Pringles: de geschiedenis en gevolgen voor de gezondheid

We kennen het allemaal wel waarschijnlijk: de kleurrijke verpakkingen van Pringles. Deze chips is gelanceerd in 1967 in Amerika en in 2000 in Nederland.

Hier lees je de geschiedenis en de gevolgen voor de gezondheid van Pringles.

Wat is Pringles?

Pringles is een in 2012 voor 2,7 miljard dollar door de Kellogg Company overgenomen Amerikaans bedrijf. De chips worden ‘Pringles’ genoemd, als meervoud van ‘Pringle’.

De Pringles staan bekend om de paraboloïde-vorm. Dit kun je vergelijken met een zadel.

Pringles logo.

Een interessant feitje is dat in het Verenigd Koninkrijk de Pringles wettelijk als koekjes worden beschouwd, waardoor het bedrijf minder belasting hoeft te betalen.

Tot 1980 waren alleen de ‘Original’-chips te koop. Daarna kwamen er steeds meer smaken, zoals Salt en Vinegar, Paprika, Cheese & Union, Hot & Spicy en Sweet Chili. Ook zijn er tijdens een EK- of WK-voetbal zogenaamde ‘Pringoooals’ te koop. Dit is een speciale voetbal-editie voor het Nederlandse of Belgische voetbalelftal.

De geschiedenis

De Pringles hebben een lange geschiedenis. Zo werd het bedrijf in 1967 opgericht in de Verenigde Staten door Procter & Gamble.

Procter & Gamble is een Amerikaans bedrijf met het hoofdkantoor in de stad Cincinatti. De oprichters van dit bedrijf zijn William Procter en James Gamble.

Logo van het bedrijf Procter & Gamble.

Het bedrijf produceert veel verschillende producten, zoals tandenborstels, schoonmaakproducten, batterijen, etc. Merken als Gillette, Duracell, Braun en Oral-B horen bij het bedrijf.

Zoals gezegd waren tot 1980 alleen de ‘Original’-chips te koop. Daarna werden steeds nieuwe smaken uitgebracht, zoals Salt en Vinegar, Paprika, Cheese & Union, Hot & Spicy en Sweet Chili.

Zijn de Pringles slecht?

Nu zijn we bij de belangrijkste vraag aanbeland: zijn de Pringles slecht voor je lichaam?

Natuurlijk is chips altijd slecht voor je lichaam. Dit komt door de enorme hoeveelheid vet en zout die er in zit. Eet het daarom niet elke dag, maar een keertje kan natuurlijk geen kwaad.

In een zak chips van 200 gram zitten ongeveer 1000 calorieën en 50 gram vet. Dat maakt dat chips geen gezonde voeding is. Daarnaast zit er natuurlijk erg veel zout in en zout is verslavend, waardoor je ervan blijft eten. Ten slotte zitten er veel e-nummers in chips en niet alle e-nummers zijn even goed voor je gezondheid.

Aardappelchips.

Omdat je vaak veel chips in een keer eet (omdat het verslavend werkt), krijg je een grote hoeveelheid van die stoffen binnen en loop je het risico om verslaafd te raken aan chips. Je begrijpt vast wel dat verslaafd zijn aan chips niet goed is, want dan blijf je chips eten, soms zelfs avonden achter elkaar!

Daar wil je vanaf, maar hoe?

Dat doe je door simpelweg geen chips meer te kopen. Maar ja, je wilt toch wat te knabbelen hebben tijdens de film of serie, dus wat neem je dan?

Noten, bijvoorbeeld, of een handje popcorn. Ook worteltjes of komkommertjes zijn lekker én gezond tijdens de film! Daarnaast kun je andere groenten (zoals paprika) dippen in een lekkere avocadodip of een ander lekker sausje.

Ook andere dingen doen tijdens de film kan helpen je van de chips-verslaving af te komen. Doe bijvoorbeeld sit-ups of andere oefeningen, dit is niet alleen goed voor je chips-verslaving, maar voor je hele lichaam! Je kunt ook een voetenbad nemen in plaats van chips eten. Dit helpt je om de gewoonte om chips te eten te doorbreken.

Conclusie

Tot 1980 waren alleen de ‘Original’-chips te koop. Daarna kwamen er steeds meer smaken, zoals Salt en Vinegar, Paprika, Cheese & Union, Hot & Spicy en Sweet Chili. Ook zijn er tijdens een EK- of WK-voetbal zogenaamde ‘Pringoooals’ te koop. Dit is een speciale voetbal-editie voor het Nederlandse of Belgische voetbalelftal.

Natuurlijk is chips altijd slecht voor je lichaam. Dit komt door de enorme hoeveelheid vet en zout die er in zit. Eet het daarom niet elke dag, maar een keertje kan natuurlijk geen kwaad.

Omdat je vaak veel chips in een keer eet (omdat het verslavend werkt), krijg je een grote hoeveelheid van die stoffen binnen en loop je het risico om verslaafd te raken aan chips. Je begrijpt vast wel dat verslaafd zijn aan chips niet goed is, want dan blijf je chips eten, soms zelfs elke avonden achter elkaar!

Hier kom je vanaf door simpelweg geen chips meer te kopen. Maar ja, je wilt toch wat te knabbelen hebben tijdens de film of serie, dus wat neem je dan?

Noten, bijvoorbeeld, of een handje popcorn. Ook worteltjes of komkommertjes zijn lekker én gezond tijdens de film! Daarnaast kun je andere groenten (zoals paprika) dippen in een lekkere avocadodip of een ander lekker sausje.

Ook andere dingen doen tijdens de film kan helpen je van de chips-verslaving af te komen. Doe bijvoorbeeld sit-ups of andere oefeningen, dit is niet alleen goed voor je chips-verslaving, maar ook voor je lichaam! Je kunt ook een voetenbad nemen in plaats van chips eten. Dit helpt je om de gewoonte om chips te eten te doorbreken.

Zó slecht is suiker tijdens de zwangerschap!

We weten allemaal waarschijnlijk wel dat suiker slecht is. Voor de een is het gevaarlijker dan voor de ander, maar te veel suiker is nooit goed, zeker niet tijdens de zwangerschap.

Maar waarom is dat? Is het wel waar? Je leest het hier!

Wat is suiker?

Voordat we beginnen met het onderwerp van dit artikel (namelijk of suiker slecht is voor de zwangerschap) leggen we eerst uit wat suiker nou eigenlijk is.

Suiker is een zoete stof. Het komt van nature voor in voedingsmiddelen, zoals fruit (fruitsuikers) en suikerriet of suikerbiet (kristalsuiker of tafelsuiker). Suiker behoort tot de koolhydraten.

Er zijn twee soorten suiker, namelijk monosachariden en disachariden. Die termen zul je niet vaak tegenkomen op verpakkingen, want door fabrikanten wordt er vaak een schuilnaam gebruikt voor suiker, zoals dextrose, melasse of turbinado. Er zijn nog veel meer schuilnamen voor suiker.

Houten lepel met suikerklontjes erop.

Suiker wordt geproduceerd van suikerbiet en suikerriet. Dit wordt ook wel kristalsuiker of tafelsuiker genoemd.

De rietsuiker is afkomstig uit de sap van de stengel van het suikerriet. Suikerriet wordt voornamelijk verbouwd in Brazilië, India en China. Kristalsuiker komt uit de wortel van de suikerbieten. Suikerbieten worden in Nederland verbouwd, maar voornamelijk in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Rietsuiker is vaak donkerder van kleur dan kristalsuiker, dit komt omdat rietsuiker korter wordt gecentrifugeerd dan kristalsuiker waardoor er een bruine siroop ontstaat.

Is suiker schadelijk tijdens de zwangerschap?

Nu je weet wat suiker eigenlijk is, kunnen we ons richten op het eigenlijke onderwerp van deze tekst, namelijk: is suiker schadelijk tijdens de zwangerschap?

Suiker is niet goed voor ons, maar helemaal niet voor de baby. Dit weten we na een onderzoek van de University of Southern California. Dit onderzoek toonde aan dat ‘tweedehands suikers’ net zo slecht zijn voor je baby als ‘tweedehands sigarettenrook’. Dit houdt in dat als een moeder suiker consumeert tijdens de zwangerschap, dat de baby een grotere kans op obesitas heeft. Verder verscheen er een keer een artikel dat te veel suiker luchtweg problemen kan veroorzaken bij het kind.

Genoeg risico’s dus, hoewel het Voedingscentrum zegt dat suiker tijdens de zwangerschap niet per se slecht is.

Maar is het dan wel waar?

Dat weten we nog niet goed, maar ook wij denken dat suiker wel degelijk gevaarlijk kan zijn voor ongeboren kinderen. Ons advies is dus: ben je zanger? Vermijd dan zoveel mogelijk suiker!

Waarom baby- en peuterkoekjes slecht zijn

In de supermarkt liggen de schappen er vol mee: koekjes en snoepjes. We weten allemaal dat ze niet goed zijn voor ons, maar toch kopen veel mensen het regelmatig. Ook babykoekjes worden veel verkocht.

Hier lees je waarom deze koekjes niet goed zijn, terwijl wel beweerd wordt dat ze goed zijn.

Wat zijn baby- en peuterkoekjes?

Baby- en peuterkoekjes zijn koekjes speciaal gemaakt voor jonge kinderen. In deze koekjes zit vaak minder suiker, want dat is slecht voor zulke jonge kinderen (zoals het slecht is voor iedereen).

Babykoekjes van Nestlé.
Een voorbeeld van babykoekjes van Nestlé

Waarom vermijden?

Als ouder wil je dat je kind gezond eet. Daarom kijk je in de supermarkt naar producten die het beste zijn voor je kind. Maar je kunt ook makkelijk verleidt worden om producten te kopen die eigenlijk helemaal niet goed zijn.

Fabrikanten proberen je altijd van alles te verkopen, of het nou goed voor je is of niet. Dit is ook zo met baby- en peuterkoekjes. Babykoekjes zijn namelijk helemaal niet goed voor kleine kinderen, want uit onderzoek is gebleken dat kinderen op jonge leeftijd zoveel suikers helemaal niet nodig hebben. Kinderen hebben überhaupt geen tussendoortje nodig. Wil je ze toch een tussendoortje geven? Geef dan fruit of een stukje groente (komkommer, tomaat), dan krijgen ze de nodige dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen.

Fabrikanten proberen je hiermee te misleiden. Ze proberen je te vertellen dat de koekjes wél goed zijn voor de kinderen, maar wij weten wel beter.

Kortom: de koekjes zijn slecht omdat jonge kinderen geen tussendoortje nodig hebben, en al helemaal niet met zo veel suiker.

Zijn zoetstoffen gezonder dan suiker?

Suiker verdwijnt steeds meer uit onze dagelijkse voeding. Vaak wordt dit vervangen door zoetstoffen. Wat zijn zoetstoffen? Zijn ze echt beter dan suiker of is dit maar een verkooppraatje?

Dat lees je in dit artikel!

Wat zijn zoetstoffen?

Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Sommige zoetstoffen komen in de natuur voor, andere worden in de fabriek gemaakt. Alle zoetstoffen hebben een e-nummer.

De letters ‘NO SUGAR’ met suikerklontjes eromheen.

Zoetstoffen zijn bedoeld voor het vervangen van suiker, waardoor er ook minder calorieën in het product zitten, want zoetstoffen bevatten minder calorieën dan suiker.

Je kunt zoetstoffen ook los kopen in de supermarkt, als zoetjes of poeder.

Zijn zoetstoffen beter dan suiker?

Het verschil tussen suiker en zoetstof is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten. Dit is een voordeel voor mensen die op hun gewicht moeten letten. Voor deze mensen kan het verstandig zijn om zoetstoffen te gebruiken in plaats van suiker.

Polyolen zijn voorbeelden van een zoetstof. Polyolen zijn natuurlijke stoffen, maar ze zijn kunstmatig bewerkt. Sommige polyolen worden niet helemaal afgebroken in het lichaam, dus kan het in de darmen gaan zitten. Dit kan diarree veroorzaken.

Polyolen bevatten veel minder calorieën dan suiker; sommige bevatten zelfs helemaal geen calorieën.

Het vervangen van suiker door zoetstoffen kan een positief effect op je lichaam hebben. Dit komt doordat er minder calorieën in zitten. Wel moet je met beide rekening houden dat je het met mate neemt. Te veel is nooit goed, ook niet met zoetstoffen.

Het gevaar van zoetstoffen is dat je denkt dat je gezonder bezig bent waardoor je er misschien (onbewust) meer van gaat eten. Zoals net hierboven genoemd is, te veel is nooit goed. Let hier dus op.

Stevia

Stevia plant.
Stevia plant

Tegenwoordig kom je in producten steeds vaker stevia tegen. Stevia is een natuurlijke zoetstof die niet wordt afgebroken door het lichaam. Hierdoor komt het er via de ontlasting gewoon weer uit.

Stevia is tot wel 250 keer zoeter dan suiker, dus heb je er maar een klein beetje van nodig. Ook heeft stevia geen nadelige effecten voor de gezondheid voor de meeste mensen.

Om deze redenen zou stevia een goed alternatief voor zoetstoffen én suikers kunnen zijn.

Conclusie

Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Sommige zoetstoffen komen in de natuur voor, andere worden in de fabriek gemaakt. Alle zoetstoffen hebben een e-nummer.

Het verschil tussen suiker en zoetstof is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.

Het vervangen van suiker voor zoetstoffen kan een positief effect op je lichaam hebben. Dit komt doordat er minder calorieën in zitten. Wel moet je met beide rekening houden dat je het met mate neemt. Te veel is nooit goed, ook niet met zoetstoffen.

Het gevaar van zoetstoffen is dat je denkt dat je gezonder bezig bent waardoor er misschien (onbewust) meer van gaat eten. Zoals net hierboven genoemd is, te veel is nooit goed. Let hier dus op.

Een natuurlijke vervanger van beide zou stevia kunnen zijn. Stevia is een natuurlijke zoetstof die niet wordt afgebroken door het lichaam.

Uiteindelijk maakt het heel veel uit wat je kiest. Blijf suiker eten als je dat lekkerder vindt dan zoetstoffen, of andersom. Kies wat je lekker vindt, maar doe dit met mate!

Zó kun je een voedselvergiftiging voorkomen!

Dagelijks zijn er zo’n 2000 Nederlanders die een voedselvergiftiging of een voedselinfectie oplopen. Dit wordt ook vaak buikgriep genoemd, omdat bekende symptomen braken, misselijkheid en diarree zijn.

In dit artikel lees je hoe jij ervoor kunt zorgen dat je geen voedselvergiftiging oploopt door veilig te koken en te letten op wat je koopt in de supermarkt.

Wat is een voedselvergiftiging?

Je kunt een voedselvergiftiging krijgen door giftige stoffen in het voedsel dat je eet. Deze giftige stoffen worden geproduceerd door bacteriën en schimmels.

Een voedselvergiftiging is niet hetzelfde als een voedselinfectie. Bij een voedselinfectie zijn bacteriën, virussen of parasieten in het voedsel de boosdoeners.

Klachten van een voedselvergiftiging en voedselinfectie zijn (heftige) buikkrampen, misselijkheid, diarree en braken. Deze klachten ontstaan meestal binnen 8 uur na de besmetting.

Hoe je het voorkomt

Om een voedselvergiftiging of -infectie voorkomen door netjes en verantwoord te koken. Dit houdt in dat je vlees met een schoon mes en snijplank snijdt en daarna de groenten ook weer met een schoon mes. Zo kunnen de bacteriën en virussen die op rauw vlees zitten (zoals salmonella) niet op de groenten gaan zitten. Het is belangrijk om rauw vlees gescheiden te houden van de rest van het voedsel en het ook niet met je blote huid aan te raken.

Daarnaast is het belangrijk om de groenten (en fruit) goed te wassen onder stromend water.

Ook is het verstandig om voedsel goed te bewaren. Bewaar je voedsel niet in de juiste temperatuur? Dan kan het gaan schimmelen. Dit gebeurt ook als het te lang staat of ligt, dus laat voedsel niet te lang in de (koel)kast staan of liggen. Ons advies is om restjes niet langer dan 2 dagen te laten staan.

Groenten in een rieten mand.

Als voedsel eenmaal beschimmeld is, is het niet verstandig het te eten. Bij kaas bijvoorbeeld kun je het er misschien nog afsnijden en het alsnog eten, maar bij de meeste producten gaat dit niet. Gooi deze producten in de groene container (gft-afval). De verpakkingen gooi je natuurlijk niet hierin, maar in de restafval container of de plasticafval container. Wij van Suikervrijgids vinden het milieu belangrijk, dus zorg goed voor het milieu!

Verder is het belangrijk om voor het koken goed je handen te wassen en ook als je tóch het rauwe vlees hebt aangeraakt.

Ten slotte is het van belang dat je je voedsel goed verhit, vooral bij vlees. Als het vlees nog een rode kleur heeft, is het nog niet gaar. Controleer dit goed voordat je het opeet, ook op deze manier kun je een eventuele voedselinfectie of -vergiftiging voorkomen.

De gevolgen

De gevolgen van een voedselinfectie kunnen hevig zijn. Zoals hierboven al staat vermeld, kan het diarree, buikkrampen en misselijkheid veroorzaken. Ook braken is een veelvoorkomende klacht.

Brakende pompoen.
Braken

Bij een voedselinfectie komen er bacteriën in de darmen terecht. Dit kan de darmwand aantasten. Hiervoor is een behandeling niet nodig, maar het is wel verstandig de onderstaande adviezen op te volgen.

Ook bij een voedselvergiftiging is een behandeling niet nodig, ondanks dat de bovengenoemde klachten soms hevig kunnen zijn.

Kleine kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand zijn het meest kwetsbaar voor een voedselinfectie of -vergiftiging. Bij hen kunnen de gevolgen ernstiger zijn.

De behandeling

Mocht je toch een voedselinfectie of -vergiftiging opgelopen hebben, dan is het verstandig om:

 1. Veel te drinken. Veel drinken is belangrijk vlak na de besmetting, want het zorgt ervoor dat je niet uitdroogt. Als je braakt (overgeeft) is drinken extra belangrijk, want dan verlies je nog meer vocht. Het is wel belangrijk steeds kleine hoeveelheden te drinken, maar in totaal 2 tot 3 liter per dag. Vermijd vruchtensappen en frisdrank, want deze kunnen de klachten verergeren. Drink in plaats daarvan thee, water en eventueel bouillon.
 2. Gezond te eten. Ook gezond (blijven) eten is belangrijk. Hier zitten namelijk veel vitaminen en mineralen in en die zijn belangrijk voor het genezen en het herstellen van het immuunsysteem.
 3. Genoeg vezels te eten. Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezels. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo kan de ontlasting steviger worden.

Naast deze dingen is er dus geen speciale behandeling. Alleen als de diarree of de klachten langer dan een week aanhouden, ga dan even naar de huisarts.

Conclusie

Je kunt een voedselvergiftiging krijgen door giftige stoffen in het voedsel dat je eet. Deze giftige stoffen worden geproduceerd door bacteriën en schimmels.

Een voedselvergiftiging is niet hetzelfde als een voedselinfectie. Bij een voedselinfectie zijn bacteriën, virussen of parasieten in het voedsel de boosdoeners.

Klachten van een voedselvergiftiging en voedselinfectie zijn (heftige) buikkrampen, misselijkheid, diarree en braken. Deze klachten ontstaan meestal binnen 8 uur na de besmetting.

Om een voedselvergiftiging of -infectie voorkomen door netjes en verantwoord te koken. Dit houdt in dat je vlees met een schoon mes en snijplank snijdt en daarna de groenten ook weer met een schoon mes. Zo kunnen de bacteriën en virussen die op rauw vlees zitten (zoals salmonella) niet op de groenten gaan zitten. Het is belangrijk om rauw vlees gescheiden te houden van de rest van het voedsel en het ook niet met je blote huid aan te raken.

Zo ongezond is zout voor je lichaam. De waarheid over zout

Zout: we gebruiken het allemaal. Op de patat, ei, enzovoort. Wist je dat sommige mensen zelfs bijna overal zout op doen? Dat lijkt erg ongezond, maar is dat wel zo? Wat is zout eigenlijk?

Wij zochten het uit en hier lees je het antwoord!

Wat is zout?

Zout is een natuurlijk mineraal die oorspronkelijk uit de zee komt en is een van de vijf basissmaken (zoet, zout, bitter, umami (hartig) en zuur) die we kunnen waarnemen met onze tong.

Zout wordt gebruikt om ons voedsel lekkerder te laten smaken. In brood zit bijvoorbeeld veel zout, maar ook in kaas. Ook heeft het lichaam zout nodig om te kunnen functioneren. Als het maar niet te veel is, want te veel is nooit goed en kan problemen in je darmen veroorzaken.

Omstreeks 6000 v.C. werd zout waarschijnlijk ontdekt bij het meer van Yungcheng in China.

Pretzels met zout.

In zoutkorreltjes zitten hele kleine deeltjes. Deze deeltjes worden atomen genoemd en kun je niet met het blote oog zien. Wil je deze wel zien? Zorg dan voor een goede microscoop.

Met zout kun je veel smaakcombinaties maken. Denk bijvoorbeeld aan karamel-zeezout of labne (gerecht uit het Midden-Oosten).

Waar heb je zout voor nodig?

Je lichaam heeft zout nodig om goed te kunnen functioneren, maar waarom?

Zout is nodig om de zenuwen te prikkelen, de spieren samen te trekken en vocht af te voeren. Hiervoor is zo’n 1 tot 3 gram zout nodig, maar wij krijgen gemiddeld veel meer binnen, namelijk 9 gram. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Dat is dus 3 gram minder dan wij nu gemiddeld per dag eten.

Is zout slecht?

Natuurlijk heeft je lichaam ook zout nodig, maar te veel is nooit goed. Teveel zout zorgt er namelijk voor dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Dat klinkt misschien positief, maar dat is het niet. Dit vocht komt namelijk in de bloedvaten terecht waardoor er meer druk ontstaat op de bloedvaten. Hierdoor moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Dit heet ook wel een hoge bloeddruk.

De gevolgen van een hoge bloeddruk zijn hart- en vaatziekten. Ook kan te veel zout eten leiden tot nieraandoeningen.

Ook wordt er gezegd dat teveel zout kan leiden tot maagkanker en botontkalking.

Kortom, eet niet te veel zout! Maar dit is nog niet zo makkelijk, want in heel veel producten zit zout. Daarom lees je hieronder in welke producten de meeste zout zit.

Waar veel zout in zit

Kant-en-klare pizza

In een kant-en-klare pizza zit al 6,25 gram zout, terwijl er wordt aanbevolen niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Als je een pizza eet, zou je dus de rest van de dag niks meer mogen eten waar zout in zit.

Soep

Ook in soep zit veel zout. Eet hier dus niet te veel van. Natuurlijk kan af en toe soep eten geen kwaad, maar die dit niet elke week.

Brood

In 1 snee brood zit gemiddeld 0,44 gram zout. De meeste mensen eten ongeveer 4, 5 of 6 broodjes per dag. Dan komt het zoutgehalte dat je binnenkrijgt via het brood neer op 1,76 gram voor 4 broodjes, 2,2 gram voor 5 broodjes en 2,46 gram voor 6 broodjes. Dit maakt dat ongeveer een kwart van je zoutinname afkomstig is uit brood.

Hamburger.

Kaas

Ook kaas bevat relatief veel zout. In 1 plak (30 gram) jong belegen kaas zit o,48 gram zout. In pak kaas zitten meestal 8 plakken. Dan komt het uiteindelijk uit op 3,84 gram zout per pak kaas. Als je dus kaas op je brood doet krijg je ongeveer al 3 gram zout binnen; precies wat je lichaam nodig heeft.

Chips

In chips zit nog niet eens zo heel veel zout, maar we eten het relatief vaak, daarom krijgen we veel zout binnen door het eten van chips. Op naturel chips zit het meeste zout. Natuurlijk weten we allemaal wel dat chips niet goed is, maar toch eten we het met zijn allen veel te vaak. Probeer het zoveel mogelijk te vermijden, het is tenslotte geen noodzakelijk voedingsmiddel.

Vlees

Ook in vlees zit veel zout. Er wordt namelijk zout aan toegevoegd om het een lekkerdere smaak te geven, maar gezond is het dus niet. Eet dus niet elke dag vlees, maar probeer ook eens vegetarisch ‘vlees’ en dagen zonder vlees. Dit is beter voor jou én het milieu!

Hoe kun je makkelijk minder zout eten?

Te veel zout is dus slecht voor je, maar dat wist je waarschijnlijk al. Omdat veel mensen nog elke dag veel te veel zout binnenkrijgen, is het van belang dat we met zijn allen minder zout gaan eten. Maar hoe doe je dat dan? Lees verder.

Ten eerste is onnodig zout vermijden. Hier bedoelen we mee dat je geen zout op je aardappelen of je groente moet doen, want daar belast je je lichaam extra mee. Ook minder chips eten hoort hierbij. Kun je dit niet in een keer? Bouw het dan rustig af.

Ook producten waar veel zout aan is toegevoegd moet je vermijden. Dit zijn de bovengenoemde producten pizza, brood, kaas, soep, chips en vlees. Dat soort producten moet je zoveel mogelijk vermijden. Natuurlijk kan het geen kwaad om van tijd tot tijd zoiets te eten, maar doe dit niet te vaak.

Je kunt ook in de winkel op het etiket van een product kijken hoeveel zout er in zit. Op het etiket staat vaak natrium in plaats van zout. Veel mensen denken dat natrium hetzelfde is als zout, maar dat is niet zo. Zout is 2,5 keer zwaarder dan natrium. Als je op een etiket ziet staan dat ergens 1 gram natrium in zit, dan zit er dus 2,5 gram zout in.

Je leest op het internet weleens dat Himalayazout of Keltisch zeezout beter zijn dan keukenzout, maar dit is niet waar. Je ziet Himalayazout zelfs al in de supermarkt liggen, maar het is dus niet gezonder. Laat je niet misleiden door de fabrikanten, die zijn alleen uit op winst.

Online cursus

Wil jij voor de rest van je leven af van lichamelijke ongemakken als moeheid, stemmingswisselingen, huidklachten, darmklachten, etc.? Dan is er goed nieuws! Er is namelijk een online cursus van Richard de Leth van OERsterk. Deze cursus laat jou zien hoe je binnen 4 weken van dat soort klachten af komt door gezond te eten.

Richard de Leth heeft Orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd en kent als geen ander het belang van gezond eten. Richard was namelijk 11 dagen in de Spaanse Pyreneeën als ‘oermens’. Hij at alleen natuurlijke voeding in een natuurlijke omgeving en voelde zich veel beter, gezonder en lekkerder in zijn vel.

Daarom heeft Richard een eigen website: oersterk.nu. Op die website vind je cursussen, blogartikelen en tips om gezonder te eten.

Het logo van OERsterk.
Het logo van OERsterk

De cursus bestaat uit 4 weken, die ook wel modules worden genoemd. Lees verder wat je per module (week) leert.

In de eerste week leert Richard jou welke voeding jouw lichaam versterkt en hoe je dit kunt toepassen in jouw leven.

In de tweede week leer je welke voeding je beter kunt vermijden en welke voeding niet goed is voor je lichaam.

In de derde week leer je de 2 belangrijkste voedingsregels. Deze regels leer je nergens anders en dat is een gemiste kans. Als je deze regels namelijk kent, ga je gezondere keuzes maken omdat voedsel in een breder perspectief wordt gebracht.

In de vierde en tevens de laatste week leer je hoe je meer uit je voeding haalt als je je leefstijl in balans brengt. En dat maakt je op voedingsgebied eigen manager!

De cursus ‘Gezond in 4 Weken’ kost €98,-, maar is je investering waard. In de huidige maatschappij liggen welvaart ziekten als obesitas en diabetes op de loer doordat we slecht en vooral onnatuurlijk eten. Met de cursus ‘Gezond in 4 Weken’ beperk je de kans op dat soort ziekten door meer op je voeding te letten en gezonder te eten.

Is €98,- op dit moment te duur voor jou? Dan kun je het ook in 3 termijnen betalen.

Wat je bij deze cursus ook nog krijgt is een weekmenu mét boodschappenlijstje! Zo ervaar je de kracht van gezonde voeding.

Wil je de cursus proberen? Dat kan! Klik op de knop hieronder!

Conclusie

Zout is een natuurlijk mineraal die oorspronkelijk uit de zee komt en is een van de vijf basissmaken (zoet, zout, bitter, umami (hartig) en zuur) die we kunnen waarnemen met onze tong.

Zout wordt gebruikt om ons voedsel lekkerder te laten smaken. In brood zit bijvoorbeeld veel zout, maar ook in kaas. Ook heeft het lichaam zout nodig om te kunnen functioneren. Als het maar niet te veel is, want te veel is nooit goed en kan problemen in je darmen veroorzaken.

Omstreeks 6000 v.C. werd zout waarschijnlijk ontdekt bij het meer van Yungcheng in China.

Je lichaam heeft zout nodig om goed te kunnen functioneren, maar waarom?

Zout is nodig om de zenuwen te prikkelen, de spieren samen te trekken en vocht af te voeren. Hiervoor is zo’n 1 tot 3 gram zout nodig, maar wij krijgen gemiddeld veel meer binnen, namelijk 9 gram. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Dat is dus 3 gram minder dan wij nu gemiddeld per dag eten.

Producten waar vee zout in zit zijn pizza, soep, brood, kaas, chips en vlees. Probeer deze producten dus zoveel mogelijk te vermijden, al is het natuurlijk niet erg om het af en toe te eten!

Is duurzaam eten ook gezond eten? Hoe kun je makkelijk duurzaam eten?

In deze tijd ontkom je er bijna niet meer aan: het woord duurzaam. Alles moet duurzaam zijn. Er verandert dus veel in de maatschappij. Er komen steeds meer elektrische auto’s, windmolens, zonnepanelen, etc. Ook in de toekomst staan er veel nieuwe ontwikkelingen op ons te wachten.

Op het gebied van voedsel lijkt er niet zoveel te veranderen, maar ook dat wordt steeds duurzamer geproduceerd. Maar is dit dan ook beter voor onze gezondheid?

Wat is duurzaam?

Allereerst: wat is duurzaamheid eigenlijk?

Duurzaamheid betekent in het kort dat mens, economie en milieu met elkaar in evenwicht zijn. In deze tijd is dat niet zo door de spullen die we kopen en omdat we in auto’s rijden.

Handen die plantje in aarde vasthouden.

People (mens), Planet (planeet, aarde), Profit (economie) (oftewel de 3 P’s) werd bedacht door John Elkington, een adviseur op het terrein van duurzame ontwikkeling. Deze moeten met elkaar in evenwicht zijn om duurzaamheid te bereiken.

Voor de Wereldtop over duurzame ontwikkeling in Johannesburg (2002) werd de P van Profit veranderd in ‘Prosperity’ (welvaart), om naast economische winst ook de maatschappelijke winst mee te wegen.

Wordt ons voedsel duurzaam gemaakt?

Je weet nu wat duurzaamheid is, maar wordt ons voedsel ook duurzaam geproduceerd?

Het antwoord is nee. Veel van ons voedsel wordt niet duurzaam geproduceerd en komt er veel co2 vrij.

Neem bijvoorbeeld een zak chips. De aardappelen worden in Nederland verbouwt, dat is wel beter voor het milieu dan als je het uit een ander land haalt. Toch komt hier ook co2 vrij. Van de landbouwmachines bijvoorbeeld, maar ook tijdens het vervoeren van de aardappelen naar een fabriek. Eenmaal in de fabriek worden de aardappelen bewerkt tot chips. Dit gebeurt met machines. Maar wat gebeurt er in een fabriek? De rook (co2 en andere stoffen) wordt via een enorme schoorsteen naar buiten geleid.

Vervuilende fabriek.
Fabriek

Bij de productie van chips komt dus veel co2 vrij en die co2 wordt minder goed opgenomen door de vele bomen die gekapt worden in de oerwouden. Zo ontstaat er dus een broeikaseffect.

Om de aarde minder uit te putten is het dus van belang dat we anders gaan eten. Meer natuurlijke producten en minder bewerkte producten. Dat is ook nog eens beter voor onze gezondheid. Een win-win situatie dus!

Wat is het broeikaseffect?

Van nature komen er broeikasgassen zoals co2 voor in de atmosfeer. Dat is maar goed ook, want anders zou het op aarde veel kouder zijn. Broeikasgassen zorgen er namelijk voor dat de warmte van de zon wordt vastgehouden.

Broeikasgassen worden uitgestoten en houden meer warmte vast. Hoe meer broeikasgassen er in de lucht hangen, hoe warmer het wordt op aarde.

Broeikaseffect

De mens is dus de belangrijkste oorzaak van de opwarming van de aarde. Door activiteiten als bossen kappen op grote schaal, veehouderij en het gebruiken van fossiele brandstoffen zit er nu ongeveer 40% meer co2 in de lucht dan 250 jaar geleden.

Dat is zorgelijk, want daardoor wordt het steeds warmer en droger op aarde en dat is slecht voor groente- en fruittelers. Door het warme klimaat willen bepaalde soorten groente en fruit niet meer groeien.

Om dat te voorkomen kun je zelf ook dingen doen, zoals minder vlees eten, minder zuivel drinken, meer fietsen in plaats van de auto pakken en lokaal geproduceerd voedsel kopen.

Is duurzaam ook gezond?

Het klimaat staat dus onder druk en we moeten klimaatverandering tegengaan door ons voedsel duurzamer te produceren. Efficiënter gebruik maken van een akker bijvoorbeeld, maar ook geen co2 uitstoot tijdens de productie.

Maar dan rijst de volgende vraag: is duurzaam voedsel ook gezond voedsel?

Meestal is duurzamer eten en drinken ook gezonder. Frisdrank vervangen voor kraanwater bijvoorbeeld is beter voor het milieu én voor ons! Ook minder koek of chips eten is gezonder voor ons, maar ook voor het milieu, want er wordt dan minder geproduceerd (vraag en aanbod).

Vlees vervangen voor plantaardig voedsel is ook een voorbeeld van wat beter is voor ons én het milieu. Peulvruchten, fruit, groenten, paddenstoelen, volkorengranen, noten en zaden zitten namelijk vol vitaminen en mineralen en zijn tevens milieuvriendelijk.

Tips om duurzamer te eten

Duurzamer eten is dus ook meestal gezonder eten. Dat lijkt een win win situatie, toch? Daarom staat hieronder een lijstje met tips om duurzamer en dus ook gezonder te eten.

 • Gooi geen eten weg. Voorkom voedselverspilling, dat is de belangrijkste tip die wij kunnen geven. Door minder voedsel te kopen en weg te gooien, bespaar je niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee. Je kunt namelijk zo’n €120,- per jaar besparen door geen voedsel weg te gooien. Door voedsel onnodig weg te gooien is het voor niks geproduceerd en was er dus voor niks co2 uitstoot. Ook heb je onnodig geld uitgegeven.
 • Eet niet te veel. Een veel voorkomend probleem in Nederland is dat we te veel eten. Dit is slecht voor je lichaam met een grotere kans op diabetes, overgewicht, enzovoort, maar ook voor het milieu, want dan moet er meer geproduceerd worden waardoor er meer broeikasgassen vrijkomen. Probeer ook zoveel mogelijk vlees te vervangen voor bijvoorbeeld tofu of groene bladgroenten.
 • Eet gevarieerd. Dit zie je vaker voorbij komen: eet gevarieerd. Voor je lichaam is dat natuurlijk ontzettend belangrijk, want in elke groente- of fruitsoort zitten andere vitaminen en mineralen. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat gevarieerd eten ook bijdraagt aan een beter milieu. Dit is omdat gevarieerd eten bijdraagt aan gevarieerde landbouw, waardoor de biodiversiteit verbetert. Ook voor de insecten is er dan meer variatie, en dat is vooral voor bijen en vlinders (en uiteindelijk voor ons) belangrijk.
 • Vermijd snoep en snacks. Kiezen voor noten, groente en fruit in plaats van snoep en snacks is beter voor je gezondheid, dat weet iedereen wel. Maar wist je dat dat ook minder belastend is voor het milieu? De (plastic)verpakkingen moeten namelijk geproduceerd en vervoerd worden waarbij veel broeikasgassen vrijkomen. Ook het voedsel zelf moet geproduceerd en vervoerd worden waarbij ook weer veel broeikasgassen vrijkomen. En oh ja: na de consumptie wordt de verpakking weggegooid. Dit afval komt vaak in de natuur terecht waardoor nog extra vervuild raakt. Het andere afval wordt verbrand of hergebruikt waarbij ook weer broeikasgassen vrijkomen. Kies dus voor groente en fruit in plaats van snoep en snacks voor een gezonder lichaam én een gezondere planeet!
 • Koop lokale seizoensproducten. Seizoensproducten zijn beter voor het milieu, want die gaan rechtstreeks van het land naar de winkel. Dit is dus minder belastend. Producten die uit het buitenland komen met het vliegtuig zijn natuurlijk veel minder duurzaam, want er wordt veel uitgestoten. Koop dus seizoensproducten die lokaal verbouwd zijn.
 • Drink meer kraanwater. Water is beter voor je lichaam dan frisdrank en sappen, zover waren we al, maar frisdrank en sappen vervangen voor water is ook nog eens veel beter voor het milieu. Dit is omdat er voor frisdrank ook verpakkingen geproduceerd moeten worden en die moeten vervoerd worden. Dit is dus veel uitstoot en vervuiling van de verpakkingen die in de natuur terecht komen, terwijl je dat makkelijk kunt vermijden door meer kraanwater te drinken!
 • Koop producten met een keurmerk. Er zijn vele duurzaamheidskeurmerken. Voorbeelden hiervan zijn Beter Leven voor vlees en eieren, Fairtrade, UTZ en Rainforest Alliance voor koffie en chocolade en MSC en ASC voor vis. Ook On The Way To Planet Proof is een bekend keurmerk. Dit is veel minder belastend voor het milieu, want die producten zijn duurzamer geproduceerd door de dieren bijvoorbeeld een beter leven te geven. Uiteindelijk is dit ook beter voor ons. Als we namelijk goed met de aarde omgaan, komt er minder vervuiling in de natuur (en dus ons voedsel) terecht.

Conclusie

Duurzaamheid betekent in het kort dat mens, economie en milieu met elkaar in evenwicht zijn. In deze tijd is dat niet zo door de spullen die we kopen en omdat we in auto’s rijden.

People (mens), Planet (planeet, aarde), Profit (economie) (oftewel de 3 P’s) werd bedacht door John Elkington, een adviseur op het terrein van duurzame ontwikkeling. Deze moeten met elkaar in evenwicht zijn om duurzaamheid te bereiken.

Meestal is duurzamer eten en drinken ook gezonder. Frisdrank vervangen voor kraanwater bijvoorbeeld is beter voor het milieu én voor ons! Ook minder koek of chips eten is gezonder voor ons, maar ook voor het milieu, want er wordt dan minder geproduceerd (vraag en aanbod).

Wil je gezonder eten? Dat is verstandig, want dat verkleint de kans op diabetes en overgewicht.

Een kookboek die jou kan helpen gezonder én natuurlijker te eten in de zomer, is ‘Food Porn Summer Edition’. Dit kookboek bevat gerechten waarbij je je vinger aflikt en zijn enkel gemaakt met natuurlijke ingrediënten. Dit is dus beter voor jou én het milieu!

Koop het kookboek nu voor €25,- en leef gezonder!

Wat zijn e-nummers? Zijn ze slecht?

Je bent het vast weleens tegengekomen op een etiket van een product: e-nummers. Er is een groep mensen die beweert dat e-nummers slecht en onnatuurlijk zijn. Maar klopt dit wel? Wat zijn e-nummers eigenlijk? Waarom zijn er zoveel e-nummers?

Je leest het in dit artikel!

Wat zijn e-nummers?

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om de kwaliteit te verbeteren. Voorbeelden van e-nummers zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveringsmiddelen.

Ondanks dat veel mensen tegen e-nummers zijn en denken dat ze gevaarlijk zijn, zijn e-nummers juist bedoeld om de consument te beschermen tegen voedselfraude. Voor het e-nummer- tijdperk was er veel voedselfraude. Dit wilde de Europese Unie (EU) oplossen door het invoeren van e-nummers.

E-nummers zijn ook niet altijd kunstmatig gemaakt. Sommige komen uit de natuur. In een appel zitten bijvoorbeeld ook e-nummers, daarom heeft het de rood-gele of groene kleur en de zoete of zure smaak. Je lichaam kent het verschil niet tussen kunstmatige en natuurlijke e-nummers.

Appel met prikkers erin.
Ook appels bevatten e-nummers

Dat veel mensen denken dat e-nummers ongezond zijn lijkt dus onterecht, maar ze hebben wel degelijk gelijk. E-nummers zijn namelijk gevaarlijk voor mensen met bepaalde aandoeningen. Voor mensen met de aandoening fenylketonurie is aspartaam (E951 en E962) gevaarlijk en aspartaam is een e-nummer.

Ook voor mensen met een overgevoeligheid voor sulfieten is de hoeveelheid sulfiet benadrukt op de verpakking. Sulfiet is ook een voorbeeld van een e-nummer.

Er zijn vele soorten e-nummers. Hieronder hebben wij een lijstje samengesteld van alle soorten.

Soorten e-nummers

 • Antiklontermiddelen. Antiklontermiddelen zijn e-nummers. Ze gaan het klonteren van poedervormige levensmiddelen tegen. Ze kunnen voorkomen in melkpoeder, zout en kruiden en specerijen.
 • Antioxidanten. Antioxidanten beschermen producten tegen aantasting door de zuurstof in de lucht, waardoor smaakbederf en kleurverandering wordt tegengegaan. Ze kunnen voorkomen in vlees, sauzen en koekjes.
 • Antischuimmiddelen. Antischuimmiddelen voorkomen of verminderen dat een product gaat schuimen tijdens bereiding of gebruik. Ze kunnen voorkomen in onder andere soep en ananassap.
 • Complexvormers. Complexvormers worden gebruikt om metalen te binden. Ze kunnen bijvoorbeeld in frisdranken, kaas en sauzen voorkomen.
 • Conserveermiddelen. Conserveermiddelen gaan bederf door bacteriën en schimmels tegen. Ze verlengen de houdbaarheid. Ze komen in bijna alle producten voor.
 • Draagstoffen. Draagstoffen worden gebruikt als hulpstof voor andere stoffen, bijvoorbeeld om ze makkelijker te laten oplossen. Ze kunnen voorkomen in bijvoorbeeld kauwgom, zoetjes en voedingssupplementen.
 • Drijfgassen. Drijfgassen worden gebruikt om in verpakkingen druk te vormen, zodat als je op de knop drukt, het product eruit komt. Denk aan slagroom in een spuitfles.
 • Emulgatoren. Emulgatoren maken het mogelijk vet en water te vermengen tot één geheel (emulsie). Ze kunnen voorkomen in onder andere ijs, chocolade en sauzen.
 • Geleermiddelen. Geleermiddelen zijn verdikkingsmiddelen voor het steviger maken van bijvoorbeeld zuivelproducten en dranken.
 • Geur-en smaakstoffen. Geur-en smaakstoffen (ook wel aromastoffen genoemd) geven een product een bepaalde geur of smaak. Ze zitten bijvoorbeeld in snoep, frisdranken en toetjes.
 • Glansmiddelen. Glansmiddelen geven een glanzend of afdekkend laagje. Ze zitten bijvoorbeeld op de schil van vruchten, op chocolade of koffiebonen.
 • Kleurstoffen. Kleurstoffen worden gebruikt voor het kleuren van levensmiddelen. Ze zitten bijvoorbeeld in snoep, groente en fruit in blik of glas en dranken.
 • Meelverbeteraars. Meelverbeteraars worden aan meel of deeg toegevoegd om de bakeigenschappen te verbeteren of meel witter te maken.
 • Rijsmiddelen. Rijsmiddelen laten gas vrijmaken waardoor het volume van deeg of beslag vergroot wordt, oftewel waardoor het gaat rijzen. Ze zitten in koek en gebak, pizzadeeg en bakpoeder.
 • Schuimmiddelen. Schuimmiddelen worden gebruikt voor de vorming van schuim in dranken.
 • Smaakversterkers. Smaakversterkers zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om een smaak intenser of beter te maken. Ze versterken bijvoorbeeld een zoete of hartige (umami) smaak. Sommige stoffen remmen juist een zoute, zoete of een zure of bittere smaak. Ze komen voor in kauwgom, snacks en frisdranken.
 • Stabilisatoren. Stabilisatoren stabiliseren de toestand waarin een product verkeert. Ze voorkomen bijvoorbeeld het uitdrogen bij vleeswaren, vooral bij ham. In consumptie-ijs gaan ze de vorming van ijskristallen tegen. Ze kunnen verder voorkomen in bijvoorbeeld zuivelproducten, chocolade en sauzen.
 • Verdikkingsmiddelen. Verdikkingsmiddelen maken het product steviger (een soort bindmiddel). Ze zitten in bijvoorbeeld pudding, jam en snoep.
 • Verpakkingsgassen. Verpakkingsgassen worden in verpakkingen van uiteenlopende producten gebruikt om te zorgen dat ze goed blijven.
 • Voedingszuren. Voedingszuren zijn zuren die gebruikt worden voor het inleggen van levensmiddelen in zuur of voor het verhogen van de zure smaak. Ze zitten onder andere in vruchtensappen, groente of fruit in blik of glas en zuivelproducten.
 • Vulstoffen. Vulstoffen worden gebruikt om producten volume te geven. Ze zitten bijvoorbeeld in voedingssupplementen, zoetjes en kauwgom.
 • Zoetstoffen. Zoetstoffen worden toegevoegd om producten zoeter te maken. Ze bevatten minder of (vrijwel) geen calorieën. Ze kunnen voorkomen in bijvoorbeeld snoep, frisdranken en zuivelproducten.
 • Zuurteregelaars. Zuurteregelaars wijzigen of regelen de zuurtegraad van een product. Ze zorgen voor een zuurdere of minder zure smaak. Ze komen voor in mineraalwater, vruchtensappen en groente en fruit in blik en glas.

Zijn e-nummers ongezond?

E-nummers zijn altijd goed onderzocht en moeten worden goedgekeurd voordat ze in de producten gebruikt kunnen worden. Uiteindelijk zijn e-nummers ook bedoeld om de consument te beschermen tegen voedselfraude, ook al gebeurt dit natuurlijk nog steeds.

Er zijn ook mensen die bepaalde e-nummers liever mijden. Er zijn namelijk vele verhalen over dat e-nummers slecht zouden zijn voor de gezondheid. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen en niet gebaseerd op feiten, maar op verkeerde conclusies.

Toch hebben ze wel degelijk gelijk, want er zijn ook mensen die overgevoelig zijn voor bepaalde e-nummers. In de praktijk komt dit heel weinig voor, maar merk jij dat je klachten krijgt na het eten van bepaalde e-nummers? Neem dan contact op met een huisarts om te onderzoeken wat de oorzaak precies is.

Etiket met e-nummers.
Etiket met e-nummers

Volgens voedingskundige Loethe Olthuis zijn E-nummers absoluut niet gevaarlijk, zo schrijft ze in haar boek ‘Zin en onzin in de supermarkt over kopen en eten’. ‘Het zijn de meest onderzochte stoffen in onze voeding en daardoor ook de veiligste.’ Stoffen krijgen niet zomaar een E-nummer toegekend.

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA moet nieuwe stoffen eerst goedkeuren voordat ze een E-nummer krijgen en toegevoegd mogen worden aan ons voedsel. ‘Het is een garantie die aangeeft dat de EU de stoffen goed gecontroleerd heeft en dat het gebruik veilig is’, schrijft het Voedingscentrum daarover. Olthuis: ‘Een stof mag bij de gebruikte hoeveelheden niet schadelijk zijn voor de gezondheid en krijgt pas een E-nummer als dat ook zo blijft als je er wat meer dan bij een normaal voedingspatroon van binnenkrijgt’.

In een lolly zitten bijvoorbeeld veel e-nummers, maar dat is geen reden om het niet te eten. Alleen de suikers zijn misschien een reden om het te vermijden.

Conclusie

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om de kwaliteit te verbeteren. Voorbeelden van e-nummers zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveringsmiddelen.

Ondanks dat veel mensen tegen e-nummers zijn en denken dat ze gevaarlijk zijn, zijn e-nummers juist bedoeld om de consument te beschermen tegen voedselfraude. Voor het e-nummer- tijdperk was er veel voedselfraude. Dit wilde de Europese Unie (EU) oplossen door het invoeren van e-nummers.

E-nummers zijn altijd goed onderzocht en moeten worden goedgekeurd voordat ze in de producten gebruikt kunnen worden. Uiteindelijk zijn e-nummers ook bedoeld om de consument te beschermen tegen voedselfraude, ook al gebeurt dit natuurlijk nog steeds.

Er zijn ook mensen die bepaalde e-nummers liever mijden. Er zijn namelijk vele verhalen over dat e-nummers slecht zouden zijn voor de gezondheid. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen en niet gebaseerd op feiten, maar op verkeerde conclusies.

Uiteindelijk zijn e-nummers niet gezond, maar ook niet ongezond. Het heeft weinig nut om ze te vermijden, dus doe dit ook niet.

Dít doet suiker met je lichaam!

We weten allemaal wel dat suiker slecht voor ons is, toch? Toch weten de meeste mensen niet waarom suiker slecht is, naast het feit dat het slecht is voor de tanden. Daarom lees je hier wat de gevolgen van suiker kunnen zijn voor je lichaam en hoe je zo min mogelijk suiker kunt eten.

Wat is suiker?

Suiker is een zoete stof. Het komt van nature voor in voedingsmiddelen, zoals fruit (fruitsuikers) en suikerriet of suikerbiet (kristalsuiker of tafelsuiker). Suiker behoort tot de koolhydraten.

Houten bruine lepel met suikerklontjes erop.

Er zijn twee soorten suiker, namelijk monosachariden en disachariden. Die termen zul je niet vaak tegenkomen op verpakkingen, want door fabrikanten wordt er vaak een schuilnaam gebruikt voor suiker, zoals dextrose, melasse of turbinado. Er zijn nog veel meer schuilnamen voor suiker.

Productie van suiker

De suiker zoals wij die kennen komt uit suikerbiet en suikerriet. Dit wordt ook wel kristalsuiker of tafelsuiker genoemd.

De rietsuiker is afkomstig uit de sap van de stengel van het suikerriet. Suikerriet wordt voornamelijk verbouwd in Brazilië, India en China. Kristalsuiker komt uit de wortel van de suikerbieten. Suikerbieten worden in Nederland verbouwd, maar voornamelijk in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Rietsuiker is vaak donkerder van kleur dan kristalsuiker, dit komt omdat rietsuiker korter wordt gecentrifugeerd dan kristalsuiker waardoor er een bruine siroop ontstaat.

De functies van suiker

Naast het feit dat suiker zoet is en mensen er daardoor dol op zijn, heeft suiker nog een aantal functies, namelijk:

 • Kleurmiddel. Soms heb je suiker nodig als kleurmiddel om het product een mooie en natuurlijke kleur te geven.
 • Structuurmiddel. Suiker is ook een structuurmiddel. Bij koekjes bijvoorbeeld wil je dat ze een mooie structuur hebben, dus voeg je een klein beetje extra suiker toe.
 • Zoetstof. Natuurlijk is suiker ook een zoetstof. Je herkent suiker aan de zoete smaak, dus dit kun je ook gebruiken om de koekjes (of iets anders) een iets zoetere smaak te geven.
 • Conserveermiddel. Veel fabrikanten gebruiken suiker als conserveermiddel. Met suiker kun je namelijk een milieu creëren dat ongunstig is voor bacteriën.
 • Geleermiddel. Een andere functie van suiker is om zuivelproducten en andere dranken steviger te maken. Dit noem je een geleermiddel.
 • Stabilisator. Stabilisatoren voorkomen bijvoorbeeld dat vlees uitdroogt of voorkomen vorming van ijskristallen in comsumptie-ijs. Dit is ook een functie van suiker. Veel fabrikanten gebruiken suikers als stabilisatoren in bijvoorbeeld chocolade.
 • Vulstof. Ten slotte is suiker een vulstof. Vulstoffen zijn stoffen die volume geven aan een product, bijvoorbeeld zoetjes of kauwgom.

Nu weet je waar suiker allemaal voor gebruikt wordt, maar is suiker slecht voor je? Dat lees je hieronder.

Is suiker slecht voor je?

Suiker is niet per definitie slecht voor je lichaam, want je lichaam heeft suikers en energie nodig om te kunnen functioneren. Maar, zoals dat met alles zo is, is teveel niet goed.

Te veel suiker kan leiden tot overgewicht of diabetes type 2. Verder kan te veel suiker leiden tot tandbederf, darmproblemen en vermoeidheid. Om deze gevolgen tegen te gaan, is het dus van belang dat je minder suiker eet. Dit kun je doen door bijvoorbeeld niet overal suiker op te doen en minder frisdrank te drinken. Ook door minder snoep te eten kun je het tegengaan.

Is het verstandig om suikervrije producten te kopen? Zijn deze producten gezonder?

Nee, suikervrije producten zijn niet per definitie gezonder, maar omdat de moderne mens (onbewust) véél te veel suiker eet, kan dit zeker bijdragen aan een gezonder lichaam. Je mag dus best suikervrij snoep kopen, maar doe dit niet te vaak, want in suikervrije producten zitten andere zoetmakers die net zo slecht zijn.

Hoe zit het dan met light producten, zoals cola light?

Ook light producten zijn niet per definitie beter voor je dan normale producten, maar het ligt eraan wat het voor product is. Koop je bijvoorbeeld light chips terwijl je wilt afvallen, dan heeft het geen nut, maar koop je light frisdrank in plaats van normale frisdrank, dan is het wel goed.

Het hangt er dus vanaf wat je voor product koopt. Maar wat is dan het beste: suikervrije producten, light producten of normale producten?

Als je gewoon gezond eet zoals de Schijf van Vijf dat adviseert, is er niks aan de hand en kun je gewoon normale producten (blijven) kopen.

Wat gebeurt er met je lichaam als je wel te veel suiker eet? Lees verder voor het antwoord!

Wat doet suiker met je lichaam?

Iedereen weet als het goed is wel dat suiker slecht voor ons is, omdat je er tandbederf van kunt krijgen, overgewicht, enzovoort. Maar is dat wel zo?

Zoals hierboven al staat beschreven heeft je lichaam ook suikers nodig om te kunnen functioneren, maar teveel is uiteraard nooit goed. Dat is het probleem van de huidige maatschappij: om elke hoek is er een supermarkt waar je energie- en suikerrijk voedsel kunt kopen. Daar komt dan nog bij dat in bijna alles suiker zit verwerkt. Hierdoor eet je al snel te veel terwijl je het vaak helemaal niet door hebt.

Als je lichaam te veel suiker binnenkrijgt, kun je last krijgen van diabetes type 2 (vroeger nog ouderdomssuiker genoemd), overgewicht of zelfs ernstig overgewicht (obesitas), vermoeidheid, tandbederf en darmproblemen.

Je alvleesklier bijvoorbeeld kan behoorlijk belast worden als je te veel suiker eet. De alvleesklier regelt namelijk de bloedsuikerspiegel door insuline aan te maken. Als je steeds te veel suiker binnenkrijgt, stijgt je bloedsuiker ook continu en moet je alvleesklier flink aan het werk om zoveel insuline aan te maken.

Ook je gebit kan aangetast worden door een teveel aan suikerrijke producten. Bacteriën in je mond zetten suikers om in zuren die je tandglazuur aantasten. Deze zuren bevinden zich ook in vruchtensappen en frisdranken (ook de light-versies). Veel appelsap of cola drinken vergroot dus de kans op tanderosie.

Ook vruchtensuiker kan problemen veroorzaken, zoals darmklachten als diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel.

Zeker diabetes en overgewicht vormen grote problemen in Nederland. In Nederland hebben namelijk zo’n 1 miljoen mensen diabetes! En vijftig procent van de totale bevolking van 18 jaar en ouder heeft overgewicht! Dat is natuurlijk bizar veel.

Daarom is het van belang om minder suiker te eten. Hieronder lees je een aantal tips hoe je dat kunt doen.

Tips om minder suiker te eten

Om jou minder suiker te laten eten en meer op je voeding te letten zijn er meerdere cursussen en andere hulpmiddelen ontwikkeld. Een daarvan werd al genoemd: de Schijf van Vijf. Maar er is meer. Zo is er bijvoorbeeld het programma ‘20 Dagen Suikervrij’ van Ria Kamelle of de cursus ‘Natuurlijk Suikervrij’ van de ‘Miss Natural Lifestyle’ van Eva van Zeeland.

Een cursus of receptenboek kopen is dus tip nummer 1 om gezonder te eten. Tip nummer 2 is dingen als tomatensaus, pindasaus of appelmoes zelf maken, want als je het zelf maakt zitten er veel minder bewerkte en ongezonde stoffen in. Heb je hier geen tijd voor? Koop dan de suikervrije versie in de supermarkt.

Verder is het belangrijk dat je weet wat suiker met je lichaam doet. Dat heb je hierboven gelezen, dus dat is geen probleem meer.

Wie is Ria Kamelle?

Ria Kamelle staat bekend om haar jarenlange kennis en ervaring met de overgang. Ze noemt zich zelf ook wel een ‘overgangsconsulente’. Wat ons betreft is dat meer dan terecht, aangezien ze al honderden vrouwen in de overgang heeft geholpen en waardevolle informatie biedt.

Foto van Ria Kamelle.
Ria Kamelle

Haar website (overgang.info) is haar thuisbasis. Hierop plaatst ze regelmatig nieuwe blogberichten en is er een community. Ook heeft ze een Facebook- groep en een Facebook account die al meer dan 15 000 keer is geliket!

Dat geeft wel aan hoeveel vrouwen ze al heeft geholpen en dat haar methodes ook echt werken en betrouwbaar zijn.

De cursussen en boeken die ze onder andere ontwikkelde zijn:

Wie is Eva van Zeeland?

Foto van Eva van Zeeland die voor een boom staat.

Eva van Zeeland (ook wel Miss Natural) is de eigenaar en oprichter van de Miss Natural Lifestyle, een website met veel informatie over gezondheid en een community. Zij heeft Orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd. Hierdoor weet ze dus veel af van gezondheid en suiker.

Ook heeft ze jarenlange ervaring in de fitnessbranche, dus ook op het gebied van bewegen weet ze waar ze over praat.

Eva wil graag andere vrouwen helpen en inspireren om ook een gezonde, natuurlijke en biologische leefstijl te ontwikkelen.

Dit zijn de cursussen die ze heeft ontwikkeld om jou die leefstijl aan te leren:

Wil je gezond afvallen? Lees dan dit!

In 2020 had 50% van de mensen van 18 jaar en ouder overgewicht, waarvan 15% ernstig overgewicht, dit heet obesitas. 50% is de helft van alle mensen van 18 jaar en ouder. Dat is bizar veel. Het is belangrijk om gezond te eten, maar dat gebeurt te weinig.

Heb jij overgewicht en wil je van de overtollige kilo’s af? Lees dan verder!

Wat is overgewicht en obesitas?

Overgewicht is dat je te zwaar bent voor je leeftijd, er is te veel overtollig vet opgeslagen in het lichaam. Overgewicht kan schadelijk zijn voor je gezondheid.

Ziekten gerelateerd aan overgewicht en obesitas zijn diabetes type 2 (suikerziekte), hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten, slaapapneu en bepaalde soorten kanker. 

Overgewicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij obesitas is dat andersom: meer vrouwen dan mannen hebben obesitas.

Obesitas is ernstig overgewicht. Het wordt ook wel zwaarlijvigheid genoemd. Hoe weet je of je obesitas hebt?

Je weet of je obesitas hebt als de verhouding tussen lengte en gewicht (je Body Mass Index, beter bekend als de afkorting BMI) groter is of gelijk is aan 30. Als je BMI hoger is dan 40 is er sprake van morbide obesitas. Dat is zeer schadelijk voor je gezondheid.

Maar hoe ontstaat overgewicht? Dat lees je hieronder.

Hoe ontstaat overgewicht?

Overgewicht en obesitas ontstaan door een verstoorde energiebalans. Dat houdt in dat de hoeveelheid energie die iemand binnenkrijgt via eten en drinken voor langere tijd hoger is dan het lichaam verbrandt.

De factoren van het ontstaan van overgewicht zijn:

 • Energierijk voedsel is overal te koop. Tegenwoordig is in Nederland altijd en overal voedsel verkrijgbaar. Dus ook energierijk voedsel. Hierdoor is de verleiding om te veel en te vaak van dit soort voedsel te eten erg groot.
 • Goede infrastructuur en wegennet. In Nederland is de infrastructuur uitstekend. Je kunt overal snel komen met de auto, waardoor je te weinig beweegt. Het is een veelvoorkomend probleem dat mensen te vaak en te snel de auto nemen in plaats van de fiets of lopend.
 • Te veel snoepen. Kinderen houden van snoep, dat is geen geheim. Het is ook geen geheim dat snoep ongezond is. Te veel snoepen is een belangrijke oorzaak van overgewicht.
 • Te veel voedingsmiddelen met veel energie. Energierijk voedsel is een belangrijke oorzaak van overgewicht. Als je er te veel van eet, kun je snel overgewicht krijgen.
 • Te veel eten. Te veel eten in het algemeen is niet goed voor het lichaam. Te veel eten, vooral van energie- en vetrijk voedsel, is ook een belangrijke oorzaak van overgewicht. Eet dus niet té grote porties tijdens maaltijden. Ook afleiding tijdens het eten kan de kans op overgewicht vergroten. Als je afgeleid wordt tijdens het eten, bijvoorbeeld door de televisie, eet je vaak meer dan je lichaam nodig heeft. Hierdoor is de kans op overgewicht groter. Zorg er dus voor dat je niet afgeleid wordt tijdens het eten door bijvoorbeeld de televisie uit te zetten.
 • Alcohol drinken. Alcoholische dranken bevatten veel calorieën, hierdoor is de kans op overgewicht groter als je er veel van drinkt.
 • Weinig bewegen. Veel mensen hebben een blessure of een handicap waardoor ze weinig bewegen. Iedereen weet dat weinig lichaamsbeweging kan leiden tot overgewicht.
 • Zwangerschap. Na een zwangerschap kan het lastig zijn om weer terug op gewicht te komen. Soms kom je meer aan dan nodig is tijdens de zwangerschap, dat moet je weer zien kwijt te raken. Dat kan lastig zijn.
 • De overgang. Veel vrouwen in de overgang kampen met gewichtstoename en andere klachten. Soms komen vrouwen zoveel aan, dat er overgewicht kan ontstaan.
 • Mentale problemen. Sommige mensen hebben trauma’s opgelopen waardoor ze soms eetbuien hebben. Hierdoor kan het gewicht in korte tijd flink toenemen. Ook lijkt er een connectie te zijn tussen depressies of depressieve klachten en overgewicht.
 • Genetische invloed. Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor obesitas. Die mensen komen sneller aan en hebben meer moeite om dat gewicht weer kwijt te raken.

Dat zijn alle factoren van het ontstaan van overgewicht. Herken jij jezelf in een van deze punten? Probeer er iets aan te doen om de kans op overgewicht te verkleinen. Je kunt ook receptenboeken kopen om gezonder te eten.

Hoeveel mensen hebben overgewicht?

In 2020 had 50% van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder overgewicht, waarvan 15% ernstig overgewicht (obesitas). Vanaf 1981 is het aantal volwassenen met overgewicht enorm toegenomen, het is namelijk anderhalf keer zo groot geworden.

Meer mannen hebben overgewicht, maar meer vrouwen hebben obesitas, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook blijkt uit onderzoek dat overgewicht vaker voorkomt bij lager opgeleide mensen en bij personen met een migratieachtergrond.

De oplossing

Er is een oplossing voor overgewicht en obesitas. Er zijn namelijk meerdere cursussen en receptenboeken om overgewicht tegen te gaan of er vanaf te komen. Je kunt natuurlijk ook altijd professionele hulp inschakelen!

Het begint natuurlijk bij gezond eten en veel bewegen. Ga elke dag een stukje wandelen of hardlopen, zo kom je aan de benodigde lichaamsbeweging. Daarnaast is elke dag gezond eten belangrijk, eet daarom volgens de Schijf van Vijf.

Als jij jezelf herkent in een van bovenstaande punten (de oorzaken van het ontstaan van overgewicht), is het handig om zo’n receptenboek of cursus aan te schaffen. Voor vrouwen in de overgang zijn de cursussen van Ria Kamelle handig om aan te schaffen, want zij helpt vrouwen met overgangsklachten er in een handomdraai vanaf te komen.

Als je echt overgewicht hebt en je wilt van je overtollige kilo’s af, dan is het receptenboek ‘De Afslank Receptenbijbel’ wat voor jou! Met behulp van dit e-book kun jij gezond afvallen en voel je je weer lekkerder in je vel.

E-book ‘Afslank Receptenbijbel’ met gerechten op de cover.
De Afslank Receptenbijbel

De Afslank Receptenbijbel is gemaakt door voedingsdeskundige en Orthomoleculair therapeut Oscar Helm van Happy Healthy. Als iemand jou kan helpen met afvallen, dan is het Oscar wel. Hij is een echte expert op dat gebied en wil jou echt helpen.

Gaat bij jou het afvallen erg traag? Doe de quiz! In deze quiz test jij je ‘afslank IQ’ en maak jij niet meer de fouten die je eerder wel maakte.

Het programma heeft ook GRATIS weekmenu’s die jou kunnen helpen met afvallen. Het staat vol heerlijke recepten en bijbehorende boodschappenlijstjes. Dat is makkelijk én lekker afvallen!

De recepten

Wat voor recepten staan er eigenlijk in? Hieronder zie je een aantal recepten die je in ‘De Afslank Receptenbijbel’ terugvindt.

Rucola salade

Rucola salade met ei en paddenstoelen.

Het eerste recept is een rucola salade met ei en paddenstoelen, heerlijk! Dit gerecht is heerlijk en het mooie is, je raakt je overtollige kilo’s kwijt!

Appelsalade

Appelsalade met mandarijn en walnoten.

Het tweede gerecht dat in ‘De Afslank Receptenbijbel’ staat, is een appelsalade met mandarijn en walnoten. Een heerlijk frisse salade!

Courgette lasagne

Ovenschotel courgette lasagne met ricotta en parmaham.

Het laatste recept dat wij hier bespreken is een ovenschotel, namelijk een courgette lasagne met ricotta en parmaham. Gezond én lekker!

Voor wie is het programma?

Dit programma is eigenlijk voor iedereen die wil afvallen. Iedereen wil tenslotte een strakke buik, toch?!

Toch is het niet verstandig om deze cursus aan te schaffen als je:

 • niet serieus met het programma aan de slag gaat;
 • de recepten en de tips niet gaat gebruiken;
 • niet gelooft dat je van je kilo’s af kunt komen.

Herken jij jezelf in een van bovenstaande punten? Dan is het niet verstandig om deze cursus aan te schaffen.

Lijkt het jou wat? Het e-book kost in de eerste maand €37,00 en daarna elke maand €19,97.

Dit e-book is het beste programma dat je zult vinden op het internet, dus zoek niet verder en start met gezond afvallen!