Is duurzaam eten ook gezond eten? Hoe kun je makkelijk duurzaam eten?

In deze tijd ontkom je er bijna niet meer aan: het woord duurzaam. Alles moet duurzaam zijn. Er verandert dus veel in de maatschappij. Er komen steeds meer elektrische auto’s, windmolens, zonnepanelen, etc. Ook in de toekomst staan er veel nieuwe ontwikkelingen op ons te wachten.

Op het gebied van voedsel lijkt er niet zoveel te veranderen, maar ook dat wordt steeds duurzamer geproduceerd. Maar is dit dan ook beter voor onze gezondheid?

Wat is duurzaam?

Allereerst: wat is duurzaamheid eigenlijk?

Duurzaamheid betekent in het kort dat mens, economie en milieu met elkaar in evenwicht zijn. In deze tijd is dat niet zo door de spullen die we kopen en omdat we in auto’s rijden.

Handen die plantje in aarde vasthouden.

People (mens), Planet (planeet, aarde), Profit (economie) (oftewel de 3 P’s) werd bedacht door John Elkington, een adviseur op het terrein van duurzame ontwikkeling. Deze moeten met elkaar in evenwicht zijn om duurzaamheid te bereiken.

Voor de Wereldtop over duurzame ontwikkeling in Johannesburg (2002) werd de P van Profit veranderd in ‘Prosperity’ (welvaart), om naast economische winst ook de maatschappelijke winst mee te wegen.

Wordt ons voedsel duurzaam gemaakt?

Je weet nu wat duurzaamheid is, maar wordt ons voedsel ook duurzaam geproduceerd?

Het antwoord is nee. Veel van ons voedsel wordt niet duurzaam geproduceerd en komt er veel co2 vrij.

Neem bijvoorbeeld een zak chips. De aardappelen worden in Nederland verbouwt, dat is wel beter voor het milieu dan als je het uit een ander land haalt. Toch komt hier ook co2 vrij. Van de landbouwmachines bijvoorbeeld, maar ook tijdens het vervoeren van de aardappelen naar een fabriek. Eenmaal in de fabriek worden de aardappelen bewerkt tot chips. Dit gebeurt met machines. Maar wat gebeurt er in een fabriek? De rook (co2 en andere stoffen) wordt via een enorme schoorsteen naar buiten geleid.

Vervuilende fabriek.
Fabriek

Bij de productie van chips komt dus veel co2 vrij en die co2 wordt minder goed opgenomen door de vele bomen die gekapt worden in de oerwouden. Zo ontstaat er dus een broeikaseffect.

Om de aarde minder uit te putten is het dus van belang dat we anders gaan eten. Meer natuurlijke producten en minder bewerkte producten. Dat is ook nog eens beter voor onze gezondheid. Een win-win situatie dus!

Wat is het broeikaseffect?

Van nature komen er broeikasgassen zoals co2 voor in de atmosfeer. Dat is maar goed ook, want anders zou het op aarde veel kouder zijn. Broeikasgassen zorgen er namelijk voor dat de warmte van de zon wordt vastgehouden.

Broeikasgassen worden uitgestoten en houden meer warmte vast. Hoe meer broeikasgassen er in de lucht hangen, hoe warmer het wordt op aarde.

Broeikaseffect

De mens is dus de belangrijkste oorzaak van de opwarming van de aarde. Door activiteiten als bossen kappen op grote schaal, veehouderij en het gebruiken van fossiele brandstoffen zit er nu ongeveer 40% meer co2 in de lucht dan 250 jaar geleden.

Dat is zorgelijk, want daardoor wordt het steeds warmer en droger op aarde en dat is slecht voor groente- en fruittelers. Door het warme klimaat willen bepaalde soorten groente en fruit niet meer groeien.

Om dat te voorkomen kun je zelf ook dingen doen, zoals minder vlees eten, minder zuivel drinken, meer fietsen in plaats van de auto pakken en lokaal geproduceerd voedsel kopen.

Is duurzaam ook gezond?

Het klimaat staat dus onder druk en we moeten klimaatverandering tegengaan door ons voedsel duurzamer te produceren. Efficiënter gebruik maken van een akker bijvoorbeeld, maar ook geen co2 uitstoot tijdens de productie.

Maar dan rijst de volgende vraag: is duurzaam voedsel ook gezond voedsel?

Meestal is duurzamer eten en drinken ook gezonder. Frisdrank vervangen voor kraanwater bijvoorbeeld is beter voor het milieu én voor ons! Ook minder koek of chips eten is gezonder voor ons, maar ook voor het milieu, want er wordt dan minder geproduceerd (vraag en aanbod).

Vlees vervangen voor plantaardig voedsel is ook een voorbeeld van wat beter is voor ons én het milieu. Peulvruchten, fruit, groenten, paddenstoelen, volkorengranen, noten en zaden zitten namelijk vol vitaminen en mineralen en zijn tevens milieuvriendelijk.

Tips om duurzamer te eten

Duurzamer eten is dus ook meestal gezonder eten. Dat lijkt een win win situatie, toch? Daarom staat hieronder een lijstje met tips om duurzamer en dus ook gezonder te eten.

  • Gooi geen eten weg. Voorkom voedselverspilling, dat is de belangrijkste tip die wij kunnen geven. Door minder voedsel te kopen en weg te gooien, bespaar je niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee. Je kunt namelijk zo’n €120,- per jaar besparen door geen voedsel weg te gooien. Door voedsel onnodig weg te gooien is het voor niks geproduceerd en was er dus voor niks co2 uitstoot. Ook heb je onnodig geld uitgegeven.
  • Eet niet te veel. Een veel voorkomend probleem in Nederland is dat we te veel eten. Dit is slecht voor je lichaam met een grotere kans op diabetes, overgewicht, enzovoort, maar ook voor het milieu, want dan moet er meer geproduceerd worden waardoor er meer broeikasgassen vrijkomen. Probeer ook zoveel mogelijk vlees te vervangen voor bijvoorbeeld tofu of groene bladgroenten.
  • Eet gevarieerd. Dit zie je vaker voorbij komen: eet gevarieerd. Voor je lichaam is dat natuurlijk ontzettend belangrijk, want in elke groente- of fruitsoort zitten andere vitaminen en mineralen. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat gevarieerd eten ook bijdraagt aan een beter milieu. Dit is omdat gevarieerd eten bijdraagt aan gevarieerde landbouw, waardoor de biodiversiteit verbetert. Ook voor de insecten is er dan meer variatie, en dat is vooral voor bijen en vlinders (en uiteindelijk voor ons) belangrijk.
  • Vermijd snoep en snacks. Kiezen voor noten, groente en fruit in plaats van snoep en snacks is beter voor je gezondheid, dat weet iedereen wel. Maar wist je dat dat ook minder belastend is voor het milieu? De (plastic)verpakkingen moeten namelijk geproduceerd en vervoerd worden waarbij veel broeikasgassen vrijkomen. Ook het voedsel zelf moet geproduceerd en vervoerd worden waarbij ook weer veel broeikasgassen vrijkomen. En oh ja: na de consumptie wordt de verpakking weggegooid. Dit afval komt vaak in de natuur terecht waardoor nog extra vervuild raakt. Het andere afval wordt verbrand of hergebruikt waarbij ook weer broeikasgassen vrijkomen. Kies dus voor groente en fruit in plaats van snoep en snacks voor een gezonder lichaam én een gezondere planeet!
  • Koop lokale seizoensproducten. Seizoensproducten zijn beter voor het milieu, want die gaan rechtstreeks van het land naar de winkel. Dit is dus minder belastend. Producten die uit het buitenland komen met het vliegtuig zijn natuurlijk veel minder duurzaam, want er wordt veel uitgestoten. Koop dus seizoensproducten die lokaal verbouwd zijn.
  • Drink meer kraanwater. Water is beter voor je lichaam dan frisdrank en sappen, zover waren we al, maar frisdrank en sappen vervangen voor water is ook nog eens veel beter voor het milieu. Dit is omdat er voor frisdrank ook verpakkingen geproduceerd moeten worden en die moeten vervoerd worden. Dit is dus veel uitstoot en vervuiling van de verpakkingen die in de natuur terecht komen, terwijl je dat makkelijk kunt vermijden door meer kraanwater te drinken!
  • Koop producten met een keurmerk. Er zijn vele duurzaamheidskeurmerken. Voorbeelden hiervan zijn Beter Leven voor vlees en eieren, Fairtrade, UTZ en Rainforest Alliance voor koffie en chocolade en MSC en ASC voor vis. Ook On The Way To Planet Proof is een bekend keurmerk. Dit is veel minder belastend voor het milieu, want die producten zijn duurzamer geproduceerd door de dieren bijvoorbeeld een beter leven te geven. Uiteindelijk is dit ook beter voor ons. Als we namelijk goed met de aarde omgaan, komt er minder vervuiling in de natuur (en dus ons voedsel) terecht.

Conclusie

Duurzaamheid betekent in het kort dat mens, economie en milieu met elkaar in evenwicht zijn. In deze tijd is dat niet zo door de spullen die we kopen en omdat we in auto’s rijden.

People (mens), Planet (planeet, aarde), Profit (economie) (oftewel de 3 P’s) werd bedacht door John Elkington, een adviseur op het terrein van duurzame ontwikkeling. Deze moeten met elkaar in evenwicht zijn om duurzaamheid te bereiken.

Meestal is duurzamer eten en drinken ook gezonder. Frisdrank vervangen voor kraanwater bijvoorbeeld is beter voor het milieu én voor ons! Ook minder koek of chips eten is gezonder voor ons, maar ook voor het milieu, want er wordt dan minder geproduceerd (vraag en aanbod).

Wil je gezonder eten? Dat is verstandig, want dat verkleint de kans op diabetes en overgewicht.

Een kookboek die jou kan helpen gezonder én natuurlijker te eten in de zomer, is ‘Food Porn Summer Edition’. Dit kookboek bevat gerechten waarbij je je vinger aflikt en zijn enkel gemaakt met natuurlijke ingrediënten. Dit is dus beter voor jou én het milieu!

Koop het kookboek nu voor €25,- en leef gezonder!

Wat zijn e-nummers? Zijn ze slecht?

Je bent het vast weleens tegengekomen op een etiket van een product: e-nummers. Er is een groep mensen die beweert dat e-nummers slecht en onnatuurlijk zijn. Maar klopt dit wel? Wat zijn e-nummers eigenlijk? Waarom zijn er zoveel e-nummers?

Je leest het in dit artikel!

Wat zijn e-nummers?

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om de kwaliteit te verbeteren. Voorbeelden van e-nummers zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveringsmiddelen.

Ondanks dat veel mensen tegen e-nummers zijn en denken dat ze gevaarlijk zijn, zijn e-nummers juist bedoeld om de consument te beschermen tegen voedselfraude. Voor het e-nummer- tijdperk was er veel voedselfraude. Dit wilde de Europese Unie (EU) oplossen door het invoeren van e-nummers.

E-nummers zijn ook niet altijd kunstmatig gemaakt. Sommige komen uit de natuur. In een appel zitten bijvoorbeeld ook e-nummers, daarom heeft het de rood-gele of groene kleur en de zoete of zure smaak. Je lichaam kent het verschil niet tussen kunstmatige en natuurlijke e-nummers.

Appel met prikkers erin.
Ook appels bevatten e-nummers

Dat veel mensen denken dat e-nummers ongezond zijn lijkt dus onterecht, maar ze hebben wel degelijk gelijk. E-nummers zijn namelijk gevaarlijk voor mensen met bepaalde aandoeningen. Voor mensen met de aandoening fenylketonurie is aspartaam (E951 en E962) gevaarlijk en aspartaam is een e-nummer.

Ook voor mensen met een overgevoeligheid voor sulfieten is de hoeveelheid sulfiet benadrukt op de verpakking. Sulfiet is ook een voorbeeld van een e-nummer.

Er zijn vele soorten e-nummers. Hieronder hebben wij een lijstje samengesteld van alle soorten.

Soorten e-nummers

  • Antiklontermiddelen. Antiklontermiddelen zijn e-nummers. Ze gaan het klonteren van poedervormige levensmiddelen tegen. Ze kunnen voorkomen in melkpoeder, zout en kruiden en specerijen.
  • Antioxidanten. Antioxidanten beschermen producten tegen aantasting door de zuurstof in de lucht, waardoor smaakbederf en kleurverandering wordt tegengegaan. Ze kunnen voorkomen in vlees, sauzen en koekjes.
  • Antischuimmiddelen. Antischuimmiddelen voorkomen of verminderen dat een product gaat schuimen tijdens bereiding of gebruik. Ze kunnen voorkomen in onder andere soep en ananassap.
  • Complexvormers. Complexvormers worden gebruikt om metalen te binden. Ze kunnen bijvoorbeeld in frisdranken, kaas en sauzen voorkomen.
  • Conserveermiddelen. Conserveermiddelen gaan bederf door bacteriën en schimmels tegen. Ze verlengen de houdbaarheid. Ze komen in bijna alle producten voor.
  • Draagstoffen. Draagstoffen worden gebruikt als hulpstof voor andere stoffen, bijvoorbeeld om ze makkelijker te laten oplossen. Ze kunnen voorkomen in bijvoorbeeld kauwgom, zoetjes en voedingssupplementen.
  • Drijfgassen. Drijfgassen worden gebruikt om in verpakkingen druk te vormen, zodat als je op de knop drukt, het product eruit komt. Denk aan slagroom in een spuitfles.
  • Emulgatoren. Emulgatoren maken het mogelijk vet en water te vermengen tot één geheel (emulsie). Ze kunnen voorkomen in onder andere ijs, chocolade en sauzen.
  • Geleermiddelen. Geleermiddelen zijn verdikkingsmiddelen voor het steviger maken van bijvoorbeeld zuivelproducten en dranken.
  • Geur-en smaakstoffen. Geur-en smaakstoffen (ook wel aromastoffen genoemd) geven een product een bepaalde geur of smaak. Ze zitten bijvoorbeeld in snoep, frisdranken en toetjes.
  • Glansmiddelen. Glansmiddelen geven een glanzend of afdekkend laagje. Ze zitten bijvoorbeeld op de schil van vruchten, op chocolade of koffiebonen.
  • Kleurstoffen. Kleurstoffen worden gebruikt voor het kleuren van levensmiddelen. Ze zitten bijvoorbeeld in snoep, groente en fruit in blik of glas en dranken.
  • Meelverbeteraars. Meelverbeteraars worden aan meel of deeg toegevoegd om de bakeigenschappen te verbeteren of meel witter te maken.
  • Rijsmiddelen. Rijsmiddelen laten gas vrijmaken waardoor het volume van deeg of beslag vergroot wordt, oftewel waardoor het gaat rijzen. Ze zitten in koek en gebak, pizzadeeg en bakpoeder.
  • Schuimmiddelen. Schuimmiddelen worden gebruikt voor de vorming van schuim in dranken.
  • Smaakversterkers. Smaakversterkers zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om een smaak intenser of beter te maken. Ze versterken bijvoorbeeld een zoete of hartige (umami) smaak. Sommige stoffen remmen juist een zoute, zoete of een zure of bittere smaak. Ze komen voor in kauwgom, snacks en frisdranken.
  • Stabilisatoren. Stabilisatoren stabiliseren de toestand waarin een product verkeert. Ze voorkomen bijvoorbeeld het uitdrogen bij vleeswaren, vooral bij ham. In consumptie-ijs gaan ze de vorming van ijskristallen tegen. Ze kunnen verder voorkomen in bijvoorbeeld zuivelproducten, chocolade en sauzen.
  • Verdikkingsmiddelen. Verdikkingsmiddelen maken het product steviger (een soort bindmiddel). Ze zitten in bijvoorbeeld pudding, jam en snoep.
  • Verpakkingsgassen. Verpakkingsgassen worden in verpakkingen van uiteenlopende producten gebruikt om te zorgen dat ze goed blijven.
  • Voedingszuren. Voedingszuren zijn zuren die gebruikt worden voor het inleggen van levensmiddelen in zuur of voor het verhogen van de zure smaak. Ze zitten onder andere in vruchtensappen, groente of fruit in blik of glas en zuivelproducten.
  • Vulstoffen. Vulstoffen worden gebruikt om producten volume te geven. Ze zitten bijvoorbeeld in voedingssupplementen, zoetjes en kauwgom.
  • Zoetstoffen. Zoetstoffen worden toegevoegd om producten zoeter te maken. Ze bevatten minder of (vrijwel) geen calorieën. Ze kunnen voorkomen in bijvoorbeeld snoep, frisdranken en zuivelproducten.
  • Zuurteregelaars. Zuurteregelaars wijzigen of regelen de zuurtegraad van een product. Ze zorgen voor een zuurdere of minder zure smaak. Ze komen voor in mineraalwater, vruchtensappen en groente en fruit in blik en glas.

Zijn e-nummers ongezond?

E-nummers zijn altijd goed onderzocht en moeten worden goedgekeurd voordat ze in de producten gebruikt kunnen worden. Uiteindelijk zijn e-nummers ook bedoeld om de consument te beschermen tegen voedselfraude, ook al gebeurt dit natuurlijk nog steeds.

Er zijn ook mensen die bepaalde e-nummers liever mijden. Er zijn namelijk vele verhalen over dat e-nummers slecht zouden zijn voor de gezondheid. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen en niet gebaseerd op feiten, maar op verkeerde conclusies.

Toch hebben ze wel degelijk gelijk, want er zijn ook mensen die overgevoelig zijn voor bepaalde e-nummers. In de praktijk komt dit heel weinig voor, maar merk jij dat je klachten krijgt na het eten van bepaalde e-nummers? Neem dan contact op met een huisarts om te onderzoeken wat de oorzaak precies is.

Etiket met e-nummers.
Etiket met e-nummers

Volgens voedingskundige Loethe Olthuis zijn E-nummers absoluut niet gevaarlijk, zo schrijft ze in haar boek ‘Zin en onzin in de supermarkt over kopen en eten’. ‘Het zijn de meest onderzochte stoffen in onze voeding en daardoor ook de veiligste.’ Stoffen krijgen niet zomaar een E-nummer toegekend. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA moet nieuwe stoffen eerst goedkeuren voordat ze een E-nummer krijgen en toegevoegd mogen worden aan ons voedsel. ‘Het is een garantie die aangeeft dat de EU de stoffen goed gecontroleerd heeft en dat het gebruik veilig is’, schrijft het Voedingscentrum daarover. Olthuis: ‘Een stof mag bij de gebruikte hoeveelheden niet schadelijk zijn voor de gezondheid en krijgt pas een E-nummer als dat ook zo blijft als je er wat meer dan bij een normaal voedingspatroon van binnenkrijgt’.

In een lolly zitten bijvoorbeeld veel e-nummers, maar dat is geen reden om het niet te eten. Alleen de suikers zijn misschien een reden om het te vermijden.

Conclusie

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om de kwaliteit te verbeteren. Voorbeelden van e-nummers zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveringsmiddelen.

Ondanks dat veel mensen tegen e-nummers zijn en denken dat ze gevaarlijk zijn, zijn e-nummers juist bedoeld om de consument te beschermen tegen voedselfraude. Voor het e-nummer- tijdperk was er veel voedselfraude. Dit wilde de Europese Unie (EU) oplossen door het invoeren van e-nummers.

E-nummers zijn altijd goed onderzocht en moeten worden goedgekeurd voordat ze in de producten gebruikt kunnen worden. Uiteindelijk zijn e-nummers ook bedoeld om de consument te beschermen tegen voedselfraude, ook al gebeurt dit natuurlijk nog steeds.

Er zijn ook mensen die bepaalde e-nummers liever mijden. Er zijn namelijk vele verhalen over dat e-nummers slecht zouden zijn voor de gezondheid. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen en niet gebaseerd op feiten, maar op verkeerde conclusies.

Uiteindelijk zijn e-nummers niet gezond, maar ook niet ongezond. Het heeft weinig nut om ze te vermijden, dus doe dit ook niet.

Dít doet suiker met je lichaam!

We weten allemaal wel dat suiker slecht voor ons is, toch? Toch weten de meeste mensen niet waarom suiker slecht is, naast het feit dat het slecht is voor de tanden. Daarom lees je hier wat de gevolgen van suiker kunnen zijn voor je lichaam en hoe je zo min mogelijk suiker kunt eten.

Wat is suiker?

Suiker is een zoete stof. Het komt van nature voor in voedingsmiddelen, zoals fruit (fruitsuikers) en suikerriet of suikerbiet (kristalsuiker of tafelsuiker). Suiker behoort tot de koolhydraten.

Houten bruine lepel met suikerklontjes erop.

Er zijn twee soorten suiker, namelijk monosachariden en disachariden. Die termen zul je niet vaak tegenkomen op verpakkingen, want door fabrikanten wordt er vaak een schuilnaam gebruikt voor suiker, zoals dextrose, melasse of turbinado. Er zijn nog veel meer schuilnamen voor suiker.

Productie van suiker

De suiker zoals wij die kennen komt uit suikerbiet en suikerriet. Dit wordt ook wel kristalsuiker of tafelsuiker genoemd.

De rietsuiker is afkomstig uit de sap van de stengel van het suikerriet. Suikerriet wordt voornamelijk verbouwd in Brazilië, India en China. Kristalsuiker komt uit de wortel van de suikerbieten. Suikerbieten worden in Nederland verbouwd, maar voornamelijk in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Rietsuiker is vaak donkerder van kleur dan kristalsuiker, dit komt omdat rietsuiker korter wordt gecentrifugeerd dan kristalsuiker waardoor er een bruine siroop ontstaat.

De functies van suiker

Naast het feit dat suiker zoet is en mensen er daardoor dol op zijn, heeft suiker nog een aantal functies, namelijk:

  • Kleurmiddel. Soms heb je suiker nodig als kleurmiddel om het product een mooie en natuurlijke kleur te geven.
  • Structuurmiddel. Suiker is ook een structuurmiddel. Bij koekjes bijvoorbeeld wil je dat ze een mooie structuur hebben, dus voeg je een klein beetje extra suiker toe.
  • Zoetstof. Natuurlijk is suiker ook een zoetstof. Je herkent suiker aan de zoete smaak, dus dit kun je ook gebruiken om de koekjes (of iets anders) een iets zoetere smaak te geven.
  • Conserveermiddel. Veel fabrikanten gebruiken suiker als conserveermiddel. Met suiker kun je namelijk een milieu creëren dat ongunstig is voor bacteriën.
  • Geleermiddel. Een andere functie van suiker is om zuivelproducten en andere dranken steviger te maken. Dit noem je een geleermiddel.
  • Stabilisator. Stabilisatoren voorkomen bijvoorbeeld dat vlees uitdroogt of voorkomen vorming van ijskristallen in comsumptie-ijs. Dit is ook een functie van suiker. Veel fabrikanten gebruiken suikers als stabilisatoren in bijvoorbeeld chocolade.
  • Vulstof. Ten slotte is suiker een vulstof. Vulstoffen zijn stoffen die volume geven aan een product, bijvoorbeeld zoetjes of kauwgom.

Nu weet je waar suiker allemaal voor gebruikt wordt, maar is suiker slecht voor je? Dat lees je hieronder.

Is suiker slecht voor je?

Suiker is niet per definitie slecht voor je lichaam, want je lichaam heeft suikers en energie nodig om te kunnen functioneren. Maar, zoals dat met alles zo is, is teveel niet goed.

Te veel suiker kan leiden tot overgewicht of diabetes type 2. Verder kan te veel suiker leiden tot tandbederf, darmproblemen en vermoeidheid. Om deze gevolgen tegen te gaan, is het dus van belang dat je minder suiker eet. Dit kun je doen door bijvoorbeeld niet overal suiker op te doen en minder frisdrank te drinken. Ook door minder snoep te eten kun je het tegengaan.

Is het verstandig om suikervrije producten te kopen? Zijn deze producten gezonder?

Nee, suikervrije producten zijn niet per definitie gezonder, maar omdat de moderne mens (onbewust) véél te veel suiker eet, kan dit zeker bijdragen aan een gezonder lichaam. Je mag dus best suikervrij snoep kopen, maar doe dit niet te vaak, want in suikervrije producten zitten andere zoetmakers die net zo slecht zijn.

Hoe zit het dan met light producten, zoals cola light?

Ook light producten zijn niet per definitie beter voor je dan normale producten, maar het ligt eraan wat het voor product is. Koop je bijvoorbeeld light chips terwijl je wilt afvallen, dan heeft het geen nut, maar koop je light frisdrank in plaats van normale frisdrank, dan is het wel goed.

Het hangt er dus vanaf wat je voor product koopt. Maar wat is dan het beste: suikervrije producten, light producten of normale producten?

Als je gewoon gezond eet zoals de Schijf van Vijf dat adviseert, is er niks aan de hand en kun je gewoon normale producten (blijven) kopen.

Wat gebeurt er met je lichaam als je wel te veel suiker eet? Lees verder voor het antwoord!

Wat doet suiker met je lichaam?

Iedereen weet als het goed is wel dat suiker slecht voor ons is, omdat je er tandbederf van kunt krijgen, overgewicht, enzovoort. Maar is dat wel zo?

Zoals hierboven al staat beschreven heeft je lichaam ook suikers nodig om te kunnen functioneren, maar teveel is uiteraard nooit goed. Dat is het probleem van de huidige maatschappij: om elke hoek is er een supermarkt waar je energie- en suikerrijk voedsel kunt kopen. Daar komt dan nog bij dat in bijna alles suiker zit verwerkt. Hierdoor eet je al snel te veel terwijl je het vaak helemaal niet door hebt.

Als je lichaam te veel suiker binnenkrijgt, kun je last krijgen van diabetes type 2 (vroeger nog ouderdomssuiker genoemd), overgewicht of zelfs ernstig overgewicht (obesitas), vermoeidheid, tandbederf en darmproblemen.

Je alvleesklier bijvoorbeeld kan behoorlijk belast worden als je te veel suiker eet. De alvleesklier regelt namelijk de bloedsuikerspiegel door insuline aan te maken. Als je steeds te veel suiker binnenkrijgt, stijgt je bloedsuiker ook continu en moet je alvleesklier flink aan het werk om zoveel insuline aan te maken.

Ook je gebit kan aangetast worden door een teveel aan suikerrijke producten. Bacteriën in je mond zetten suikers om in zuren die je tandglazuur aantasten. Deze zuren bevinden zich ook in vruchtensappen en frisdranken (ook de light-versies). Veel appelsap of cola drinken vergroot dus de kans op tanderosie.

Ook vruchtensuiker kan problemen veroorzaken, zoals darmklachten als diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel.

Zeker diabetes en overgewicht vormen grote problemen in Nederland. In Nederland hebben namelijk zo’n 1 miljoen mensen diabetes! En vijftig procent van de totale bevolking van 18 jaar en ouder heeft overgewicht! Dat is natuurlijk bizar veel.

Daarom is het van belang om minder suiker te eten. Hieronder lees je een aantal tips hoe je dat kunt doen.

Tips om minder suiker te eten

Om jou minder suiker te laten eten en meer op je voeding te letten zijn er meerdere cursussen en andere hulpmiddelen ontwikkeld. Een daarvan werd al genoemd: de Schijf van Vijf. Maar er is meer. Zo is er bijvoorbeeld het programma ‘20 Dagen Suikervrij’ van Ria Kamelle of de cursus ‘Natuurlijk Suikervrij’ van de ‘Miss Natural Lifestyle’ van Eva van Zeeland.

Een cursus of receptenboek kopen is dus tip nummer 1 om gezonder te eten. Tip nummer 2 is dingen als tomatensaus, pindasaus of appelmoes zelf maken, want als je het zelf maakt zitten er veel minder bewerkte en ongezonde stoffen in. Heb je hier geen tijd voor? Koop dan de suikervrije versie in de supermarkt.

Verder is het belangrijk dat je weet wat suiker met je lichaam doet. Dat heb je hierboven gelezen, dus dat is geen probleem meer.

Wie is Ria Kamelle?

Ria Kamelle staat bekend om haar jarenlange kennis en ervaring met de overgang. Ze noemt zich zelf ook wel een ‘overgangsconsulente’. Wat ons betreft is dat meer dan terecht, aangezien ze al honderden vrouwen in de overgang heeft geholpen en waardevolle informatie biedt.

Foto van Ria Kamelle.
Ria Kamelle

Haar website (overgang.info) is haar thuisbasis. Hierop plaatst ze regelmatig nieuwe blogberichten en is er een community. Ook heeft ze een Facebook- groep en een Facebook account die al meer dan 15 000 keer is geliket!

Dat geeft wel aan hoeveel vrouwen ze al heeft geholpen en dat haar methodes ook echt werken en betrouwbaar zijn.

De cursussen en boeken die ze onder andere ontwikkelde zijn:

Wie is Eva van Zeeland?

Foto van Eva van Zeeland die voor een boom staat.

Eva van Zeeland (ook wel Miss Natural) is de eigenaar en oprichter van de Miss Natural Lifestyle, een website met veel informatie over gezondheid en een community. Zij heeft Orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd. Hierdoor weet ze dus veel af van gezondheid en suiker.

Ook heeft ze jarenlange ervaring in de fitnessbranche, dus ook op het gebied van bewegen weet ze waar ze over praat.

Eva wil graag andere vrouwen helpen en inspireren om ook een gezonde, natuurlijke en biologische leefstijl te ontwikkelen.

Dit zijn de cursussen die ze heeft ontwikkeld om jou die leefstijl aan te leren:

Wil je gezond afvallen? Lees dan dit!

In 2020 had 50% van de mensen van 18 jaar en ouder overgewicht, waarvan 15% ernstig overgewicht, dit heet obesitas. 50% is de helft van alle mensen van 18 jaar en ouder. Dat is bizar veel. Het is belangrijk om gezond te eten, maar dat gebeurt te weinig.

Heb jij overgewicht en wil je van de overtollige kilo’s af? Lees dan verder!

Wat is overgewicht en obesitas?

Overgewicht is dat je te zwaar bent voor je leeftijd, er is te veel overtollig vet opgeslagen in het lichaam. Overgewicht kan schadelijk zijn voor je gezondheid.

Ziekten gerelateerd aan overgewicht en obesitas zijn diabetes type 2 (suikerziekte), hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten, slaapapneu en bepaalde soorten kanker. 

Overgewicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij obesitas is dat andersom: meer vrouwen dan mannen hebben obesitas.

Obesitas is ernstig overgewicht. Het wordt ook wel zwaarlijvigheid genoemd. Hoe weet je of je obesitas hebt?

Je weet of je obesitas hebt als de verhouding tussen lengte en gewicht (je Body Mass Index, beter bekend als de afkorting BMI) groter is of gelijk is aan 30. Als je BMI hoger is dan 40 is er sprake van morbide obesitas. Dat is zeer schadelijk voor je gezondheid.

Maar hoe ontstaat overgewicht? Dat lees je hieronder.

Hoe ontstaat overgewicht?

Overgewicht en obesitas ontstaan door een verstoorde energiebalans. Dat houdt in dat de hoeveelheid energie die iemand binnenkrijgt via eten en drinken voor langere tijd hoger is dan het lichaam verbrandt.

De factoren van het ontstaan van overgewicht zijn:

  • Energierijk voedsel is overal te koop. Tegenwoordig is in Nederland altijd en overal voedsel verkrijgbaar. Dus ook energierijk voedsel. Hierdoor is de verleiding om te veel en te vaak van dit soort voedsel te eten erg groot.
  • Goede infrastructuur en wegennet. In Nederland is de infrastructuur uitstekend. Je kunt overal snel komen met de auto, waardoor je te weinig beweegt. Het is een veelvoorkomend probleem dat mensen te vaak en te snel de auto nemen in plaats van de fiets of lopend.
  • Te veel snoepen. Kinderen houden van snoep, dat is geen geheim. Het is ook geen geheim dat snoep ongezond is. Te veel snoepen is een belangrijke oorzaak van overgewicht.
  • Te veel voedingsmiddelen met veel energie. Energierijk voedsel is een belangrijke oorzaak van overgewicht. Als je er te veel van eet, kun je snel overgewicht krijgen.
  • Te veel eten. Te veel eten in het algemeen is niet goed voor het lichaam. Te veel eten, vooral van energie- en vetrijk voedsel, is ook een belangrijke oorzaak van overgewicht. Eet dus niet té grote porties tijdens maaltijden. Ook afleiding tijdens het eten kan de kans op overgewicht vergroten. Als je afgeleid wordt tijdens het eten, bijvoorbeeld door de televisie, eet je vaak meer dan je lichaam nodig heeft. Hierdoor is de kans op overgewicht groter. Zorg er dus voor dat je niet afgeleid wordt tijdens het eten door bijvoorbeeld de televisie uit te zetten.
  • Alcohol drinken. Alcoholische dranken bevatten veel calorieën, hierdoor is de kans op overgewicht groter als je er veel van drinkt.
  • Weinig bewegen. Veel mensen hebben een blessure of een handicap waardoor ze weinig bewegen. Iedereen weet dat weinig lichaamsbeweging kan leiden tot overgewicht.
  • Zwangerschap. Na een zwangerschap kan het lastig zijn om weer terug op gewicht te komen. Soms kom je meer aan dan nodig is tijdens de zwangerschap, dat moet je weer zien kwijt te raken. Dat kan lastig zijn.
  • De overgang. Veel vrouwen in de overgang kampen met gewichtstoename en andere klachten. Soms komen vrouwen zoveel aan, dat er overgewicht kan ontstaan.
  • Mentale problemen. Sommige mensen hebben trauma’s opgelopen waardoor ze soms eetbuien hebben. Hierdoor kan het gewicht in korte tijd flink toenemen. Ook lijkt er een connectie te zijn tussen depressies of depressieve klachten en overgewicht.
  • Genetische invloed. Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor obesitas. Die mensen komen sneller aan en hebben meer moeite om dat gewicht weer kwijt te raken.

Dat zijn alle factoren van het ontstaan van overgewicht. Herken jij jezelf in een van deze punten? Probeer er iets aan te doen om de kans op overgewicht te verkleinen. Je kunt ook receptenboeken kopen om gezonder te eten.

Hoeveel mensen hebben overgewicht?

In 2020 had 50% van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder overgewicht, waarvan 15% ernstig overgewicht (obesitas). Vanaf 1981 is het aantal volwassenen met overgewicht enorm toegenomen, het is namelijk anderhalf keer zo groot geworden.

Meer mannen hebben overgewicht, maar meer vrouwen hebben obesitas, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook blijkt uit onderzoek dat overgewicht vaker voorkomt bij lager opgeleide mensen en bij personen met een migratieachtergrond.

De oplossing

Er is een oplossing voor overgewicht en obesitas. Er zijn namelijk meerdere cursussen en receptenboeken om overgewicht tegen te gaan of er vanaf te komen. Je kunt natuurlijk ook altijd professionele hulp inschakelen!

Het begint natuurlijk bij gezond eten en veel bewegen. Ga elke dag een stukje wandelen of hardlopen, zo kom je aan de benodigde lichaamsbeweging. Daarnaast is elke dag gezond eten belangrijk, eet daarom volgens de Schijf van Vijf.

Als jij jezelf herkent in een van bovenstaande punten (de oorzaken van het ontstaan van overgewicht), is het handig om zo’n receptenboek of cursus aan te schaffen. Voor vrouwen in de overgang zijn de cursussen van Ria Kamelle handig om aan te schaffen, want zij helpt vrouwen met overgangsklachten er in een handomdraai vanaf te komen.

Als je echt overgewicht hebt en je wilt van je overtollige kilo’s af, dan is het receptenboek ‘De Afslank Receptenbijbel’ wat voor jou! Met behulp van dit e-book kun jij gezond afvallen en voel je je weer lekkerder in je vel.

E-book ‘Afslank Receptenbijbel’ met gerechten op de cover.
De Afslank Receptenbijbel

De Afslank Receptenbijbel is gemaakt door voedingsdeskundige en Orthomoleculair therapeut Oscar Helm van Happy Healthy. Als iemand jou kan helpen met afvallen, dan is het Oscar wel. Hij is een echte expert op dat gebied en wil jou echt helpen.

Gaat bij jou het afvallen erg traag? Doe de quiz! In deze quiz test jij je ‘afslank IQ’ en maak jij niet meer de fouten die je eerder wel maakte.

Het programma heeft ook GRATIS weekmenu’s die jou kunnen helpen met afvallen. Het staat vol heerlijke recepten en bijbehorende boodschappenlijstjes. Dat is makkelijk én lekker afvallen!

De recepten

Wat voor recepten staan er eigenlijk in? Hieronder zie je een aantal recepten die je in ‘De Afslank Receptenbijbel’ terugvindt.

Rucola salade

Rucola salade met ei en paddenstoelen.

Het eerste recept is een rucola salade met ei en paddenstoelen, heerlijk! Dit gerecht is heerlijk en het mooie is, je raakt je overtollige kilo’s kwijt!

Appelsalade

Appelsalade met mandarijn en walnoten.

Het tweede gerecht dat in ‘De Afslank Receptenbijbel’ staat, is een appelsalade met mandarijn en walnoten. Een heerlijk frisse salade!

Courgette lasagne

Ovenschotel courgette lasagne met ricotta en parmaham.

Het laatste recept dat wij hier bespreken is een ovenschotel, namelijk een courgette lasagne met ricotta en parmaham. Gezond én lekker!

Voor wie is het programma?

Dit programma is eigenlijk voor iedereen die wil afvallen. Iedereen wil tenslotte een strakke buik, toch?!

Toch is het niet verstandig om deze cursus aan te schaffen als je:

  • niet serieus met het programma aan de slag gaat;
  • de recepten en de tips niet gaat gebruiken;
  • niet gelooft dat je van je kilo’s af kunt komen.

Herken jij jezelf in een van bovenstaande punten? Dan is het niet verstandig om deze cursus aan te schaffen.

Lijkt het jou wat? Het e-book kost in de eerste maand €37,00 en daarna elke maand €19,97.

Dit e-book is het beste programma dat je zult vinden op het internet, dus zoek niet verder en start met gezond afvallen!

50 gezonde recepten in 30 minuten en waarom ongezond voedsel goedkoper is

Gezond eten is belangrijk. Toch eten mensen nog te vaak ongezond. Dat is ook niet zo gek; ongezonde producten zijn namelijk goedkoper dan gezonde producten. Voor mensen met een klein budget is het dus lastig om gezond te blijven eten. Ook duurt koken vaak erg lang; tijd die mensen vaak niet hebben.

Daarvoor is nu een oplossing. Met het e-book50 Recepten in 30 Minuten’ maak je in 30 minuten gezonde maaltijden klaar. Maar is deze cursus je geld waard en waarom is gezond voedsel duurder dan ongezond voedsel? Lees verder.

Waarom is gezond eten duurder?

Mensen eten nog te vaak ongezond. Zo gek is dat ook niet, want ongezonde producten zijn vaak goedkoper dan gezonde producten. Hierdoor is kiezen voor ongezond eten aantrekkelijker. Waarom is dat eigenlijk?

Eigenlijk ligt dat heel simpel. Voor supermarkten bijvoorbeeld is het veel voordeliger om bewerkt voedsel te verkopen dan verse producten. Een appel of een krop sla is maar beperkt houdbaar, want het bederft binnen een paar dagen, terwijl bewerkt voedsel, zoals een pak koekjes, jaren in de kast kan liggen.

Hamburger met sla, kaas en tomaat.
Ongezond voedsel is duurder dan gezond voedsel

Ook ligt het bij de consumenten. Wij hebben namelijk een natuurlijke voorkeur voor zoet en vet voedsel. De meeste mensen eten liever een koekje dan een appel, dus is er veel vraag naar koekjes. Hierdoor wordt er meer van geproduceerd en gaat de prijs omlaag. Ook willen we dat ons voedsel er mooi uitziet. Een appel bijvoorbeeld moet geen plekjes bevatten en moet mooi glimmen. Het produceren van mooie producten kost meer tijd, energie en geld.

Ten slotte is het voor de boeren voordeliger. De producten (zoals maïs of een appel) kunnen makkelijk verwerkt worden tot ongezondere producten. Door goedkope dingen als smaakstoffen en suikers toe te voegen, kunnen de boeren hun producten met meer winst verkopen.

Dat zijn de redenen dat ongezond voedsel goedkoper is. Het is niet alleen het financiële aspect voor de boeren en de supermarkten, maar de consumenten willen ook dat de producten er mooi en lekker uitzien.

Het is natuurlijk niet goed dat ongezond voedsel goedkoper is dan gezond voedsel, want iedereen zou juist meer gezond moeten eten om overgewicht en andere complicaties te voorkomen.

Ook hebben veel mensen te weinig tijd om te koken. Stel je voor, je hebt kinderen en je werkt beiden waardoor beide ouders laat thuiskomen. Dan heb je geen zin meer om even te gaan koken, dus doe je maar een pizza in de oven of bestel je een patatje bij de snackbar.

Daarvoor is nu een oplossing, namelijk het e-book ‘50 Recepten in 30 Minuten’. Lees verder wat dat voor e-book is.

Het programma

In dit e-book staan 50 (eenvoudige) gezonde recepten die binnen een halfuur klaar te maken zijn. Met deze recepten verlies je in een handomdraai blijvend gewicht!

Foto van Ria Kamelle met een blauw jasje aan.
Ria Kamelle

Dit programma is gemaakt door Ria Kamelle. Ria is een overgangsconsulente (zoals zij zichzelf noemt). Zij weet alles af van de overgang en de bijbehorende klachten. Ze heeft al jarenlange kennis en ervaring en geeft die informatie op haar website overgang.info.

Ook heeft ze een Facebook- groep en een Facebook account die al meer dan 15 000 keer is geliket!

Ze heeft meerdere programma’s gemaakt om vrouwen in de overgang van hun klachten af te helpen. De cursussen en boeken die ze onder andere ontwikkelde zijn:

Foto van e-book ‘50 Recepten in 30 Minuten’.
Het e-book

Het programma bestaat uit een volledig in kleur uitgebracht e-book, een bonus e-book met 10 broodvervangers, bonus e-book met 10 traktaties, boodschappenlijstjes, maaltijdenplanner en levenslange updates.

Je krijgt dus veel extra’s, en dat voor slechts €27,00!

Maar wat zijn het eigenlijk voor recepten? Dat lees je hieronder.

De recepten

Hieronder vind je een aantal recepten die in het programma terug te vinden zijn.

Eierkoeken

Eierkoeken op een houten plankje.

Gegrilde tonijn met sperziebonen salade

Gegrilde tonijn met sperziebonen salade

Courgette met paprika en gehakt

Courgette met paprika en gehakt.

Conclusie

Waarom is gezond voedsel duurder dan ongezond voedsel?

4 rode appels op een houten tafel. Een appel is doormidden gesneden.

De reden daarvoor is eigenlijk heel simpel: voor supermarkten is het veel voordeliger om bewerkt voedsel te verkopen dan verse producten. Een appel of een krop sla is maar beperkt houdbaar, wat het bederft binnen een paar dagen, terwijl bewerkt voedsel, zoals een pak koekjes, jaren in de kast kan liggen.

Mensen hebben van nature een voorkeur voor zoet en vet voedsel. De meeste mensen eten liever een koekje dan een appel, dus is er veel vraag naar koekjes. Hierdoor wordt er meer van geproduceerd en gaat de prijs omlaag. Ook willen we dat ons voedsel er mooi uitziet. Een appel bijvoorbeeld moet geen plekjes bevatten en moet mooi glimmen. Het produceren van mooie producten kost meer tijd, energie en geld.

Ten slotte is het voor de boeren voordeliger. De producten (zoals maïs of een appel) kunnen makkelijk verwerkt worden tot ongezonde producten. Door goedkope dingen als smaakstoffen en suikers toe te voegen, kunnen de boeren hun producten met meer winst verkopen.

Dat zijn de drie redenen waarom gezond voedsel duurder is dan ongezond voedsel.

Nu is er een oplossing voor vrouwen in de overgang die weinig tijd hebben om te koken: het programma ‘50 Recepten in 30 Minuten’.

Het programma bestaat uit een volledig in kleur uitgebracht e-book, een bonus e-book met 10 broodvervangers, bonus e-book met 10 traktaties, boodschappenlijstjes, maaltijdenplanner en levenslange updates.

Je krijgt dus veel extra’s, en dat voor slechts €27,00! Je moet het wel in een keer kopen, want als je later terug komt, is de prijs verhoogt naar €39,00.

Aarzel niet en koop het programma om in een handomdraai blijvend gewicht te verliezen!

Dít is de oplossing voor diabetes!

Naar schatting zijn er Nederland meer dan 1,1 miljoen mensen met diabetes; dat is 1 op de 14 Nederlanders! Dat is natuurlijk bizar veel, maar dat heeft ook met onze leefstijl te maken. Suiker is eigenlijk niet te vermijden, tegenwoordig zit bijna overal wel suiker in. Dat moet anders, vinden wij.

Nu is er een oplossing voor mensen met diabetes type 2. Lees verder wat dat is!

Wat is diabetes?

Diabetes bloedsuikerspiegel meter.

Diabetes (ook wel suikerziekte genoemd) is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden.

Er zijn twee soorten diabetes: diabetes type 2 en diabetes type 1. Veruit de meest voorkomende soort is diabetes type 2. Negen op de tien mensen met diabetes heeft type 2.

De moderne maatschappij rolt een rode loper uit naar diabetes type 2. Bijna alle producten bevatten toegevoegde suikers. Dit veroorzaakt niet alleen diabetes, maar ook overgewicht.

Hieronder lees je over de verschillen tussen type 1 en type 2.

Diabetes type 1

Diabetes type 1 heb je al vanaf je geboorte. Het is een auto-immuunziekte, zet als coeliakie. Dat betekent dat het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken vernielen. Dit is ernstig, want zonder insuline kun je niet leven. Insuline regelt namelijk de bloedsuikerspiegel.

Als je diabetes type 1 hebt, moet je elke dag bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Voordat je gaat eten, moet je berekenen hoeveel insuline je nodig hebt. Dit herhaalt zich elke dag, 365 dagen per jaar. Dat is dus heel zwaar. Daarom zet het Diabetes Fonds zich in voor onderzoek naar en genezing van diabetes type 1.

De symptomen van diabetes type 1 zijn onder andere vaak plassen, veel dorst en zomaar afvallen zonder reden.

We weten niet precies hoe je diabetes type 1 kunt krijgen, maar het heeft niet met erfelijkheid te maken. Er is nog veel onderzoek gaande naar diabetes type 1.

Diabetes type 2

Diabetes type 2 komt vaker voor dan diabetes type 1. Zo’n 9 van de 10 mensen met diabetes heeft diabetes type 2. Vroeger werd het nog ‘ouderdomssuiker’ genoemd, maar je kunt het op jonge leeftijd al krijgen.

De oorzaken van diabetes type 2 zijn:

  • weinig lichaamsbeweging
  • overgewicht
  • ongezond eten
  • roken
  • ouder worden
  • erfelijkheid

De klachten van diabetes zijn niet zo duidelijk. Sommige mensen lopen zelfs jaren rond met diabetes, zonder dat ze het zelf weten. Er is dus nog onderzoek gaande naar diabetes type 2.

Als je diabetes type 2 hebt, kun je er weer vanaf komen door gezond te eten, veel te bewegen en soms insuline te spuiten bij jezelf. Wat kun je verder doen tegen diabetes? Dat lees je hieronder.

Wat kun je doen tegen diabetes?

Om diabetes tegen te gaan is het van belang dat er minder suikers in ons voedsel zitten. Dat ligt natuurlijk bij de fabrikanten, maar jij kunt er zelf ook aan bijdragen. Zo kun je zelf voedsel verbouwen en geen frisdrank en snoep nuttigen. Zet op een verjaardag bijvoorbeeld geen chips of snoep op tafel, maar makkelijk eetbaar fruit, want gezond eten helpt tegen diabetes.

Maar er is nog een optie, namelijk een cursus aanschaffen. Er zijn vele cursussen om suikervrij te eten, bijvoorbeeld de cursus ‘Natuurlijk Suikervrij’, maar ook ‘20 Dagen Suikervrij’. Ook is er een boek vol suikervrije kindertraktaties. Zo hoef je je nooit zorgen te maken dat de kinderen teveel suikers binnen krijgen!

Maar door alleen minder suiker te eten ben je er niet. Ook je lichaamsbeweging telt mee. Ook als je rookt vergroot je de kans op diabetes type 2. Daarnaast is de kans op diabetes type 2 groter als je overgewicht hebt en ouder wordt.

Blauw bord met de tekst ‘Weight Gain’ van Scrabble steentjes.

Nu is er een cursus speciaal voor mensen met diabetes (ook voor mensen zonder diabetes hoor). Deze cursus is het eerste programma dat zich op een verstoord werkingsmechanisme (insulineongevoeligheid) richt.

Deze cursus heet ‘De Diabetes Revolutie’ en helpt mensen met diabetes een gezonde leefstijl op te bouwen om diabetes tegen te gaan en er vanaf te komen.

De cursus

‘De Diabetes Revolutie’ helpt mensen met diabetes type 2 om een gezonde en natuurlijke leefstijl op te bouwen als medicijn tegen diabetes. Waar vroeger de natuurlijke leefstijl en omgeving nog het medicijn waren tegen diabetes, is onze leefstijl nu juist de veroorzaker van diabetes type 2.

De leefstijl gebruiken als medicijn, dat is dus het doel van deze cursus. Omdat tegenwoordig bijna overal suiker in zit, is het niet meer te vermijden. Ook is een ongezonde leefstijl (lees: weinig bewegen, ongezond eten en roken) een oorzaak van onder andere overgewicht en diabetes type 2.

Heb je deze cursus doorlopen, dan heb je een kleinere kans op diabetes of ben je er vanaf gekomen.

Wie heeft deze cursus eigenlijk gemaakt? Is de cursus wel betrouwbaar?

Ja, deze cursus is betrouwbaar. De cursus is gemaakt door Richard de Leth van de Oersterk Academy.

Foto van Richard de Leth met een net pak aan.
Richard de Leth

Richard de Leth is bekend van Linda, De Telegraaf, Margriet enz. Met zijn website (Oersterk Academy) helpt hij veel mensen om gezond(er) te leven. Hij heeft veel verstand van geneeskunde en is een leefstijlexpert. Als iemand je kan helpen een gezondere leefstijl te ontwikkelen, dan is hij het wel.

Richard heeft ook een YouTube kanaal waarin hij vertelt hoe je gezond kunt leven en eten. Ook heeft hij het over bijvoorbeeld diabetes (en andere ziekten) en hoe je dat kunt genezen.

Voor wie is deze cursus?

De cursus is geschikt voor iedereen die:

  • weinig beweegt (meer dan 6 uur per dag zit)
  • dagelijks geraffineerde suikers en koolhydraten eet
  • last heeft van chronische stress en altijd vermoeid en prikkelbaar is

Kortom: deze cursus is voor bijna iedereen wel een aanrader.

Wil je de cursus proberen? Klik dan op de knop hieronder en ga naar de geheime kortingspagina!

50 Suikervrije Kindertraktaties receptenboek, koop hem hier!

We weten allemaal dat suiker slecht is, maar waarom eten kinderen zich dan helemaal vol met suiker op verjaardagen en feestjes? Dat is nu verleden tijd met het receptenboek ‘50 Suikervrije Kindertraktaties’. Zoals de naam het al zegt, bevat het boek 50 kindertraktaties, maar dan suikervrij! Zo hoef je je nooit meer zorgen te maken over dat je kinderen (te) veel suiker eten. Of toch wel?

Hier lees je een review over het boek.

Ongezonde traktaties

Kinderen kijken er altijd halsreikend naar uit: hun verjaardag. Taart, cake, snoep en chips, op een verjaardag hoort het er allemaal bij. Trakteren in de klas komt er dan meestal ook nog bij. Meestal worden cakejes, snoep en chips getrakteerd. Voor de kinderen natuurlijk een feest, maar gezond is het niet. Het zit vol suiker en e-nummers.

Maar, nu is er een oplossing!

Wat is ‘50 Suikervrije Kindertraktaties’?

Het e-book ‘50 Suikervrije Kindertraktaties’ bevat 50 kindertraktaties, maar dan suikervrij. Zo hoef je je nooit meer zorgen te maken dat kinderen teveel suiker eten op feestjes en verjaardagen!

Het is geschreven door Hanneke, lid van de Miss Natural Lifestyle van Eva van Zeeland.

50 Suikervrije Kindertraktaties e-book met lekkernijen aan de voorkant.

Scholen geven het meestal wel aan dat je gezond moet trakteren, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht. Ook de docenten trakteren meestal zakjes snoep of iets dergelijks. Ze geven dan als verweer: ‘Ach, ze zijn maar een keer per jaar jarig.’ En dat is ook wel zo, maar gemiddeld zitten er in een klas 28 leerlingen en twee docenten, dus dat is ongeveer 30 traktaties per jaar. Dan is het wel weer veel. Dus dat mag best wat gezonder!

Dit boek is een uitkomst. Hieronder lees je een greep van de recepten.

De recepten

De recepten zijn getest en goedgekeurd door kinderen zelf. En het leuke is, De recepten zien er ook nog eens leuk en mooi uit!

Hieronder een greep van de recepten:

Chocolade-kokos Cake Pops

Als je het zo leest (chocolade en kokos) lijkt het misschien niet heel gezond, maar dit is echt een gezonde én lekkere traktatie waar de kinderen gegarandeerd blij mee zijn (al kost het wel veel tijd)!

Dit heb je nodig voor 10 cake pops:

  • 100 gram roomboter
  • 40 gram amandelmeel
  • 40 gram havermout
  • 40 gram kokos + 15 gram voor garnering
  • 15 gram (rauwe) cacao
  • Handjevol rozijnen
  • 4 gedroogde abrikozen
  • 20 gram walnoten, fijngehakt
  • 25 gram palmsuiker (kan eventueel ook weggelaten worden)
  • 1 eetlepel honing
  • Lollystokjes

Zo maak je ze klaar:

  1. Smelt de boter in een pannetje.
  2. Snijd de abrikozen in kleine stukjes of hak ze fijn in de keukenmachine.
  3. Meng alle ingrediënten (behalve de 15 gram kokos) door elkaar en hussel goed.
  4. Voeg de gesmolten boter toe.
  5. Roer goed tot er een deeg ontstaat en zet het mengsel minstens 30 minuten in de koelkast.
  6. Maak bolletjes van het mengsel en rol ze door de kokos. Prik een lollystokje in de bolletjes, leg ze op een bord of in een schaal en doe ze voor minstens 30 minuten in de vriezer. Hierdoor worden de bolletjes goed hard.
  7. Haal het niet te ver voor het uitdelen uit de vriezer om te voorkomen dat ze te zacht worden doordat de boter weer zachter wordt.

Appel-kaneel cake

Appel-kaneel cake kennen we allemaal wel. Deze is toch echt anders. De cake zit namelijk in bloempotjes! Van dit recept worden de kinderen gegarandeerd blij!

Dit heb je nodig voor 8 cakejes:

  • 300 gram volkoren(spelt)meel
  • 240 gram(rijst)melk
  • 3 el roomboter
  • 2 eieren
  • 2 appels
  • 2 kiwi’s
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 1 el honing
  • Snufje zout
  • 8 bloempotjes van siliconen of aardewerk
  • 8 papieren bloemen om een prikker

Zo maak je de cakejes:

  1. Rasp de appels en smelt de boter.
  2. Meng eerst de droge ingrediënten en voeg daarna de boter, melk en honing toe.
  3. Verdeel het beslag over de bloempotjes en bak de cakejes in een voorverwarmde oven op 220˚C in 20 à 25 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of de cakejes gaar zijn.
  4. Als de cakejes erg bol zijn geworden kun je de bolling er iets afsnijden.
  5. Snijd de kiwi in plakjes en leg er per cakeje 2 plakjes op. Prik een bloem in het cakeje en klaar is je traktatie.

Van deze traktaties word toch iedereen blij? Probeer het ook eens, want de traktaties zijn suikervrij en zonder toegevoegde e-nummers!

Koop het boek voor nog veel meer recepten.

Conclusie

Het boek ‘50 Suikervrije Kindertraktaties’ is een boek met 50 overheerlijke recepten voor suikervrije kindertraktaties. Dit boek is ontwikkeld omdat er in de klas (bijna) altijd ongezond getrakteerd wordt, ondanks dat scholen adviezen geven voor gezonde traktaties.

Alle recepten zijn 100% natuurlijk, zonder geraffineerde suiker en e-nummers.

Maar, wat kost het boek eigenlijk?

Dit e-book is nu tijdelijk 50% korting! Koop hem voor €17,95,-. Als je je bedenkt dat je kinderen (en jijzelf) hierdoor gezonder gaan eten is het het wel waard, toch?

Veel bak-, kook- en vooral smulplezier!

Zo kom je suikervrij de feestdagen door!

Verjaardagen zijn er om lekker om lekker te eten toch? Ook met kerst en pasen is er veel chocolade en andere lekkernijen. Ook is Sinterklaas zonder pepernoten en chocoladeletters geen Sinterklaas, of wel?

We weten allemaal dat suiker slecht voor je is, maar met de feestdagen eten we graag pepernoten, chocolade, speculaas, oliebollen, etc. Daarom is er het boek ‘Suikervrije Feestdagen’. Hier lees je een review over dat boek.

Wat is ‘Suikervrije Feestdagen’?

Cover van e-book Suikervrije Feestdagen.

Het boek ‘Suikervrije Feestdagen’ is gemaakt door Eva van Zeeland en bevat wel 50 recepten om suikervrij de feestdagen door te komen. Juist in december is het belangrijk om wat minder suiker te eten.

Met dit receptenboek kun je blijven genieten van pepernoten, speculaas, chocolade en oliebollen, maar dan suikervrij! Op die manier hoef je je geen zorgen te maken dat je te veel suiker eet in de decembermaand.

Met ‘suikervrij’ bedoelt Eva ‘zonder geraffineerde suiker’, dus zonder toegevoegde suikers. Er worden wel andere zoetmakers gebruikt in de gerechten, zoals honing, palmsuiker, fruit en rijststroop.

Je kunt ook zelf iets doen zonder hulp van het boek. Zet bijvoorbeeld eens een schaal met makkelijk eetbaar fruit neer in plaats van een schaal met pepernoten. Zo kom je ook nog eens makkelijk aan de benodigde vitamines!

Wie is Eva van Zeeland?

Foto van Eva van Zeeland bij een boom.

Eva van Zeeland (ook wel Miss Natural) is de eigenaar en oprichter van Miss Natural Lifestyle, een website met veel informatie over gezondheid en een community. Zij heeft Orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd. Hierdoor weet ze dus veel van gezondheid en suiker.

Ook heeft ze jarenlange ervaring in de fitnessbranche, dus ook op het gebied van bewegen weet ze waar ze over praat.

Eva wil graag andere vrouwen helpen en inspireren om ook een gezonde, natuurlijke en biologische leefstijl te ontwikkelen. Ze geeft daarom veel tips op haar website missnatural.nl, zoals:

Eet zoveel mogelijk biologisch, zonder geraffineerde suiker en slechte e-nummers. Eet vooral vis, veel noten en gezonde vetten

‘Miss Natural’ Eva van Zeeland

Ook heeft ze meerdere cursussen gemaakt en (e-)boeken geschreven.

De cursussen die Eva onder andere ontwikkelde zijn:

Conclusie

Het boek ‘Suikervrije Feestdagen’ is gemaakt door Eva van Zeeland en bevat wel 50 recepten om suikervrij de feestdagen door te komen. Juist in december is het belangrijk om wat minder suiker te eten.

Met dit receptenboek kun je blijven genieten van pepernoten, speculaas, chocolade en oliebollen, maar dan suikervrij! Op die manier hoef je je geen zorgen te maken dat je te veel suiker eet in de decembermaand.

Eva van Zeeland (ook wel Miss Natural) is de eigenaar en oprichter van Miss Natural Lifestyle, een website met veel informatie over gezondheid en een community. Zij heeft Orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd. Hierdoor weet ze dus veel van gezondheid en suiker.

Ben je nieuwsgierig geraakt en wil je ook suikervrij eten tijdens de feestdagen? Koop dan het boek door middel van de onderstaande knop!

Het is beschikbaar als e-book of als receptenboek. Je kunt hem ook in combinatie met de cursus ‘Natuurlijk Suikervrij’ kopen.

Dit is waarom we allemaal volgens de Schijf van Vijf moeten eten

Op school leer je het al: eten volgens de Schijf van Vijf. Maar, wat is de Schijf van Vijf en waarom zouden we eten volgens de Schijf van Vijf? Lees verder voor het antwoord.

Wat is de Schijf van Vijf?

De Schijf van Vijf is een model dat in 1953 ontwikkeld is door het Voedingscentrum. Het is bedoeld als hulpmiddel voor gezond eten. Het bevat vijf vakken, een voor groenten en fruit, een voor drinken (water, thee), een voor granen en aardappelen, een voor olie en vet en een voor zuivel, vlees en vis.

Schijf van Vijf met de vijf vakken.
De Schijf van Vijf met de vijf vakken

Als je elke dag eet volgens de Schijf van Vijf, krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen.

De Schijf van Vijf is gericht op de gemiddelde Nederlander die twee keer per dag brood eet. Deze aanbeveling wordt dus gedaan zodat hij aansluit bij hoe veel mensen toch al eten; daardoor hoeven ze hun voedingspatroon niet volledig om te gooien. Maar het model van de Schijf van Vijf heeft daardoor ook zijn beperkingen, want niet iedereen eet uiteraard gemiddeld.

Ook in het buitenland zijn er vergelijkbare modellen, zoals de ‘Healthy Food Pyramid’ in de Verenigde Staten.

Is eten volgens de Schijf van Vijf gezond?

De Schijf van Vijf is er dus voor bedoeld om gezondere keuzes te maken, zodat mensen gezonder eten. Natuurlijk is er ook kritiek, want de laatste aanpassing dateert uit 2016 en is dus alweer vijf jaar geleden. Ook is het gebaseerd op het gemiddelde, want ieder mens eet natuurlijk weer anders. Zo kan jou eetgewoonte verschillen met dat wat wordt aanbevolen in de Schijf van Vijf.

Hamburger met kaas, tomaat en sla.
Een hamburger is bewerkt vlees

In 2016 zijn er een aantal dingen verandert, zoals de aanbeveling van groente per dag; dat is van 200 gram naar 250 gram gegaan. Ook staat bewerkt vlees er niet meer in.

Toch is de Schijf van Vijf wel gezond, want als je elke dag iets eet uit elk vak uit de Schijf van Vijf, krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.

Conclusie

De Schijf van Vijf is in 1953 ontwikkeld om mensen betere keuzes te laten maken over voeding. Het bevat vijf vakken. Als je elke dag iets uit elk vak eet, krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen.

Eet ook volgens de Schijf van Vijf!

Is vet ongezond? Moeten we vetarm of vetrijk eten?

Blauw bord met de tekst ‘Weight Gain’.

Tegenwoordig zien we vet als ongezond. Je wordt er dik van als je er te veel van eet. Maar is dat wel zo? Is vet wel zo ongezond als wij denken of heeft ons lichaam het nodig? En wat is vet eigenlijk? Wij zochten het uit en hieronder lees je het antwoord.

Wat is vet?

Vet is een voedingsstof die in bijvoorbeeld kaas en olie zit. Het is een mengsel van vetzuren. Vet is een bron van vitamine A, vitamine D, vitamine E en vetzuren.

Hamburger met kaas, tomaat en sla.

Vet in voedingsmiddelen bestaat altijd uit verzadigd en onverzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het cholesterol. Dit is niet goed voor de bloedvaten en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen, is het van belang de producten met veel verzadigd vet te vervangen voor producten met onverzadigd vet.

Er zijn meerdere soorten vetten. De meeste vetten heeft ons lichaam nodig.

Is vet ongezond?

In tegenstelling tot veel mensen denken leidt vet eten niet per definitie tot overgewicht. Het gaat erom hoeveel energie de dagelijkse voeding levert en of de energie-inname en het energiegebruik in evenwicht zijn.

Veel vet in het voedsel leidt ook tot veel energie, waardoor de kans op overgewicht toeneemt.

Verzadigd vet is wel ongezond, omdat het hart- en vaatziekten kan veroorzaken. Vervang daarom verzadigd vet voor onverzadigd vet.

Vet uit eten dat je niet gelijk gebruikt als energiebron wordt makkelijk omgezet in lichaamsvet. Lichaamsvet is bedoeld als energievoorraad en als bescherming voor je organen en tegen de kou.

Vetarm of vetrijk eten?

Hoewel de kans op hart- en vaatziekten en overgewicht dus kan toenemen, heb je ook vet (energie) nodig om te kunnen functioneren. Ook hebben cellen vetzuren nodig als bouwstenen.

Als je niet iedere dag vet voedsel eet (zoals pizza of een hamburger) hoeft vet niet schadelijk te zijn, zolang het maar onverzadigd vet is.

Schijf van Vijf met vijf vakken.

Vetvrij eten is niet goed, want je lichaam heeft vet nodig, zoals hierboven beschreven staat. Wel is het belangrijk om gezond te eten volgens de Schijf van Vijf, veel groenten, fruit en vis bijvoorbeeld, want dat is wat ons lichaam nodig heeft qua bouwstoffen.

Als je veel vetrijk voedsel eet, is het goed om even vetarm te eten, zodat de kans op overgewicht kleiner wordt.

Natuurlijk word je dik van vet als je er te veel van eet, maar dat is ook zo met suiker. Dat is met bijna alles het geval.

Conclusie

Het kan dus niet veel kwaad om vet te eten, want ons lichaam heeft het nodig. Zolang je niet iedere dag vet voedsel eet (pizza, hamburger) en volgens de Schijf van Vijf eet, kan het niet het zo veel kwaad.

Eet gewoon wat je lekker vindt, zolang het maar in de Schijf van Vijf staat en met mate.

Wil je inspiratie voor vetrijke recepten? Koop dan het kookboek ‘Koolhydraatarm, Suikervrij, Vetrijk’!

Receptenboek ‘Koolhydraatarm, Suikervrij, Vetrijk’ met een pan met spinazie en ei.