarnemen met onze tong.

Zout wordt gebruikt om ons voedsel lekkerder te laten smaken. In brood zit bijvoorbeeld veel zout, maar ook in kaas. Ook heeft het lichaam zout nodig om te kunnen functioneren. Als het maar niet te veel is, want te veel is nooit goed en kan problemen in je darmen veroorzaken.

Omstreeks 6000 v.C. werd zout waarschijnlijk ontdekt bij het meer van Yungcheng in China.

Pretzels met zout.

In zoutkorreltjes zitten hele kleine deeltjes. Deze deeltjes worden atomen genoemd en kun je niet met het blote oog zien. Wil je deze wel zien? Zorg dan voor een goede microscoop.

Met zout kun je veel smaakcombinaties maken. Denk bijvoorbeeld aan karamel-zeezout of labne (gerecht uit het Midden-Oosten).

Waar heb je zout voor nodig?

Je lichaam heeft zout nodig om goed te kunnen functioneren, maar waarom?

Zout is nodig om de zenuwen te prikkelen, de spieren samen te trekken en vocht af te voeren. Hiervoor is zo’n 1 tot 3 gram zout nodig, maar wij krijgen gemiddeld veel meer binnen, namelijk 9 gram. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Dat is dus 3 gram minder dan wij nu gemiddeld per dag eten.

Is zout slecht?

Natuurlijk heeft je lichaam ook zout nodig, maar te veel is nooit goed. Teveel zout zorgt er namelijk voor dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Dat klinkt misschien positief, maar dat is het niet. Dit vocht komt namelijk in de bloedvaten terecht waardoor er meer druk ontstaat op de bloedvaten. Hierdoor moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Dit heet ook wel een hoge bloeddruk.

De gevolgen van een hoge bloeddruk zijn hart- en vaatziekten. Ook kan te veel zout eten leiden tot nieraandoeningen.

Ook wordt er gezegd dat teveel zout kan leiden tot maagkanker en botontkalking.

Kortom, eet niet te veel zout! Maar dit is nog niet zo makkelijk, want in heel veel producten zit zout. Daarom lees je hieronder in welke producten de meeste zout zit.

Waar veel zout in zit

Kant-en-klare pizza

In een kant-en-klare pizza zit al 6,25 gram zout, terwijl er wordt aanbevolen niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Als je een pizza eet, zou je dus de rest van de dag niks meer mogen eten waar zout in zit.

Soep

Ook in soep zit veel zout. Eet hier dus niet te veel van. Natuurlijk kan af en toe soep eten geen kwaad, maar die dit niet elke week.

Brood

In 1 snee brood zit gemiddeld 0,44 gram zout. De meeste mensen eten ongeveer 4, 5 of 6 broodjes per dag. Dan komt het zoutgehalte dat je binnenkrijgt via het brood neer op 1,76 gram voor 4 broodjes, 2,2 gram voor 5 broodjes en 2,46 gram voor 6 broodjes. Dit maakt dat ongeveer een kwart van je zoutinname afkomstig is uit brood.

Hamburger.

Kaas

Ook kaas bevat relatief veel zout. In 1 plak (30 gram) jong belegen kaas zit o,48 gram zout. In pak kaas zitten meestal 8 plakken. Dan komt het uiteindelijk uit op 3,84 gram zout per pak kaas. Als je dus kaas op je brood doet krijg je ongeveer al 3 gram zout binnen; precies wat je lichaam nodig heeft.

Chips

In chips zit nog niet eens zo heel veel zout, maar we eten het relatief vaak, daarom krijgen we veel zout binnen door het eten van chips. Op naturel chips zit het meeste zout. Natuurlijk weten we allemaal wel dat chips niet goed is, maar toch eten we het met zijn allen veel te vaak. Probeer het zoveel mogelijk te vermijden, het is tenslotte geen noodzakelijk voedingsmiddel.

Vlees

Ook in vlees zit veel zout. Er wordt namelijk zout aan toegevoegd om het een lekkerdere smaak te geven, maar gezond is het dus niet. Eet dus niet elke dag vlees, maar probeer ook eens vegetarisch ‘vlees’ en dagen zonder vlees. Dit is beter voor jou én het milieu!

Hoe kun je makkelijk minder zout eten?

Te veel zout is dus slecht voor je, maar dat wist je waarschijnlijk al. Omdat veel mensen nog elke dag veel te veel zout binnenkrijgen, is het van belang dat we met zijn allen minder zout gaan eten. Maar hoe doe je dat dan? Lees verder.

Ten eerste is onnodig zout vermijden. Hier bedoelen we mee dat je geen zout op je aardappelen of je groente moet doen, want daar belast je je lichaam extra mee. Ook minder chips eten hoort hierbij. Kun je dit niet in een keer? Bouw het dan rustig af.

Ook producten waar veel zout aan is toegevoegd moet je vermijden. Dit zijn de bovengenoemde producten pizza, brood, kaas, soep, chips en vlees. Dat soort producten moet je zoveel mogelijk vermijden. Natuurlijk kan het geen kwaad om van tijd tot tijd zoiets te eten, maar doe dit niet te vaak.

Je kunt ook in de winkel op het etiket van een product kijken hoeveel zout er in zit. Op het etiket staat vaak natrium in plaats van zout. Veel mensen denken dat natrium hetzelfde is als zout, maar dat is niet zo. Zout is 2,5 keer zwaarder dan natrium. Als je op een etiket ziet staan dat ergens 1 gram natrium in zit, dan zit er dus 2,5 gram zout in.

Je leest op het internet weleens dat Himalayazout of Keltisch zeezout beter zijn dan keukenzout, maar dit is niet waar. Je ziet Himalayazout zelfs al in de supermarkt liggen, maar het is dus niet gezonder. Laat je niet misleiden door de fabrikanten, die zijn alleen uit op winst.

Online cursus

Wil jij voor de rest van je leven af van lichamelijke ongemakken als moeheid, stemmingswisselingen, huidklachten, darmklachten, etc.? Dan is er goed nieuws! Er is namelijk een online cursus van Richard de Leth van OERsterk. Deze cursus laat jou zien hoe je binnen 4 weken van dat soort klachten af komt door gezond te eten.

Richard de Leth heeft Orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd en kent als geen ander het belang van gezond eten. Richard was namelijk 11 dagen in de Spaanse Pyreneeën als ‘oermens’. Hij at alleen natuurlijke voeding in een natuurlijke omgeving en voelde zich veel beter, gezonder en lekkerder in zijn vel.

Daarom heeft Richard een eigen website: oersterk.nu. Op die website vind je cursussen, blogartikelen en tips om gezonder te eten.

Het logo van OERsterk.
Het logo van OERsterk

De cursus bestaat uit 4 weken, die ook wel modules worden genoemd. Lees verder wat je per module (week) leert.

In de eerste week leert Richard jou welke voeding jouw lichaam versterkt en hoe je dit kunt toepassen in jouw leven.

In de tweede week leer je welke voeding je beter kunt vermijden en welke voeding niet goed is voor je lichaam.

In de derde week leer je de 2 belangrijkste voedingsregels. Deze regels leer je nergens anders en dat is een gemiste kans. Als je deze regels namelijk kent, ga je gezondere keuzes maken omdat voedsel in een breder perspectief wordt gebracht.

In de vierde en tevens de laatste week leer je hoe je meer uit je voeding haalt als je je leefstijl in balans brengt. En dat maakt je op voedingsgebied eigen manager!

De cursus ‘Gezond in 4 Weken’ kost €98,-, maar is je investering waard. In de huidige maatschappij liggen welvaart ziekten als obesitas en diabetes op de loer doordat we slecht en vooral onnatuurlijk eten. Met de cursus ‘Gezond in 4 Weken’ beperk je de kans op dat soort ziekten door meer op je voeding te letten en gezonder te eten.

Is €98,- op dit moment te duur voor jou? Dan kun je het ook in 3 termijnen betalen.

Wat je bij deze cursus ook nog krijgt is een weekmenu mét boodschappenlijstje! Zo ervaar je de kracht van gezonde voeding.

Wil je de cursus proberen? Dat kan! Klik op de knop hieronder!

Conclusie

Zout is een natuurlijk mineraal die oorspronkelijk uit de zee komt en is een van de vijf basissmaken (zoet, zout, bitter, umami (hartig) en zuur) die we kunnen waarnemen met onze tong.

Zout wordt gebruikt om ons voedsel lekkerder te laten smaken. In brood zit bijvoorbeeld veel zout, maar ook in kaas. Ook heeft het lichaam zout nodig om te kunnen functioneren. Als het maar niet te veel is, want te veel is nooit goed en kan problemen in je darmen veroorzaken.

Omstreeks 6000 v.C. werd zout waarschijnlijk ontdekt bij het meer van Yungcheng in China.

Je lichaam heeft zout nodig om goed te kunnen functioneren, maar waarom?

Zout is nodig om de zenuwen te prikkelen, de spieren samen te trekken en vocht af te voeren. Hiervoor is zo’n 1 tot 3 gram zout nodig, maar wij krijgen gemiddeld veel meer binnen, namelijk 9 gram. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Dat is dus 3 gram minder dan wij nu gemiddeld per dag eten.

Producten waar vee zout in zit zijn pizza, soep, brood, kaas, chips en vlees. Probeer deze producten dus zoveel mogelijk te vermijden, al is het natuurlijk niet erg om het af en toe te eten!